Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Škorićev pad već je postalo neugodno gledati
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Škorićev pad već je postalo neugodno gledati

Ante Sanader ga melje, pa je ispred šefa gradskog HDZ-a u Sabor ubacio i čuvenog Baću

PONEDJELJAK Marjan

Malo-pomalo, taj Marjan će zaista postati ultimativni simbol upravljačkog kaosa, lutanja i svađa, gramzivosti i nezajažljivosti, ali iznad svega nesposobnosti i nekompetentnosti kojima smo proteklih godina svjedočili na sve strane. Samo u jednom tjednu nekoliko vijesti trebalo je rezultirati s nekoliko ostavki, no što je - tu je, valjda će jednom doći bolji dani.

Recimo, Ministarstvo mora poništilo je odluku Županije po kojoj se koncesionaru Bena - tvrtki iz Kerumove orbite, pojednostavljeno rečeno - dozvoljava da u posao uvodi potkoncesionare. Između ostalog i zato što se u svim dokumentima pokušalo sakriti tko bi potkoncesionari zapravo trebali biti.

Da ne govorimo o činjenici da i Županija i Kerum dalje dijele objekte i sadržaje koji su potpuno bespravni, punih petnaest godina usred park šume.

Onda doznajemo da su zaustavljeni bespravni radovi na Zvončacu, na klubu Jungla, pa čak i na pokušaju da se taj objekt umjesto na crnu jamu spoji na kanalizaciju - jer u Vodovodu nisu uspjeli skontati od koga uopće treba tražiti dozvolu. A na koncu, kao šlag na kraju, došla je vijest da je mimo propisa radio i Grad Split tako što je prekršio odluku ni manje ni više nego - Grada Splita.

Za novo vježbalište na Marjanu, naime, nije nabavio suglasnost kotara Varoš, na čijem čelu sjedi HDZ-ovac Mirko Ruščić - koji je, da priča bude slađa, usput i predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za Marjan.

I tako: netko proračunat i pohlepan, a netko nesposoban, no sve skupa na javnu štetu.

UTORAK Pad

Gospodin Petar Škorić izvisio je u svojoj partiji i kao jedini s izborne liste neće završiti u Saboru: svi su ga pretekli, pa čak i Ante Bačić zvani Baćo, o čijoj se karijeri Ante Sanader očito jako pažljivo brine kao i za onog neotesanog načelnika Segeta.

To već postaje neugodno za gledati - i Sanaderovu dominaciju praćenu bizarnim kadrovskim potezima, i Škorićev slobodni pad u stranačkoj hijerarhiji.

Nije da se on nije mogao naslutiti kada je oponirao Plenkoviću oko Istanbulske, a onda i vrludao kada se birao šef stranke, ali ipak ti dođe čovjeka žao. Još koji mjesec i brisat će njegove slike iz stranačkih monografija…

Samo da ga ipak zadrže u Županijskoj upravi za ceste. Sve dirajte, struku nipošto.

SRIJEDA Vrludanje

U Saboru se zato obrela Marijana Puljak, koja se već prvog dana proslavila neobičnim govorom u kojemu se spominjalo umjetnu inteligenciju, biotehnologija, kvantno računarstvo, crne rupe i slične apstrakcije - a onda još i statusom na Facebooku u kojemu se time hvali, dosta nepovezano i neartikulirano.

Čovjek bi rekao da nema iskustva, a ne da se već deset godina probija kroz političku kloaku.

No od toga nam je ipak zanimljivija činjenica da joj se već u prvom mjesecu mandata raspala koalicija u koju se prije izbora samouvjereno zaklinjala. Čovjek bi rekao da neće biti teško staviti na jednu hrpu tri stranke s ukupno tri osobe, ali avaj, ništa kod te Puljak i tog Pametnog ne ide jednostavno.

Do prije neki dan promovirala je svoj 'liberalni' saborski klub, a nakon što joj je Dario Zurovac okrenuo leđa odlučila je igrati na žensku kartu.

Što će biti kad ostane potpuno sama, baš nas zanima.

