Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Smorana od koalicije, redikulozna oporba i ubogi SDP
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Smorana od koalicije, redikulozna oporba i ubogi SDP

Društvo s Bačvica izgubilo je čak i svog kandidata za gradonačelnika, lepršavog Antu Franića. Ali ga je podarilo nama, da ga gledamo i slušamo četiri godine

PONEDJELJAK Dosada

Fascinantno je da su u samo stotinu dana uspjeli postati naporni. Kad prosječan Splićanin danas čuje izraz 'vladajuća koalicija', ili kako god se hrpa od pet partnera naziva, refleks može biti samo tonjenje u plitki i nemirni san.

A još nisu ni počeli raditi.

I koliko god gradonačelnik Puljak inzistira na svom konceptu biranja nadzornih odbora putem javnog poziva - umjesto da je ondje naprosto postavio stručne ljude po svom izboru, bez skrivanja, jer oni ionako ne biraju direktore gradskih firmi - toliko je ekipa koja ga nominalno podržava iritantna.

'SDP je na tijelima stranke donio zaključak kako ne želi biti dio izvršne vlasti i shodno tome nije dio tzv. Puljkove većine. Dio vladajuće većine mogu činiti samo stranke koje imaju svoje predstavnike u nadzornim odborima i koji imaju direktore i pročelnike', pokušavaju objasniti iz ove partije, premda su i sami češljali životopise koji su stigli na Puljkov javni poziv.

'Vladajuća većina' njima valjda vrijedi samo ako su uhljebili nekoga svoga.

Tu je i Most, čiji Josip Markotić ponovno zateže o 'ubrzanim koracima prema novim izborima' jer je gradonačelnik raspisao natječaj za direktore samo u četiri, a ne u svim gradskim firmama. On se u gradonačelnikov posao ne miješa i ne petlja - ili barem želi ostaviti takav dojam - ali se u stvarnosti ipak i miješa i petlja.

Uglavnom, teška smorana.

UTORAK Promet

Evo recimo Miro Delić, direktor 'Prometa' kojega nova gradska vlast evidentno namjerava ostaviti u njegovoj fotelji.

A zašto i ne bi: čovjek je restrukturirao firmu, smanjio broj zaposlenih, povećao broj vozača, izvukao poduzeće iz minusa i gubitaka, vrlo solidno provodi europske projekte, a na koncu je odlično ocijenjen i od strane samih zaposlenih.

Zar bi Delić morao otići zato što to traži koalicijski partner koji se čak ne želi zvati koalicijskim partnerom? Ili zato što mostovci imaju u vidu nekog još sposobnijeg menadžera?

I tek kada Delić i delići na ovaj način prežive dvije ili tri smjene vlasti počet ćemo vjerovati u predizborne mantre o 'nastavljanju dobrih projekata' i 'brizi o interesima grada'.

SRIJEDA Mural

U Splitu navodno imamo i neku oporbu, a ona se ovog tjedna iskazala pokušajem dizanja revolucije zbog jednog murala. Mašala.

Akcija u skladu s njihovim trenutnim kapacitetima, rekli bismo.

Najprije su uoči izbora bez imalo obzira prebrisali jedanaest godina staru zidnu posvetu DJ Bronsonu na Gripama, pravdajući to 'vlagom', pa na njegovo mjesto nakačili komično kičast novi mural s predimenzioniranom hrvatskom zastavom i križinom.

Potom su nakon izbora iskoristili kaos među vladajućima i progurali odluku da se za novi mural mora pitati njih, HDZ-ovce iz Splitskog saveza sportova i HGS-ovce iz Javne ustanove.

Pa su, kad je došlo vrijeme za vraćanje posvete DJ Bronsonu, oni sami - uključujući osobe koje su se predstavljale kao 'branitelji' - na Gripama organizirali straže i dežurstva, komunalnu balvan-revoluciju.

