Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Što uopće umišljaju ti ugostitelji?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Što uopće umišljaju ti ugostitelji?

Šutjeli su kad je grad tonuo u kaos, a najavu uvođenja reda uspoređuju s 'oduzimanjem ustavnog prava na rad'. Dobro da se nisu dosjetili i riječi 'fašizam'

PONEDJELJAK Pobuna

Samo jedna stidljiva najava da će se prašina skinuti s prastarih konzervatorskih smjernica za red u centru grada, odnosno da će se radikalno dokinuti teror štekata u Palači i oko nje, gradskim ugostiteljima bila je dovoljna za objavu rata. Dramatično su zavapili zbog 'povratka u mrak', kukali zbog 'eutanazije grada' i zapomagali zbog osporavanja, zamisli, 'ustavnog prava na rad'. Mašala.

Kad je cijeli Split grintao zbog kaosa, eutanazije grada - ali drugim sredstvima - te ograničavanja čak i ustavnog prava na kretanje, onda su mudro šutjeli.

Posebno je slatko grintanje zbog podizanja cijena najma štekata i njihovog približavanja dubrovačkima, odnosno tvrdnja da je to 'kao da uspoređuješ Kiu i Porsche'. Samo što su oni sa svojim cijenama i odnosom prema domaćim gostima od Splita još odavno napravili superluksuzni auto: kad naručiš pivo na Rivi ili Pjaci, osjećaš se kao da si kupio u najmanju ruku onu Rimčevu jurilicu. Da ne govorimo o pretvaranju grada u njegovu sablasnu sjenu u zimskim, navodno neisplativim mjesecima.

Ideje konzervatora o masovnom micanju terasa sasvim sigurno neće se provesti u cijelosti i nerealno je očekivati da će, recimo, na Pjaci ostati samo 'Central' i nitko više. Ali definitivno navijamo da se do ovog ljeta barem očiste koridori za kretanje, oslobode potpuno okupirani gradski trgovi i uklone sramotne metastaze uz spomenike nulte kategorije.

Nema to veze s mrakom i 'ustavnim pravom na rad', nego s elementarnom kulturom i pristojnošću.

UTORAK Ambicija

Dva dana uoči Svetog Duje na poklon ćemo dobiti besplatan koncert Simple Mindsa, i to na Žnjanu, koji će se do tog datuma očito upristojiti i pripremiti za sezonu.

Podsjetilo nas je na neke dane kada smo koncerte Stereo MC's, Gotan Projecta ili Cesarie Evore smatrali normalnim i uobičajenim, pa vjerovali da takva praksa nikada neće prestati. A punih deset godina prošlo je od toga.

U svakom slučaju, pohvala za ambiciju.

SRIJEDA Minijatura

Vijećnik Jakov Prkić ponovno je izveo jednu od svojih čuvenih minijatura: kratko, jasno i plastično dokazao nam je kako je gradonačelnik Kerum pogodovao poduzetniku Kerumu time što je cijenu najma gradskog parkinga kod 'Jokera' snizio s petnaest na pet kuna po kvadratu. I još je zacementirao na idućih pet godina.

Mjesečno četrdeset tisuća kuna, godišnje skoro pola milijuna, u jednom mandatu gotovo pa dva ipo milijuna kuna sam sebi uštedio je jednim potezom pera pri samom kraju mandata u Banovini. Pa mu, kako je lijepo primijetio Prkić, s druge strane nije nikakav problem predstavljati se dobrotvorom i teatralno odricati svoje naknade za rad u Banovini.

Osim što je izvukao dosta sumoran podatak o upravljanju gradskim resursima i sukobu interesa, vijećnik Prkić jednim potezom efektno je zabio novi klin u koaliciju HDZ-a i HGS-a podsjećanjem da sporni ugovor istječe upravo ovog mjeseca i upozorenjem gradonačelniku da pazi što radi. 

ČETVRTAK Izdaja

Šok i nevjerica: rektor 'najboljeg sveučilišta u državi, regiji i galaksiji' Šimun Anđelinović nije dobio novi mandat. Na tajnom glasanju okrenuli su mu leđa skoro svi koji su mu do jučer tepali, zaklinjali mu se na vjernost i masovno potpisivali pisma podrške, tretirajući ga skoro kao druga Tita - od dekana nekih fakulteta do čak sedam 'studentskih' predstavnika u Senatu.

Nije baš sasvim jasno što ih je natjeralo da u međuvremenu promijene mišljenje: jesu li zbilja bili nezadovoljni Anđelinovićevim radom, što bi ukazivalo da nemaju kičmu to javno kazati, ili im je sa strane stigao kakav poticaj? Recimo, od pomoćnice ministrice znanosti Branke Ramljak - inače nekadašnje članice tima njegovog protukandidata? Je li ih u tom kontekstu zabrinuo podatak da se nova ministrica od početka mandata nije udostojila navratiti u Split?

Ili je, recimo, presudila činjenica da je supruga novog rektora Dragana Ljutića prva rodica premijerove majke?

Vrag će ga znati.

PETAK Doček

Za druga Tita - pardon, drugaricu Kolindu - u Banovini je prostrt crveni tepih i sve je prštalo od pljeska, cvijeća i cmakanja. Bilo je dosta neugodno za gledati.

Snishodljivost i idolopoklonstvo prema velikim vođama koje se ondje ukažu odavno je tradicija, no u ovom slučaju dodatno pojačana kružnim e-mailom svim gradskim činovnicima da su 'slobodni prisustvovati dočeku'. Kao, samo informativno, čisto da ne bi slučajno zaboravili.

Valjda ih nisu prebrojavali i popisivali, ili možda preventivno pritvarali neposlušnike.

SUBOTA Klizanje

Gradska Turistička zajednica podijelila je milijun kuna potpora za manifestacije u ovoj godini i opet je - rekli bismo, čudesno - uvjerljivo najviše love otišlo čuvenom Tonču Šundovu. Pedeset tisuća kuna za organizaciju klizališta u zimskim mjesecima, za koje pretpostavljamo da će se opet nalaziti u nekom šoping centru i za koje će se naplaćivati i ulaznice, i klizaljke.

Plus još dvadeset tisuća za njegove Dane Dioklecijana i nekakvu modnu reviju.

Čestitamo. Gradski turizam će garantirano procvjetati.

NEDJELJA Kriterij

Taman kad je došlo vrijeme natječaja za novog ravnatelja, Javna ustanova za Marjan zaposlila je jednog savjetnika. Odabrao Željko, odobrio Andro.

Dakako, to je samo početak priče: čovjek je po struci građevinar, supruga mu je inspektorica zadužena upravo za Marjan, a raspisani natječaj od budućeg ravnatelja zahtijeva tek fakultet. Bilo kakav, pa ne sumnjamo da baš njemu slijedi strelovit uspon.

Ne bi bilo lijepo već u startu stavljati ograničenja i podmetati noge jednoj, vjerujemo, blistavoj budućoj karijeri. Svašta je Marjan istrpio dosad, preživjet će valjda i ovo.

Vaša reakcija na temu