Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Strašna gitara i Sanaderov 'fake news'
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Strašna gitara i Sanaderov 'fake news'

Dok se policija i USKOK bave bizarnim predmetom oko dozvole za sviranje na Peristilu, pred nosom im prolazi poprilično uvjerljiv dokaz kako se trgovinom održava vlast u Županiji

PONEDJELJAK HOS

Ni Uskršnji ponedjeljak, vjerski i nacionalni praznik, veterane Devete bojne nije pokolebao u namjeri da proslave 10. travnja svojom paradom na Splitu 3 i već tradicionalnim urlanjem onog pozdrava zbog kojega u rekordnom roku završe na naslovnicama domaćih i svjetskih medija.

Oni znaju kako se radi PR.

Splitski HOS-ovci tradicionalno - rekli bismo, pomalo i kukavički - tvrde da ne veličaju Nezavisnu Državu Hrvatsku nego svoju ulogu u novijoj hrvatskoj povijesti, a u takva opravdanja možda bismo i povjerovali da nije ovog nezgodnog 10. travnja.

Deveta bojna, naime, ni službeno ni neslužbeno nije osnovana tog datuma, koliko god se višegodišnjim arlaukanjem to nastojalo predstaviti kao provjerljivu činjenicu. Ne, nije.

I kada ekipa krene obilježavati rođendane onda kada se oni stvarno događaju, možemo im povjerovati da slave svoju vlastitu, a ne tuđu povijest.

Grbu i sloganu, pa čak i brčićima usprkos.

UTORAK Vrtić

Mic po mic situacija oko jednog od privatnih dječjih vrtića u Splitu raspetljava se u očekivanom smjeru: kad su u Banovini otkrili da im je nezakonito snižen najam gradskog prostora ponudili su im novi ugovor po originalnim uvjetima, a gazdarica je nahuškala roditelje da umjesto nje krenu u ofenzivu i gotovo neskrivenu ucjenu.

Ona sama relativno je suzdržana, što je također očekivano: em drugi odrađuju njenu zadaću, em se vjerojatno ne bi previše isticala i dovodila u fokus jer bi onda isplivao i podatak da ima milijunsku dobit svake godine, u 2021. godini recimo preko milijun eura.

Na, ponavljamo, privatnom dječjem vrtiću kojega vodi u javnom, dakle gradskom prostoru.

Suvislo objašnjenje ove travestije još uvijek nemamo: radi se naprosto o petnaestak godina staroj praksi parazitiranja na zajedničkoj imovini, uvedenoj u doba kada su gradom drmali poduzetnici u koaliciji s HDZ-om, koja se po inerciji nastavljala iz godine u godinu.

Jer kako to kod nas obično biva: 'privatna' inicijativa uspijeva i prolazi jedino ako je bazirana na zajedničkome - lovi, prostoru, čemu god.

SRIJEDA Luka

Privatna inicijativa u Sjevernoj luci, gdje se usred gusto naseljenog urbanog područja nalazi teretna luka, bila bi logična i razumna - čak i poželjna - da nije očiglednog i evidentnog bahatluka u načinu kako ona posluje.

Nećemo griješiti dušu tvrdnjom da nas baš iz tog smjera truju arsenom i niklom, makar se u ovom trenutku to doima poprilično vjerojatnim, ali sa sigurnošću možemo reći da prekrcaj onih golemih brda rasutog i teško provjerljivog tereta nije ni zgodan ni poželjan, a bogme ni pristojan. Sjeverna luka preživjela je propast prljave industrije u Kaštelanskom zaljevu, ali ne izgleda kao da se modernizirala ili prilagodila novom dobu.

Nego da posluje po principu 'ako prođe, prođe'.

Sve dok se inspekcije ne uozbilje.

ČETVRTAK Krivi smjer

Ministar prometa Oleg Butković malo se uozbiljio - ili barem želi ostaviti takav dojam - pa se ukazao u našoj županiji kako bi označio početak radova na projektu 'Novi ulaz u Split'.

Koji je zamišljen spektakularno - od trajektne luke preko novog mosta nad Kaštelanskim zaljevom i kroz tunel Kozjak sve do autoceste - ali se po starom dobrom HDZ-ovskom projektu odvija potpuno naopako.

Počinje se graditi u vukojebini iza brda - a nas nekoliko stotina tisuća koji zajedno s milijunima turista svakog ljeta stenjemo u gradskim gužvama valjda dolazimo na kraju.

Nekad u budućnosti, kada ne bude ni Butkovića ni nas.

PETAK Gitara

Kad nam nekad u budućnosti eventualno zatreba kakav dobar vic, uvijek ćemo se moći sjetiti podatka da su policija i USKOK u 2023. godini sasvim ozbiljno krenuli istraživati gradonačelnika Ivicu Puljka i njegove službenike jer su dali dozvolu da na Peristilu - kao i u zadnjih petnaest i kusur godina - u ljetnim mjesecima u večernjim satima tandrču lake note za sredovječne turiste. Mašala.

To je zapravo sve što treba znati o ovom slučaju.

Situacija Puljku evidentno ide u korist jer samo pojačava dojam da ga nepravedno progoni kompletan državni aparat, pa još jače može izigravati žrtvu, no treba biti pošten i reći da on nije ni luk jeo, ni luk mirisao.

Nije čovjek kriv ako se čak i policija odlučila baviti pizdarijama.

SUBOTA Sporazum

Taman kad se dramolet u Županijskoj skupštini približavao kraju i kada je mala ucjena Domovinskog pokreta HDZ-ovoj većini očito urodila plodom - sebi su, naime, iskamčili nova pročelnička mjesta i dodatnu lovu u proračunu koju će raspoređivati kako im se prohtije - igrom slučaja u javnosti je počeo kolati 'sporazum' kojim se upravo to regulira.

Frišak i još uvijek nepotpisan, istina, ali sasvim solidno uvjerljiv za dokazati na kakvoj je trgovini sazdana županijska vlast i koliko iznose trenutni ulozi.

Da se policija jednako revno bavi ovime kao spomenutom gitarom na Peristilu, rekli bismo, uslijedio bi barem jedan krug razgovora i privođenja glavnih aktera koji bi - uspješno ili neuspješno - objašnjavali da se valjda radi o falsifikatu i podvali.

Makar svi znamo da to nije tako.

NEDJELJA Sanader

A kako su policija i USKOK očito zabavljeni važnijim i većim problemima, eto nam vječnog i neuništivog Ante Sanadera u akciji spašavanja vlastite kože. Ne kao osumnjičeni, nego iz pozicije žrtve.

'To je fake news!', uskliknut će zgranuto i po svemu sudeći jednim javnim migom ugasiti problem.

Kad je on to rekao, mora da je točno, ne isplati se ni truditi provjeravati…

Vaša reakcija na temu