Da su odabrali bolji i smisleniji povod i da imaju imalo stila, pohvalili bismo ih. Ovako je cijela akcija ispala kao 'Borbena ponoćka' - samo bez humora, dramatike, pouke. Bez ičega, u stvari.

Petparačka, zamorna lakrdija.

ČETVRTAK Bolovanje

Znatno ozbiljniji je potez devet od deset ortopeda iz splitske bolnice koji su istog dana, sinkronizirano, utekli s posla i otvorili bolovanje.

I ostavili svoje pacijente, a bogme i onih tri ipo tisuće na listi čekanja, na cjedilu.

Povod demonstrativnom otvaranju kolektivnog lažnog bolovanja, kojega su doktori čak najavili unaprijed, navodno je neka nova reorganizacija unutar bolnice kojom bi ortopedi bili stavljeni na isti odjel s traumatolozima, kako već, pa onda zajedno radili posao za koji se nove generacije ionako specijaliziraju u paketu.

Ali ne, gospodi je njihov komod po svemu sudeći bitniji, a ima tu i tradicionalnog liječničkog jala, nadmenosti i osjećaja superiornosti.

Uz koji je ponekad lako zaboraviti da liječenje ljudi nije samo posao, nego i poziv.

PETAK Karaman

Kerumov bivši 'kućni menadžer' Damir Karaman, kojega se ovaj odrekao kad je doznao za muljanje oko snimki druženja sa sucima u 'Pršuta', čudom se čudi da se netko u Banovini dosjetio naplatiti gradske prostore na kojima on organizira koncerte i predstave.

Dosad ih je, naime, uglavnom dobivao mukte, često uz još koju stotinu tisuća kuna poticaja.

'Ovo je moj drugi projekt u zadnjoj godini, nakon fan zone na Zvončacu, a prije pandemije imao sam 10 do 15 projekata godišnje', jada se Karaman jer mu je izmaklo besplatno korištenje tvrđave Gripe.

Ali bit će bolje, ne smije posustati.

Treba se tek pomiriti sa Želom i strpljivo čekati da ovaj uskrsne.

SUBOTA Škorić

Petar Škorić nekako je izmakao iz naših života, bogme i iz javnosti, ali svako malo uskrsne.

Ovog tjedna ni manje ni više nego na sjednici Općinskog vijeća u Lećevici, gdje ga je partijski kolega Ante Baran - jedan od onih HDZ-ovih akademika koji su se kombijem truckali po doktorate u Osijek - prozvao zbog Županijske uprave za ceste, firme kojom i dalje šefuje premda je odavno u političkoj zavjetrini. I koja navodno slabo navraća u Lećevicu.

'Mi smo im poslali zahtjev u više navrata. Mi ih možemo pozvati i počastiti, oni su takvi kakvi jesu. ŽUC se ponaša komotno, oni su više socijalistička firma', prostodušno je zborio Baran, blaženo nesvjestan da ga se snima.

Bidan Škorić, taman kad se nekako otarasio one uzrečice o križu - eto mu nove da je ni manje ni više nego socijalist. HDZ-ovim rječnikom govoreći, komunjara.

NEDJELJA Franić

Lepršavi Ante Franić, kolosalni promašaj SDP-a i njihovog splitskog predsjednika Gorana Kotura kada je trebalo birati kandidata za gradonačelnika, u ovom jatu na većoj političkoj pozornici izdržao je bijednih nekoliko mjeseci.

A i to jedva.

Svako toliko čovjeku dođe žao onog ubogog društvanca s Bačvica: em se ne mogu pohvaliti širinom kadra, kapaciteta i ideja, em u pravilnim vremenskim razmacima sami sebe raznesu bombom. Tek što su se na jedvite jade ugurali u Gradsko vijeće, ostali su bez trećine snaga. Franića.

Koji će, istinu za volju, malo komu nedostajati, vladajućoj garnituri ponajmanje. Samo što smo svi mi ostali osuđeni gledati ga i slušati još pune četiri godine.

To kako SDP zasere, nitko drugi ne može.

Vaša reakcija na temu