Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Slučaj spomenik, ili kako su navijači održali lekciju cijelom gradu
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Slučaj spomenik, ili kako su navijači održali lekciju cijelom gradu

Pošteni natječaj za novi park na Poljudu pokazao je kako zaista izgleda briga za javni prostor

PONEDJELJAK Nervoza

Što se točno događa u županijskom HDZ-u, nismo sigurni, ali evidentno je da opada utjecaj bivšeg šefa Ante Sanadera i da je ovaj zbog toga primjetno nervozan. Nije izdržao čak ni folklor oko usvajanja županijskog proračuna i oporbu je zbog pustih amandmana prozvao cirkusantima, a na kraju se ozbiljno naljutio jer je njegov vlastiti župan Blaženko Boban kurtoazno obećao barem ih razmotriti.

Jer Sanader je navikao na svemoć, da ga nitko ne gnjavi i ne živcira.

Proračun je i ovako i onako usvojen, bez ozbiljnih intervencija, samo što je Boban ispao nešto uglađeniji i normalniji. Bogu hvala na opoziciji, prije svega Mostu i Pametnom: da je po SDP-u, za tu nesretnu županiju nitko ne bi ni znao...

UTORAK Partija

Kad smo kod Partije, vrijedi primijetiti da šef gradskog ogranka Goran Kotur nije baš blistavo startao. Tek su ga izabrali, a zbog optužbi da je prije godinu dana fizički napao stranačku kolegicu već odaje dojam političkog leša.

Mašala, tako izgleda rat do totalnog istrebljenja. 

SRIJEDA Teatar

Gradsko vijeće očekivano je preskočilo izabrati novog intendanta Ivana Lea Lemu, jedinog kandidata i po svemu dosta normalnog čovjeka, pa je umjesto toga izabralo nove ljude koji će iznova birati - a u stvarnosti je stavilo političku šapu na teatar. 

I još je stigla neslužbena poruka da 'ne može Srbin biti ravnatelj Baleta'.

Tako to rade HDZ i Kerum, naš je problem što smo na to navikli i što se više nitko ni ne uzbuđuje.

ČETVRTAK Most

Nije ovo bio dobar tjedan za splitski Most. Može se Ante Čikotić nasaditi na glavu sa svojim amandmanima, prijedlozima, zakonima i inicijativama, šou će mu svejedno ukrasti stanoviti Josip Markotić s kakvom budalaštinom oko Hajduka.

Ili recimo Martin Pauk, gradski vijećnik koji je objavio da napušta stranku. Tako mlad, a već kontroverzan: teško nam je i zamisliti što bi se moglo izroditi za dvadesetak godina, no nekako nam miriše na Luku Podruga...

Kojega smo se na jedvite jade riješili.

PETAK Lekcija

Naš Hajduk još jednom nam je svima očitao lekciju, ovaj put u sferi urbanizma i uređenja javnog prostora.

Ekipa je od početka do kraja provela pošteni javni natječaj za uređenje novog parka na Poljudu, u njega uključila sve relevantne struke i na koncu sasvim logično stigla do vrlo zanimljivog i kvalitetnog rješenja.

To je, kako se izrazi predsjednik Društva arhitekata Dragan Žuvela, doslovno i fizičko izražavanje ljubavi prema vlastitom gradu. Nadamo se, toplo se nadamo da više nijedna skulptura u javnom prostoru više neće biti postavljena mimo ovih kriterija.

Spomenicima da, kiču stop.

SUBOTA Alternativa

Svoj mali spomenik na gradskim ulicama još uvijek ima Željko Kerum i ako je suditi po plakatima, posterima, reklamama i panoima, on je naš gradonačelnik.

Istina, nismo daleko od toga jer je gospodin sasvim lijepo iskoristio svoj ovoljetni politički juriš i zgrabio solidan komad gradske vlasti, ali ipak: šest mjeseci nakon izbora svaki put kad naletimo na njegovu facu vrlo konkretno se podsjetimo kakvu smo alternativu imali.

Jednom riječju, nered.

NEDJELJA Nazdravlje

Iskreno rečeno, od nereda ni ovako nismo daleko: zrak smrdi, pitke vode nemamo, a sreća da je malo zahladilo pa barem ne moramo strahovati da ćemo svi izgoriti u kakvom požaru.

Što smo godinama sami pripremali, sada se u tome davimo. 

Vaša reakcija na temu