Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Svađaju se oko stanova koje nisu izgradili, to je već novi nivo politike
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Svađaju se oko stanova koje nisu izgradili, to je već novi nivo politike

Ključno je čija je bila ideja POS-a u Kopilici. To što ga nitko neće dočekati, nema veze

PONEDJELJAK Fajt

Volimo ih vidjeti kako se kolju oko ideja - recimo komu je prvome palo na pamet da bi u Kopilici trebalo graditi stanove POS-a, oko čega su se pofajtali splitski SDP-ovci s jedne i gradonačelnik Andro Krstulović Opara s druge strane.

Bilo bi još bolje da su stanovi već ondje, ili bilo gdje drugdje, pa da se zakrve oko konkretnih zasluga - ali eto, i mi svašta očekujemo.

SDP-ovcima je po svemu sudeći neugodno kazati da je Kopilicu kao lokaciju prvi spomenuo nekad njihov Ivo Baldasar, jer bi svoj ionako luzerski imidž tako valjda poduplali. Oni bajaju o 'tri nebodera s po deset katova' u koje bi smjestili 450 stanova - jer je valjda sasvim uobičajeno imati petnaest stanova na svakom katu nebodera, ili ih malo jebu brojke - ali su se ovaj put barem potrudili nešto nacrtati i animirati.

Svladali su osnove PR-a, kad već u svojim opustošenim redovima više nemaju nijednog ozbiljnog inženjera koji bi ideju predstavio dublje, stručnije i konkretnije.

Gradonačelnik s druge strane još uvijek drvi o svom masterplanu, pola godine uoči izbora pokušava izgledati ozbiljno kada tvrdi da investicije samo što nisu krenule. A zapravo će, kako sada stvari stoje, krenuti tek bizarno slijevanje naših 120 tisuća kuna za 'komunikacijsku podršku u pokretanju izmjena GUP-a i prostornog plana'. Kako se pokrenuti ništa neće, bilo bi jednostavnije da su i taj novac ubacili u peć.

Javilo se i Pametno, koje sa svojim prijedlogom - da je Prometova lokacija idealna za novi kolodvor - zapravo zvuči najsuvislije, ali od svega toga nikakve vajde ionako nema. Drača nam je valjda suđena, uz periodična šarena predizborna izborna obećanja.

UTORAK HDZ

Kad smo kod klanja i kod izbora, u idućim tjednima očito će nas razveseljavati interni obračun u gradskom HDZ-u, a on se zapravo nekoliko nepoznanica: hoće li svemoćni i sveprisutni Ante Sanader i ovdje pustiti svoje pipke, najvjerojatnije preko Vice Mihanovića, hoće li više puta ranjavani Petar Škorić izvući ovu bitku (makar se po mršavom broju lajkova na Facebooku i očajničkim kerumovskim potezima poput najave spomenika Papi čini da je svjestan svoje defanzive), te hoće li na koncu i vječni potencijal Domagoj Maroević izaći iz ormara i napokon se maknuti s Bačvica barem do Sinjske ulice, ako već ne do Banovine.

Bit će kako Plenković kaže, naravno, a na tehničkoj razini kandidirati se može već sa 150 potpisa, dok ukupno biračko tijelo obuhvaća pet tisuća ljudi.

Čisto neka se zna, kada netko potegne priču o legitimitetu za upravljanje milijardama gradskih kuna.

SRIJEDA Ilegalci

Serijal vijesti o Marjanu ovog tjedna nekako je presušio, pa smo spali na jednu jedinu - ali zato silno zabavnu.

Otkriveno je da i ravnatelj Javne ustanove, i njegov glavni čuvar prirode zadužen za nadziranje ovog zaštićenog područja, svakog dana dolaze na posao u ilegalno nadograđeni objekt usred tog istog zaštićenog područja. Mašala.

Logičkim slijedom, ovog tjedna čekamo vijest da su zaštitari prirode palili šumu, vodni inspektori puštali fekalije u prirodu, a gradski vijećnici se zalagali za, recimo, dopuštanje prometa u dosad zabranjenoj zoni.

