Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Spomenici, ploče, vandali i predizborni folklor
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Spomenici, ploče, vandali i predizborni folklor

Nedostajalo je još samo da Ivica Puljak u Australiji zapjeva neku ustašku…

PONEDJELJAK HOS

Do parlamentarnih izbora nam je ostalo još barem pola godine, ali već ih možemo nanjušiti u zraku. Čim krenu obračuni oko spomenika, spomen-ploča, 'odavanja počasti' i 'vraćanja digniteta', znamo da ćemo uskoro glasati.

Tjedan je počeo iznenadnim otkrićem da je na HOS-ovom spomeniku na Splitu 3 prije više od godinu dana iznova uklesan dodatak 'Za dom spremni' - isti onaj kojega su se braniteljske udruge složno odrekle kada se spomenik postavljao, u ime kompromisa i dokaza da ne baštine ustaštvo, nego odaju počast poginulim suborcima.

Sličnu intervenciju isti spomenik doživio je prije nekoliko godina, također uoči nekih izbora, kada je odgovornost za to preuzeo stanoviti Luka Podrug - no pamtimo i da je splitska policija u to doba promptno reagirala i s njega odštemala višak. Koliko vidimo, ovih dana to joj nije palo na pamet - čak se, čini se, nisu ni pojavili na Splitu 3 - pa su gradski komunalci sami samcati pod okriljem noći poput tatova odrađivali svoj posao.

Još barem nekoliko mjeseci evidentno ćemo ovdje gledati nadjačavanje i slušati nadmudrivanje, uz golemu količinu pripadajućih folklornih reakcija - recimo od same udruge HOS-ovaca koji tvrde da naknadno uklesani slogan 'ne veliča totalitarni režim', dakle ustaštvo, nego da je riječ o službenom znakovlju njihove postrojbe iz Domovinskog rata.

Drugi dio nesumnjivo je točan, a za prvi - pa, povjerovali bismo da nemaju figu u džepu da, recimo, datum svoje postrojbe obilježavaju na dan kada je ona i osnovana, umjesto da su navodno nasumce odabrali baš taj zlosretni 10. travnja…

UTORAK Pjaca 

Na štandarcu na Pjaci je, pak, četvrt stoljeća od postavljanja i nakon isto toliko grintanja i moljakanja dodatno uklesan datum oslobođenja Splita u Drugom svjetskom ratu - nesumnjivo golemi, gigantski trenutak za ovaj grad.

Akcija nije izvedena ilegalno nego uz odluku Gradskog vijeća, koje o spomenicima jedino ima pravo odlučivanja, no to ne znači da je sve odrađeno po PS-u.

Dapače: godine i datumi na štandarcu u potpunom su kronološkom neskladu, a natpisi koji stoje uz njih stilski su dramatično neusklađeni, pa glavni dojam koji ostaje jest da se radilo o nekoj vrsti improvizacije.

Kao se planiralo tek otvaranje još jednog poligona za ideološko razračunavanje, nažalost.

SRIJEDA Palmina

I varoški vrtić kojemu je iznova trebao biti nazvan po Palmini Piplović, čime bi se zbilja ispravila jedna povijesna nepravda prema strijeljanoj djevojci i cijeloj njenoj obitelji, godinama služi upravo kao zgodan poligon za povremene obračune desnice i ljevice.

A nije to tako komplicirano za riješiti, dovoljna je jedna jedina odluka Gradskog vijeća.

'Procedura je već pokrenuta i vratit će se ime Palmine Piplović tamo gdje pripada', obznanili su ovog tjedna iz Banovine, mašala.

Moglo se to učiniti još prije nekoliko godina, kada je inicijativu pokrenuo tadašnji gradski vijećnik Ante Zoričić koji je usput efektno dokazao da se ovdje ipak ne radi o ideološkom, nego o civilizacijskom pitanju - no politikantski su ga osujetili tadašnji vijećnici iz tadašnje Puljkove stranke.

I tako 'poligonu Palmina' osigurali još nekoliko godina života, valjda da bi se oni - a ne neki tamo Ante Zoričić - mogli pojaviti kao spasitelji.

Jer uvijek će doći neki izbori.

ČETVRTAK Grafiti

Kako se nametanje ideoloških tema reflektira na ulice, također nam je postalo vidljivo ovog tjedna: netko se po svemu sudeći oboružao zavidnom količinom spreja i diljem grada posijao desetke istih, uglavnom nemaštovitih i redom mrziteljskih i huškačkih grafita.

Koji se, doduše, uklanjaju gotovo pa u realnom vremenu. Drugog lijeka zasad nema, niti je kome u interesu potražiti ga.

PETAK Smoje

Nešto piture - prigodno, baš onako HDZ-ovski plave - ostalo je i za zaliti novi Smojin spomenik na Matejuški, koji je u bizarnom stilu dodatno ukrašen i šalom sa simbolima beogradskog Partizana.

Rekli bismo da nepoznati vandali još uvijek nisu pošteno proučili što je Smoje napravio za cijeli ovaj grad i cijelu Dalmaciju, pa i sami Hajduk, no moguće je da se gospoda samo zabunila.

Kip HDZ-ovca i predsjednika Partizana, naime, nalazi se na drugom kraju Rive.

SUBOTA Pohrvaćenje

Da crveno-crni splitski tjedan bude potpun, idealno je poslužila obljetnica još jednog važnog gradskog datuma, datuma povijesne pobjede 'narodnjaka' i pohrvaćenja splitske općine 1882. godine.

Kroz godine se taj dan obilježavao s više ili manje intenziteta - najviše svakako u doba Andre Krstulovića Opare - da bi ove godine protokol bio maksimalno skraćen i sveden tek na simbolično postavljanje jednog vijenca, što je zbilja izgledalo uglavnom otužno.

Primijetit ćemo da se splitski HDZ oglasio jedino o ovome, valjda procjenjujući da riskiraju puno manje nego da krenu drviti o HOS-u, Drugom svjetskom ratu, Palimini Piplović ili huškačkom i vandalskom interveniranju po gradskim pročeljima i spomenicima.

A eto, svejedno su pokazali barem neke znakove života.

NEDJELJA Emigracija

Kad bolje razmislimo, možda je i bolje da je gradonačelnik Ivica Puljak cijeli tjedan proveo na drugom kraju svijeta, u Australiji. U cijelom ovom kupusu nedostajale su nam još samo njegove predizborne tirade.

Ali još uvijek ima vremena, ondje je i dalje, pa nije isključeno da će se dohvatiti mikrofona i iz naftalina izvući kakav hit iz svojih mladenačkih dana.

Da cirkus bude potpun.

Vaša reakcija na temu