Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Što napraviti s divljakom koji poteže nož na redare?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Što napraviti s divljakom koji poteže nož na redare?

Možda, recimo, izabrati ga za pokusnog kunića na kojemu sistem trenira strogoću

PONEDJELJAK Sajam

Ne znamo je li problem u tome što su se famozne 'kućice' ove godine po prvi put dodjeljivale na potpuno jasnom javnom natječaju, je li njihova cijena bila previsoka ili je na snazi svojevrsni bojkot ugostitelja kojima su teško pale akcije uvođenja reda na gradskim plažama i štekatima - no, kako bilo, pokazalo se da i manji Božićni sajam može izgledati decentno i ukusno. Pohvale i za trud oko Đardina, koji onako ukrašen i s neuobičajenim glazbenim programom zaista izgleda svjetski.

A to što sami ne znamo izreklamirati se, što nikome nije palo na pamet izvesti kakav domišljati trik koji bi Split stavio u žižu interesa - eno, adventski vijenac u Šibeniku su četiri golema reflektora na baroknoj tvrđavi - sasvim je druga priča.

UTORAK HŽV

Pohvala gradonačelniku AKO-u ide zbog jasnog i nedvosmislenog otvorenog pisma Davoru Šukeru, odnosno odbijenice koju mu je uputio nakon što je pozvan na nekakav blesavi sastanak uoči izbora u Hrvatskom nogometnom savezu: s kretenima treba komunicirati jasno i bez pardona, pogotovo ako nastupaš iskreno. A gradonačelnik, koliko se vidi, u nogometnoj problematici vrlo je konzistentan već godinama, ako izuzmemo ono dijeljenje priglupog Facebook statusa predsjednice države o 'orjunašima i mrziteljima svega hrvatskog'.

I ovdje, dakako, postoji druga strana priče: ukoliko se premijer u iduća dva tjedna ne trgne i ne rasturi društvo iz HNS-a, nema te vode koja će oprati ijednog HDZ-ovca na kugli zemaljskoj, bio prav ili kriv. Nikoga, pa ni Andru.

SRIJEDA Nož

Ovog tjedna otkrili smo da živimo u istom gradu kao i bića koja smatraju normalnim parkirati usred zaštićene gradske jezgre, pa onda još i potegnuti nož na gradske redare koji im se drznu napisati prijavu. Mašala.

S takvima zbilja ne treba imati milosti: jedini logičan idući korak bio bi natovariti mu na vrat sve moguće inspekcije ovog svijeta, sve žive kontrole i provjere, pa da čovjek u svome hotelu stenje pod teretom osvete pravne države. Možda barem shvati koncept civiliziranog života.

ČETVRTAK Stare baze

Nije prošlo puno vremena od državnih izbora, a gospoda saborski zastupnici - prije svega oni iz vladajućih stranaka - efektno su obrisali stražnjicu zvučnim obećanjima da će 'zajedno raditi u korist Splita' i 'stvoriti splitski lobi u Saboru'.

Evo, samo ovog tjedna elegantno su odbili amandmane kojima  je Mostova zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić tražila novac da se barem započne s projektiranjem novog staračkog doma u Splitu, gradu u normalan čovjek mora razmišljati o ovakvoj vrsti smještaja valjda već u kasnom pubertetu.

Da, radi se o političkom folkloru i bilo je za očekivati da će ona biti odbijena - samo dobro zapamtimo ovaj primjer kada nam uoči nekih novih izbora gospoda poput Petra Škorića ili Ante Bačića rečenog Baće krenu prodavati stare fore.

PETAK Strategija

No izgleda da će nam barem jedno predizborno obećanje ipak biti ispunjeno: pokrenut je proces koji bi kao svoj rezultat trebao roditi dugoročnu strategiju razvoja grada. Zvuči dosadno, ali u stvarnosti je neobično važno - pogotovo ako se ostvari najava da će se dokument donijeti kompromisom svih stranaka i uz sudjelovanje kompletne zainteresirane javnosti.

Em ćemo napokon dobiti sliku kamo bi Split trebao ići u idućih deset ili petnaest godina, em će napokon biti izbijen onaj ubitačni argument i univerzalni odgovor na svaku inicijativu, koji otprilike glasi: 'Treba najprije donijeti strategiju, pa onda...'

SUBOTA Obećanje

Ima nekih stvari koje formalnu strategiju ipak ne mogu čekati, pa se nećemo buniti ako se izvedu naprečac.

Parkirališta, recimo: na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća po svemu sudeći dogodit će se nulti korak prema izgradnji osam novih garaža u širem centru grada i valjda je to onih dvije ipo tisuće mjesta koje je Andro Krstulović Opara obećao urediti u prvoj godini mandata.

Ne, nismo to zaboravili. Tik-tak, vrijeme curi...

NEDJELJA Partija

Sada je i službeno: Goran Kotur ostvario je životnu želju i zasjeo na mjesto predsjednika splitskog SDP-a. Po tradiciji, nijednom kandidatu to nije uspjelo dok je bio u milosti centrale u Zagrebu, pa tako ni njemu - društvo s Bačvica odbilo je čovjeka kojega im je pokušao instalirati Davor Bernardić i tako nastavilo njegovati svoju vječnu oporbenu situaciju.

Kampanja je, za one koji je nisu pratili, bila beznadno mlitava sve dok se jedna SDP-ovka nije ohrabrila i godinu dana zakašnjenja potvrdila da ju je novi šef stranke jednom davno pokušao fizički napasti. Tada su iskre krenule frcati, što je samo dodatno pokopalo devastiranu partiju koja odavno ne pokazuje znakove života.

I novi šef stranke, zar ste sumnjali, više-manje živi na državnim jaslama: radi u Lučkoj upravi, gdje se obreo u mandatu Ive Baldasara.

Vaša reakcija na temu