Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Šta će nam znanstvenici kad su u Banovini najpametniji
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Šta će nam znanstvenici kad su u Banovini najpametniji

Sjajni tim sa FESB-a dobio je europsku lovu za razvoj ekološkog javnog prijevoza, pa bi bilo za očekivati da će se njihove ideje upravo u Splitu provoditi u praksu. Šipak

PONEDJELJAK Vijesti iz nesvijesti

Dvije povezane vijesti kao da su sletjele negdje iz bizarne paralelne stvarnosti.

Gradska uprava sasvim ozbiljno razmišlja o gradnji žičare do vrha Marjana i to bi mogao biti projekt po kojemu Ivo Baldasar, valjda, želi ostati upamćen. Iako se planira tamo negdje još od sedamdesetih, a mogao se ostvariti i prije nekoliko godina da je Kerum imao hrabrosti izvesti sve što je trebao kod uređenja Zapadne obale. Odnosno, da nije brutalno prepravio rad koji je pobijedio na javnom natječaju.

Sadašnjem gradonačelniku pohvala za naznake da barem razmišlja 'izvan okvira' i da je svjestan kako Splitu treba par sličnih atrakcija, no pitanje prioriteta ipak se ne može izbjeći. Za početak, možda bi mu bilo pametnije urediti onaj zid na početku marjanskih skala, koji se iz godine u godinu pretvara u pravu pravcatu sramotu.

A prije žičare mogao bi nam objaviti šta namjerava napraviti s prostorom Zoološkog vrta i uvjeriti nas da cijela ova ideja nije - pa, u službi privatnika i nečijih budućih interesa.

S druge strane, Društvo Marjan potpuno neočekivano je vrisnulo i na sam spomen njene izgradnje; par potpornih stupova žičare po njima je ravno katastrofi i valjda bi gore bilo samo kad bi se Marjan organizirano potpalio. Malo spominju da bi park šuma konačno postala dostupnija i Splićanima i turistima, i to valjda na najekološkiji mogući način.

Ta ekipa bi zbilja sve zamrznula i ostavila jednakim kao prije sto godina.

UTORAK Banke - dobročiniteljice

Iza zatvorenih vrata, u tajnosti, započeo je postupak u kojemu dvije banke Splićanima pokušavaju oteti 53 milijuna eura, na ime nikad viđenih i nepostojećih garancija za kredite za Spaladium Arenu. Sve je tu dosta maglovito, ali prije svega arbitraža u kojoj tri čovjeka praktički odlučuju o sudbini cijelog grada.

S druge strane, valjda nema boljeg dokaza da smo u pravu, odnosno da nam je Baldasar mogao teško naštetiti da mu je uspjela ideja o preuzimanju kredita za Spaladium, od ponude koju je preko novina iznio jedan odvjetnik. Banke, naime, svoja navodna potraživanja vrijedna 600 milijuna kuna prodaju za 60 milijuna i apeliraju da ih Grad otkupi i tako postane vlasnikom dvorane.

Onog trenutka kad povjerujemo da su banke u stvarnom životu spremne odreći se 90 posto novca koji im pripada, iz čista mira i pukog altruizma, tog trenutka postat će jasno da nas ne pokušavaju opljačkati.

Dakle, nikada.

SRIJEDA Žuti karton

Splitski balet možda u zadnje vrijeme postiže vrlo solidne rezultate i vrijedne umjetničke vrhunce, ali nas je ovog tjedna bogme propisno osramotio.

Da ravnatelj Dinko Bogdanić ima tešku narav šuškalo se i ranije, a nije da su bili nepoznati i neki njegovi incidenti iz prošlosti. I kad je jedna rumunjska balerina javno opisala kakve je uvrede navodno doživjela, nije da nismo povjerovali...

Skandal nije do kraja dokazan i sve je završilo samo s javnom isprikom i službenom opomenom pred otkaz Bogdaniću.

Crveni karton visi mu nad glavom.

ČETVRTAK Prva liga i diletanti

Sjajna vijest stigla nam je s FESB-a, gdje je timu znanstvenika predvođenih Franom Barbirom odobren trogodišnji europski projekt istraživanja korištenja vodika kao pogonskog goriva u javnom prijevozu. Ovo je već peti Barbirov projekt kojeg plaća Europa, pa time tužnije zvuči njegov odgovor na pitanje ima li šanse da se upravo u Splitu ostvari u praksi, recimo da 'Promet' dobije autobuse na vodik.

Europska komisija, naime, za ovu namjenu u idućih pet godina ima na raspolaganju 635 milijuna eura i bilo bi logično da se predloži kakva ideja kojom bismo barem dio povukli, ako ništa onda zato da odamo priznanje našim očito spektakularnim znanstvenicima.

Ali, ne, nitko iz Banovine s profesorom Barbirom ni ne komunicira.

Oni su u nekom svom filmu, pa i dalje ustraju na ideji da Promet unajmi deset autobusa i svakog od njih plaća pet tisuća eura mjesečno.

PETAK Kodeks

Dva velika projekta ovog tjedna otišla su u nepovrat. Točnije, bacili smo u vjetar nekoliko milijuna kuna.

Punih deset godina star projekt sanacije Karepovca morat će se, naravno, mijenjati i dorađivati, iako bismo s obzirom na iskustvo mogli savjetovati da se u ovaj posao ni ne kreće sve dok zbilja ne zagusti, odnosno dok nam Europska unija ne počne naplaćivati penale za bizaran odnos prema otpadu i ekologiji.

Koji će nam vrag novi projekt kad je evidentno da Županija ne namjerava prstom mrdnuti kako bi se konačno izgradio Centar za gospodarenje otpadom, što je jedna od rijetkih konkretnih stvari koje spadaju u djelokrug rada Zlatka Ževrnje.

A pet studija koje su upravo Županija i Grad zajedno naručili i platili 600 tisuća kuna, onih koje su temeljito analizirale Marjan i predložile mjere njegove zaštite, pokazat će se nepotrebnim jer su u Banovini odjednom shvatili da je bolje ako zaštićena park šuma uopće nema svoj prostorni plan. Mašala.

Namjeravaju sve ugurati u GUP, kojeg sami kontroliraju i vrlo lako mijenjaju. Neće njima struka određivati ili nametati ograničenja, znaju oni najbolje.

A onaj Baldasarov potpis na 'Kodeks za Marjan' pokazao se manje vrijednim od samog papira na kojemu je napisan.

SUBOTA Uspjeh

Štrajk anesteziologa iz splitske bolnice pokazao se uspješnim: ljudi su se žalili na uvjete rada i bez obzira na to da su ih pokušavali demantirati i prikazati smiješnima - u roku od par dana dvije opasne operacijske dvorane zatvorene su dok se u njih ne ugradi oprema koja po zakonu mora postojati.

Bravo, ljudi.

NEDJELJA Dan kao godina

A Alojzije Šupraha je, hvala na pitanju, još uvijek živ, zdrav i u fotelji predsjednika Županijskog nogometnog saveza. 

Nakon par mjeseci rastezanja i zavlačenja ovog tjedna konačno je sazvao skupštinu Saveza, samo kako bi nam dao do znanja da će se njegova vladavina produljiti još koji mjesec. Nije puno, ali bogme se svaki dan s njim čini kao godina.

Nema veze, proći će...

Vaša reakcija na temu