Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Slučaj Žnjan, ili kako nas i dalje prave majmunima
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Slučaj Žnjan, ili kako nas i dalje prave majmunima

Bezobrazno nam zamagljuju oči maketama dok na terenu ilegalci rade punom parom, a još su nam u kolonijalnom stilu poručili da najveći splitski resurs ne zaslužuje normalan natječaj

PONEDJELJAK Milijuni

Uskok je (još jednom) navratio u Banovinu. Stidljivo je objavljeno da se raspituju o ugovorima oko 'Malla' na Mejašima, što bi moglo značiti da ovaj put zbilja misle ozbiljno: već više od godinu dana, naime, čekamo da nam kažu zašto je gradonačelnik iz čista mira odlučio odreći se instrumenata osiguranja kojima bi naplatio devet milijuna kuna kamata na zaostali komunalni doprinos.

Njegovo objašnjenje da 'nema potrebe' jer će se sve riješiti sudskim postupkom nekako nam se ne čini uvjerljivim - pogotovo sada kada vidimo da cijeli slučaj mic po mic curi u zastaru. Jednostavno rečeno, Grad je mogao uzeti svoj novac jednim potezom, a sada ga vjerojatno neće ni vidjeti.

Ponavljamo, devet milijuna kuna.

UTORAK Poklon

Dva mjeseca prije izbora dočekali smo ozbiljnu anketu Ipsosa koja nam je pokazala da realne šanse za postati gradonačelnikom ima troje kandidata - Opara, Kerum i Puljak. Ostali će im nastojati oteti pokoji glas i zgrabiti par fotelja u Gradskom vijeću, pa se nadati da će u ključnom trenutku baš njihove ručice postići najvišu cijenu.

Iz dosadašnjeg tijeka kampanje zaključit ćemo nekoliko stvari: Puljak očito rastura na ljevici, makar SDP-ovu mašineriju na dan izbora nikako ne treba podcijeniti. Kerum bagerom krči po desnom krilu, a ključan poticaj u kampanji dogodio mu se kada je namamio HDZ-ovce na tajni sastanak u Rogoznici - i to bez Opare - pa onda vijest o tome rastrubio po medijima. 

Rekli bismo da je im time ukrao barem par postotaka glasova, samo što nismo sigurni da mu ih dio HDZ-ovaca nije namjerno poklonio.

SRIJEDA Prešućeno

A Andro Krstulović Opara pojavio se na nacionalnoj televiziji, u dosta neobičnoj emisiji jednog priučenog voditelja koji je skoro sat vremena skakao s teme na temu i navodio ga čas na komunalu, čas na bjelosvjetske urote i geopolitička gibanja.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika imao je nekoliko sočnih primjedbi očito prilagođenih ukusu prosječnog glasača te stranke, pa mu u to nećemo zamjeriti jer smo svjesni kakvom profilu populacije se obraća, no na dvije spomenute gradske neuralgične točke ipak se treba osvrnuti.

Da, istina je da Split nema obilaznicu do Omiša, a Rijeka ima, i to zato što je njen gradonačelnik u to doba maltretirao Vladu tisućama poslanih razglednica sve dok se cesta nije počela graditi.

I da, istina je da je Spaladium problem kojega hitno treba riješiti i koji punih osam godina stoji na mrtvoj točki.

Samo što je istina i ono što je HDZ-ov kandidat propustio spomenuti: u doba dok je Obersnel izvodio akciju s razglednicama, Split je u prometnu izolaciju pasivno vodio jedan HDZ-ovac. Premijer koji je dao prednost Rijeci pred Splitom također je dolazio iz tog jata, a kurioziteta radi spomenimo da je to napravio tako što je prenamijenio već odobren kredit za splitsku obilaznicu.

A bogme je i gradonačelnik koji je u tajnosti potpisao dva sporna aneksa oko Spaladiuma, gle čuda, baš iz HDZ-a...

ČETVRTAK Revolucionarno

Gradsko vijeće ovog tjedna će po tko zna koji put raspravljati o sumanutoj ideji službene zabrane ispijanja alkohola na zidićima i u parkićima. Mašala.

Svaka čast, pravi bombon na kraju mandata.

PETAK Poniženje

Žnjanska saga došla je do vrhunca: dok točno 27 kafića ondje i dalje radi potpuno bespravno, u Banovini su nam predstavljeni rezultati akcije pokrenute prije nekoliko mjeseci, kojoj je glavni i najočitiji cilj bilo privremeno spašavanje ilegalaca.

Dokument se službeno naziva 'smjernicama za izradu urbanističkog plana' i na prvi pogled izgleda dosta uredno: tu je zelenilo, tu su parkirališta, tu je dosta sportskih terena i lijepa široka plaža, očišćena od kaosa i zaštićena lijepom novom šetnicom. Sve u svemu, pristojna vizija Žnjana kojom bismo, s obzirom na iskustvo, teoretski bili sasvim zadovoljni da se jednog dana realizira.

Je li moglo bolje? Naravno da jest: tužno je bilo promatrati kako se gradonačelnik Ivo Baldasar i ugledni arhitekt Nenad Fabijanić izvrdavaju pokušavajući objasniti zašto nije raspisan normalan urbanističko-arhitektonski natječaj, a bogme i uvredljivo kada je rečeno da 'na Žnjanu nema potrebe za tim', kao da se radi o zapuštenoj ledini negdje u ubogoj provinciji, a ne o najvećoj plaži na Jadranu i najvrjednijem resursu drugog najvećeg hrvatskog grada.

Pored svega, čini se da su smjernice ionako neprovedive jer nisu baš u skladu s GUP-om, pa je najlogičniji zaključak da je njihova svrha ostvarena: dok se zabavljamo papirologijom, ugostitelji-ilegalci od nas i dalje rade majmune...

SUBOTA Prosvjed

A uoči ovotjednog novog (i naravno uzaludnog) pokušaja usvajanja izmjena GUP-a, na Turskoj kuli podsjetili smo se kako to izgleda kada građani ne popuštaju: svoj park su najprije volonterski čistili, potom mjesecima radili na viziji njegovog trajnog i potpunog uređenja, a sada su se još jednom digli na noge tražeći da se spriječi betonska agresija.

Nikome, pa ni HGSS-u ili izviđačima, sasvim sigurno ne trebaju dvije ipo tisuće kvadrata, a njihovo guranje baš u zelenu zonu ne možemo proglasiti drugačije nego - bezobraznim.

NEDJELJA Matematika

O samom GUP-u imat ćemo prilike slušati u utorak i srijedu, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća u ovom mandatu. Sreća da se zbog izbora nitko bitan neće usuditi progurati dokument s toliko spornih točaka, mada je jasno i da će se on prije ili kasnije zbilja morati barem ušminkati, ako ne i temeljito rekonstruirati.

A ako kojim slučajem Baldasarov GUP ipak prođe, unaprijed upozoravamo: za njega će manje biti odgovorni oni vijećnici koji su digli ruku, a više oni koji će izostati sa sjednice i prikriveno sudjelovati u naizgled nemogućoj matematičkoj operaciji...

Vaša reakcija na temu