Ovdje ionako ništa više nije nemoguće.

ČETVRTAK Doktor

Doktor Dejan Kružić ovog tjedna je u naše ime odradio još jednu rundu šamaranja stranih banaka - najprije u javnosti, kada im je precizno dokazao da na različitim sudovima iznose potpuno suprotne argumente - odnosno, da u najmanje jednom slučaju lažu - a onda i pred sudom, gdje se osobno bori za poništenje famoznih i tajnih 'Kuretovih aneksa' za Spaladium.

Zbog kojih nam, podsjetimo, još uvijek prijeti opasnost plaćanja sedamdesetak milijuna eura koje plaćati ne bismo trebali.

Bit će zanimljivo pratiti svu silu procesa koji se vode oko Spaladiuma, a koji se svode na jedno pitanje: hoće li nas banke nasamariti i zavidati za ogromnu lovu? Da, znamo da je to u njihovom opisu posla - ali ne znaju oni Kružića…

PETAK Moj prijatelj Andro

Ministar Tomislav Ćorić ukazao se u Splitu da bi zajedno s gradonačelnikom proparadirao gradom i pohvalio se sa stotinjak milijuna kuna bespovratne love za Karepovac - što možemo tolerirati jer se radi o dobrom projektu kojega napokon treba privesti kraju.

Ali pohvaliti se 'ogromnim iskoracima prema razvrstavanju otpada' baš ovdje, u gradu koji razvrstava točno 3,74 posto - a usput nema ni pošteno reciklažno dvorište, ni sortirnicu, ni kompostanu, ni Centar za gospodarenje otpada na vidiku - može samo netko tko:

A - nema pojma o poslu kojega radi

B - pravi nas budalama

Ako je i do predizborne kampanje i podrške 'mom prijatelju Opari', kako se Ćorić izjasnio, svejedno je debelo previše. U obje opcije.

SUBOTA Deluzija

Godinama, ali doslovno godinama znali smo i upozoravali da posljednjeg dana 2020. godine istječe koncesija privatnoj tvrtki 'Hippos' na gradske tržnice i ribarnicu. Godinama, ali doslovno godinama i ovaj i prethodni gradonačelnici razmeću se najavama o 'tržnici kao u Barceloni'. 

To bi, naravno, bilo sjajno. Ali bismo se zadovoljili i da netko samo dovede taj prostor u pristojno stanje, otkine metastaze i ne izruguje se s cijelim gradom. Ako je privatnik, da i plati ono što treba platiti.

I tako godinama ludimo, a dva mjeseca prije isteka roka još uvijek ne znamo što ćemo s Pazarom. Čestitamo, treba znati dovesti situaciju do ovakve slijepe ulice.

Ne bismo se čudili da u pozadini ponovno zveckaju kakvi koalicijski žetončići, ali pričekat ćemo što će se zapravo dogoditi, možda već na skoroj sjednici Gradskog vijeća.

Gradonačelnik tvrdi da ima rješenje i čarobni štapić koji će preko noći spasiti stvar, ali to je već jedno posebno stanje. Obmanjivanje drugih ili potpuna vlastita deluzija, nismo više sigurni.

NEDJELJA Smoje

Kvarat stoljeća prošlo je od smrti Miljenka Smoje, tek koji dan manje od onog sprovoda s okusom ilegale i jedanaest ljudi koji su hodali za kapsilom. Štošta se u međuvremenu promijenilo, pa je tako i Smoje ponovno dobio pravo javnosti u gradu čiji je imidž de facto stvorio i lansirao u zvijezde, samo je jedna konstanta.

Nemar Splita prema vlastitim velikanima.

Smoje bi vjerojatno frknuo na zanovijetanje da još uvijek nema spomenik ili da mu se nitko nije sjetio službeno staviti jedan cvjetić na grob, makar na ovakve okrugle obljetnice, pa bi vjerojatno tumačio da nitko u ovom gradu nije veći od grada samoga.

Mi bismo ipak bili bliži onoj njegovoj - da je Split sve bliži tomu da postane 'geografska činjenica i ništa više'.

Vaša reakcija na temu