Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Svaka budala ima neko svoje veselje
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Svaka budala ima neko svoje veselje

U Splitu je obilježen dan osnutka NDH. Treba provjeriti ima li mjesta u prizemlju Firula...

PONEDJELJAK Sjednice

Razvod HDZ-a i Keruma - makar obje strane i dalje kalkuliraju, računajući da je on privremenog karaktera i s trajanjem ograničenim do kraja svibnja - odvija se baš spektakularno. Na samom kraju mandata prigodno su se počupali oko izmjena GUP-a, posla koji je zapravo trebao biti obavljen prije barem tri godine, pa krenuli u nadmudrivanje oko sazivanja sjednice Gradskog vijeća. HDZ jednu s ciljem da izmjene prođu, Kerum drugu kako bi odugovlačio tih nekoliko sati do raspuštanja, odnosno sabotirao posao.

Kakav brak, takav i razvod.

Prvima su karte jače: em u ruci drže pismeno tumačenje iz Zagreba da je njihova sjednica legalna, em su izmjene GUP-a po svemu sudeći pripremljene sasvim korektno - ipak ih nisu radili lumeni i 'projekt menadžeri' iz Banovine, nego normalna ekipa iz Društva arhitekata - pa je sva prilika da ih će većina oporbe podržati. 

Mogla bi to biti i pokazna vježba kako bi stvari izgledale da se ovoga napokon izbije sa vlasti.

Sam Kerum zbog ovakvog razvoja događaja silno je nervozan, kako i ne bi bio, pa lupa na sve strane. Baljezga o 'jugomedijima', štrapa o proceduri koja navodno nije ispoštivana, a onda još i velevažno zaključuje da nije korektno na zadnjoj sjednici uoči izbora ni pokretati izmjene GUP-a.

Nije se tako postavio 2008. godine, u zlatno Sanaderovo doba, kada je tik pred izbore isti taj GUP mijenjan zbog njega i kada mu je - u očiglednoj vezanoj trgovini - izgrađenost na Bačvicama velikodušno povećana za 25 posto, kada je njegov projekt 'Periska' nabubrio s 14 na 30 tisuća kvadrata i kada je hotelu Marjan dodana ona betonska grozota u pozadini, čuveni 'Rošinovi stanovi', dok su i građevinske zone na samom Marjanu misteriozno nabujale. Baš kako i njemu paše.

Svaki put kad prozbori o 'jugoljubima', ove teme trebamo se sjetiti.

UTORAK Smeće

I ćoravi SDP katkad ubode koje zrno, pa se ovog tjedna za divno čudo oglasio smisleno, strukturirano i normalno na temu koja će nas sve više žuljati u idućim mjesecima i godinama. O Karepovcu, odnosno Lećevici.

Gospoda su se napokon dobro pripremila.

Zapravo bi bilo komično da nisu, trebalo je samo zakucati zicer: HDZ-ova vlast u županiji punih deset godina obećava nam centar u Lećevici, a do današnjeg dana jednu lopatu nisu uspjeli zakopati. Tri su se župana promijenila, a da se ni bijedna trafostanica nije izgradila - dok istovremeno dvadesetak općina i gradova svoje smeće i dalje dovozi iskrcava usred Splita. Sve dok za dvije ili tri godine ekološka bomba ponovno ne eksplodira.

To više nije klasična nesposobnost, nego najobičniji zločin.

SRIJEDA Garaža

Lijeva ekipa iz Pametnog, Možemo i ostalih u kampanju je krenula s oskudnim, ali relativno suvislim prijedlozima rješavanja prometnih problema u gradu, kao i ozelenjivanja kvartova. Nije to ništa revolucionarno, bogme ni previše ambiciozno, ali je barem uredno, mada jedan detalj bode oči.

Predložiti golemu nadzemnu garažu na Trgu Hrvatske bratske zajednice, a onda umjesto uređenog ostatka trga površine naprosto obojati u zeleno, pothvat je kojega bi, recimo uz program Paint, jednostavno mogao izvesti kakav informatički prosječno obrazovan sedmogodišnjak. Koji možda nema pojma o urbanizmu, ali zna dobro ilustrirati.