ČETVRTAK Potres

Kad smo kod politike, vrijedi zabilježiti tektonski poremećaj na gradskoj sceni - kompletno vodstvo splitskog HSP-a, naime, istupilo je iz stranke zbog bizarno loših izbornih rezultata i svađe s predsjednikom koji sjedi u Gospiću - ali još više zabavlja kolektivna deluzija u kojoj očito nastavljaju živjeti.

'Ovim putem obavještavamo javnost da će gore navedeni s još proširenim krugom novih članova nastaviti svoje političko djelovanje na razini Grada Splita kao neovisna politička platforma', objavili su samouvjereno.

Dokad, gospodo, dokad? Čak i Kerum objavio je da će se povući iz politike ukoliko Opara osvoji tisuću glasova i nije on kriv što je gradonačelnik igrao na 'ko će manje'. Postoji li, dakle, nekakav konkretan rezultatski cilj koji će vas nagnati da svoje izazove potražite negdje drugdje, mimo politike?

Čisto da znamo.

PETAK Zločin

Za Plan gospodarenja otpadom još odavno smo znali da je utopija, kao i za postavljeni cilj o pedeset posto odvojenog otpada, no ni u najluđem snu nismo očekivali da ćemo debelo izvan rokova uspijevati zbrinuti tek 3,74 posto otpada i zauzimati 358. (tri stotine pedeset i osmo!) mjesto među petstotinjak gradova i općina. Mašala.

Da smo se trudili odvajati manje, valjda ne bismo uspjeli.

U tom kontekstu sasvim logičnim zvuči podatak da imamo jedno ipo od predviđenih šest reciklažnih dvorišta, dok Grad Split sam sebi ne uspijeva izdati dozvolu za preostala. Zašto i bi, nema žurbe.

Pisali su mediji o tome, pa se doznalo da je za ovaj dio posla zadužena Služba za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima u Banovini - no svi nekako oklijevaju imenovati odgovornu osobu imenom i prezimenom.

Evo, pročelnik se zove Jurica Vojnović. Dalje neka se time bave oni koji nam godinama obećavaju 'efikasnu, digitaliziranu i pristupačnu' gradsku upravu.

A o smeću valjda ništa ne govori više nego podatak da je baš naša županija uvjerljivo zadnja po svim parametrima i da ponešto odskaču jedino gradovi Omiš i Hvar - u kojima, zanimljivo, kao rijetkima na vlasti nije HDZ.

I da je upravo ovog tjedna zbog aljkavosti oko dokumentacije projekt Lećevice ponovno vraćen nekoliko koraka unatrag.

Nema druge, to treba reći: ovo što nam rade oko otpada već je postalo pravi i neskriveni zločin.

SUBOTA Prikrivanje

Svakako nije zločin, ali nije ni stvar za sakrivanje kada ti netko od radnika oboli od korone - pa stoga nije jasno zašto se sa Splitskog ljeta nisu proaktivno oglasili o tome, nego pustili da se ćakule nekoliko dana množe i da mediji čačkaju po ovom slučaju, pa onda sve raspaljuju u naslovima.

S time da još uvijek, lako je moguće, nismo doznali potpunu istinu. 

Bez veze.

NEDJELJA Velikan

S vedrije strane, vrijedi zabilježiti lijepi pothvat Gorana Jurišića zvanog Goga, splitskog ugostitelja koji je za sedam ipo sati preplivao Brački kanal da bi motivirao građane i tvrtke da na račun Doma za nezbrinutu djecu 'Maestral' uplate donacije za uređenje odjela za bebe

Akcija bi bila vrijedna divljenja sama za sebe, ali kada doznamo i da se radi o 80-postotnom ratnom invalidu koji je svejedno još davno zamrznuo vojnu mirovinu da bi radio i nastavio normalno živjeti - 'Ranjen jesam, bolestan nisam', kazat će on - onda prilog za Maestral treba uplatiti prije svega iz poštovanja prema tom časnom čovjeku.

Dječji dom Maestral Split ima račun HR1023900011100024990, a u opisu bi bilo zgodno upisati nešto poput: 'Mi plivamo za vas - za uređenje odjela beba'.

Vaša reakcija na temu