Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić PREGLED TJEDNA: Slijedi sječa u splitskom HDZ-u
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Slijedi sječa u splitskom HDZ-u

...jer ih je uspio pobijediti čak i raspadnuti SDP

PONEDJELJAK Smijeh

'Najsmišnije mi je bilo kada ovdje napravimo natječaj za radno mjesto ili za neku izgradnju, pa se nitko ne javi jer misli da je namišteno. Nije, javite se!

Latice su ispadale iz usta gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u prigodnom intervjuu Slobodnoj Dalmaciji povodom polovice njegovog mandata. Na trenutak smo se pokolebali, pomislili da živimo u nekoj paralelnoj stvarnosti i da u Banovini i oko nje zbilja vladaju neki novi kriteriji, sve dok se nismo sjetili aktualnog natječaja za dva pročelnička mjesta i dvoje kandidata iz Kerumove ergele predodređenih za pobjedu: Pave Zaninovića za gospodarstvo i Ane Sapunar za urbanizam.

Ako se u natječajima za dodjelu gradskih poslova dosad i nisu događala drastična odstupanja, to je samo zato što ondje rijetko postoji konkurencija - kao recimo kod održavanja cesta i trotoara, gdje nitko nije ozbiljno ni pokušao razbiti višedesetljetni monopol dviju privatnih firmi. Kod kadrovskih odluka stvar je znatno jednostavnija, pa nekim se nekim čudom najboljima na natječaju uvijek pokažu kandidati s prethodnim političkim blagoslovom. Kao što će se dogoditi s pročelnicima za gospodarstvo i urbanizam. 

Ovakvom izjavom, ne razuvjeri li nas u vremenu, jedini koji može ostati zapamćen kao smiješan jest gradonačelnik.

UTORAK Štap

'Onaj građanin kojega potjera bilo tko s Peristila, neka mi se javi, doći ću ja i rastjerati sve koje ih tjeraju.'

Tjedan je, dakle, nastavljen u istom raskošnom stilu. Skoro pa kao Bandić.

Samo što od našeg gradonačelnika ipak ne očekujemo ovakve eskapade; ima on i bolje alate od štapa za tjeranje raspojasanih ugostitelja. Recimo onu odluku o komunalnom redu 'po uzoru na Veneciju', o kojoj slušamo pune dvije godine. A nikako je ugledati.

Postoje i konzervatorske smjernice napravljene upravo kako gradonačelnik ne bi trebao 'tjerati one koji tjeraju', ali šta ćeš kad i one godinama leže u ladici. A prvi gradski komunalac izjavljuje da ih 'nije dužan uvažavati'.

SRIJEDA Pobjeda

Evo će taman godina dana od divljačkog probijanja fasade u Marmontovoj ulici i početka rada ilegalne mjenjačnice, a čini se da ovaj pothvat napokon i službeno odlazi u povijest. Nakon što je otvor na zgradi pregrađen knaufom, sada se rastavlja i unutrašnjost. Mašala.

Mala je to, ali slatka pobjeda. No njen simbolički značaj puno je veći: upravo ovaj slučaj podario nam je novi život gradske aktivističke scene i napokon strukturirani bunt protiv komunalnog nereda, utjelovljen i u zgodnoj stranici 'Dnevna doza splitskog nereda'.

Vlasnici mjenjačnice stoga ne trebaju biti ni tužni ni bijesni: napravili su jedno dobro djelo.

ČETVRTAK Vašar

'Nije Split grad koji podnosi vašar', jedna je od ovotjednih izjava Željka Keruma, što zvuči posebno bizarno znamo li da upravo on osobno vašaru i neredu često pridonosi jer se ne zna ni parkirati kako bog zapovijeda.

No dobro, od ovog folklora zanimljivije nam je njegovo objašnjavanje da na sastanku s premijerom Plenkovićem u Banskim dvorima nije drvio o problemima u koaliciji ili dogovarao mjere discipliniranja 'kicoša' s kojim koalira, nego je 'pregovarao o cestama u Splitu'.

U redu. O kojim cestama? Što je točno pregovarao i što je dobio? Kad, kako i na koji način Plenković može graditi prometnice u Splitu? Zašto Kerum misli da je puno sposobniji kad mu je zasad rezultat čak i lošiji od Oparinog: obojica su molili pomoć, ali ovome drugome barem je nešto konkretno obećano?

Kad se on pravi blesav s izbjegavanjem odgovora na pitanje što je radio u Zagrebu, možemo i mi s ovim nebuloznim pitanjima i zaključcima.

PETAK Natječaj

Bilo nam je obećano dvije ipo tisuće parkirališnih mjesta u prvoj godini mandata nove gradske vlasti, a sada ispada da bismo toliko mogli dobiti u kompletnom mandatu. No dobro, zbilja je bolje išta nego ništa - kao što je bio slučaj kod prethodnih deset splitskih gradonačelnika.

Projekt izgradnje devet novih garaža u različitim kvartovima ovog tjedna došao je do faze idejnog projekta, dobivenog putem otvorenog i normalnog javnog natječaja, što je za Split svakako osvježavajući i ohrabrujući podatak. Jednom kad ih izgrade, barem neće idućih sto godina predstavljati rugobu.

Neka se radi, pa makar i sporo.

SUBOTA Pozitiva

Ne znamo je li zbog izbora koji su se održavali u nedjelju, ali ovog tjedna bogme smo sa svih strana zatrpani pozitivom: osim spomenutih garaža objavljeno je da je u rekordnom roku nadograđena jedna osnovna škola, da se raspisuje natječaj za proširenje još jedne, da je započelo projektiranje Tehnološkog parka na Dračevcu, da Županija uređuje veliki prostor za IT-jevce na Splitu 3, čak je i premijer osobno došao kako bi u Spinutu pokrenuo prvu lopatu za novi Poduzetnički inkubator.

Sade se stabla, a nešto će se, izgleda, od jeseni dogoditi i s onim opasnim po život asfaltom u Vukovarskoj ulici.

Nemamo ništa protiv, samo da ovako izgleda običan tjedan u uredu.

NEDJELJA Izbori

Ali kako stvari stoje, nije pomoglo: HDZ je u Splitu ostvario povijesno loš rezultat na europskim izborima, uspio ih je pobijediti čak i raspadnuti SDP.

Bit će zanimljivo pratiti razvoj događaja i ostvarenje prijetnje iz središnjice da će 'snositi odgovornost oni ogranci koji ne ispune očekivanja'. 

Prevedeno, čekaju nas uzbudljiva vremena. Nas i Petra Škorića

Vaša reakcija na temu