U ovom slučaju zaista se radi o detalju, no on je znakovit jer ocrtava način razmišljanja. Ne, u dijelu grada stotinjak metara udaljenom od dva velika parka, a ni kilometar od Marjana, zaista ne treba trabunjati o 'zelenim oazama' i sličnim floskulama, niti histerično skakati na svaki spomen gradnje, a pogotovo ne predlagati nezgrapna, nepraktična i nesuvisla rješenja samo kako bi se dokazalo pripadnost zelenima. Grad ostaje grad samo dok raste i razvija se, a sve drugo vodi…

Hah, prema Splitu kakvog imamo danas.

ČETVRTAK Koalicije

Jedna druga ekipa, koja se nastoji prepoznati i pozicionirati centralno, nakon neobične fuzije Puljak-Ivošević napunila se samopouzdanjem, ali se u isto vrijeme panično boji optužbi za kompromiserstvo. Pogotovo Ivošević, koji je mjesecima trubio da 'nema koalicije s HDZ-om, HGS-om, SDP-om i njihovim prirepcima koji su dvanaest godina uništavali grad'. 

Sigurno je i on primijetio da Puljak s te liste upadljivo izostavlja SDP, dakle da se prema njima postavlja znatno mekše i ne zatvara im vrata za suradnju, pa bi bilo dobro da njih dvojica sjednu i dobro rasprave ovu temu.

Kad već gledamo dramolete uoči izbora, nije da istu gnjavažu moramo trpjeti i nakon njih.

PETAK Eskiviranje

A gledali smo i prvo ozbiljno sučeljavanje kandidata za gradonačelnika, doduše u Zagrebu, pa se njih petero moralo truckati osamsto kilometara kako bi se pojavilo na portalu Večernjeg lista.

Bilo je uglavnom u skladu s očekivanjima osim što je Kerum bio posve neenergičan i spor, pa je djelovao gotovo nezainteresiran i kao da sve to skupa odrađuje preko volje, dok je SDP-ov Franić za taktiku odabrao na momente potpuno iritantno uskakanje u riječ i agresivan stav. Valjda je procijenio da mu je to jedini realni recept da se istakne.

Prava vijest bio bi izostanak Vice Mihanovića, kandidata koji sam sebe već vidi na drugom katu Banovine, samo da ga već nismo gledali u čuvenom 'Otvorenom' kako bizarno energično maše onom plavom knjižicom i recitira napamet naučene isprazne fraze.

Valjda je skontao da mu svako pojavljivanje pred kamerama oduzima pokoji postotak glasova i zato se odlučio eskivirati debatu i po tko zna koji put paradirati gradskim pazarićima.

Tko god ga savjetuje, ne radi loš posao.

SUBOTA Firule

Vijest da se u Splitu - doduše još uvijek na razini incidenta - obilježava dan osnutka Nezavisne Države Hrvatske u svako doba i u svakoj prilici spada u rubriku s bizarnostima i tako bi se trebala tretirati, dok bi se izjednačavanjem tog režima s hrvatstvom trebale baviti isključivo nadležne institucije. Eno jedne u prizemlju na Firulama. 

No dobro, šta ćeš, svaka budala ima neko svoje veselje.

NEDJELJA Slogan

Nansi Ivanišević, još jedna u moru kandidata kod kojih je vidljiv nesrazmjer između ambicija i realnosti, požalila se da je njen predizborni slogan ukrala nekakva kandidatkinja iz nekakvog Svetog Ivana Zeline, gdje god to bilo. Mašala.

'Za grad u kojemu se ostaje', zbilja, fraza je toliko jedinstvena da ju je bilo nemoguće smisliti bez trenutka genijalnosti i inspiracije s neba. Tesla, eat yourself.


***

Ovaj tekst napisan je uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama.

Vaša reakcija na temu