Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Sve je lako kad si u Partiji
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Sve je lako kad si u Partiji

...namjesti se direktorska fotelja, posao dobije bez natječaja, izmisli radno mjesto

PONEDJELJAK Takujin

Nešto zbilja nije u redu. Ili s nama građanima, ili s Čistoćom.

Da, znamo da su u toj firmi nedavno pohapsili sve što hoda - osim ako je kliznulo u penziju ili u zadnji tren dalo otkaz - ali svejedno nam nije jasno kako je postalo nemoguće obaviti jednu tako banalnu stvar kao što je skupljanje otpada s ulica. Gdje god se okreneš, nekakvi deponiji, štramci, šut i kauči.

Prije godinu dana bunili smo se zbog bijednog postotka odvajanja otpada, a sada smo još malo nazadovali tako da ga više ne uspijevamo ni maknuti s ulice. Mašala.

Istina jest da su se standardi ponešto promijenili, ali i da su sami građani sve divljiji i bezobzirniji prema vlastitom gradu, pa im je lakše bacati smeće na sve strane nego okrenuti jedan jedini telefonski broj. 

Ali i da se Čistoća zajedno s gradskom upravom pravi grbava, pa suptilno najavljuje da će nam zbog toga povećati račune. Iako baš oni imaju i sukno i škare, i golemu lovu i dužnost da je napokon iskoriste, i poticaje za savjesne i kazne za prznice.

Dakle, gospodo, dalje od našeg novčanika. Izvolite se malo bolje organizirati.

UTORAK Dosada

Da se razumijemo, adventski šušur, kućice, rakije i vino i ostale prigodne detalje Split je prvi osmislio i isfurao - još davno, kad su se tog posla uhvatili kreativni pojedinci, kada ostatak države ni o čemu nije imao pojma i kada božićna događanja još uvijek nisu spadala u industrijsku kategoriju.

I kako smo ih prvi osmislili, tako smo ih se prvi i zasitili.

Ove godine to se baš moglo osjetiti na svakom koraku: ponuda je bila nemaštovita, program neambiciozan, a doček Nove godine konfekcijski, ubitačno sličan prethodnima. Da nije bilo klizališta u Đardinu - istina, prilično masno plaćenog - sve bi izgledalo doslovno kao loš pokušaj reprize.

Gdje je ambicija, gdje je kreativnost, gdje je inovativnost? Zar nas jedan Šibenik i u ovome mora prešišati?

SRIJEDA Pristojnost

Prva hrvatska beba u 2020. godini rođena je baš u Splitu, pa moramo pohvaliti župana i gradonačelnika koji su uspjeli odoljeti zovu kamera i održali tradiciju da ne maltretiraju friške majke u rodilištu, dok su još zgužvane i satrane. 

Ostavili su poklone na porti rodilišta i okrenuli se natrag. Čestitamo.

ČETVRTAK Partija

Pristojnost s rodiljama je folklor, a kužina oko Lećevice stvarnost.

Najhitniji, najveći i najvažniji projekt u idućih desetak godina, o kojemu doslovno ovisi normalan život u svim gradovima i općinama županije, HDZ tradicionalno tretira kao svoju igračku i poligon za haračenje bez imalo srama ili skrupula.

Na samu Staru godinu raspisali su natječaj za novog direktora i ostavili ga otvorenim osam dana, odnosno samo četiri radna dana, a kako bi se pobrinuli da se neće prijaviti baš nitko osim predsjednika županijske mladeži HDZ-a Ivana Vukorepe čak su promijenili osnivačke akte firme. Sada se, de facto, prijaviti može samo on.

Tako to ide kad si u Komunističkoj partiji - pardon, u HDZ-u. 

PETAK Talent

U Partiji je i Andrija Čaljkušić, inače šef kotara Spinut, koji se neuspješno gurao na mjesto prvog gradskog komunalca. Kad je to propalo, znalo se da ga čeka neki dobar rezervni položaj.

On je diplomirani inženjer elektrotehnike i trenutno predaje tehnički odgoj u osnovnim školama, no gradski kadrovik Petar Škorić u njemu je prepoznao i neke skrivene talente pa ga je gurnuo u - Čistoću. Ni manje ni više nego za voditelja operative. 

I bez natječaja, naravno.

Čestitamo i njemu, toplo želimo da mu za koju godinu policajci i Uskok ne krenu vršljati po misteriozno stečenim kućama, stanovima i autima.

Kao danas nekima iz ove firme.

SUBOTA Resurs

Prijelaz iz godine u godinu uvijek je vrijeme darivanja, pa HDZ nastavlja u tom revijalnom tonu: našlo se mjesta i za Kristinu Nuić Prku, koju se svim silama nastoji ugurati u Banovinu.

Kad nije prošla na jednom radnom mjestu, za nju se upravo izmišlja novo.

Moramo priznati, slatko je da će se osoba koja se na ovaj način zaposli ubuduće baviti 'ljudskim resursima'. 

Zvuči logično i obećavajuće.

NEDJELJA Izgubljeni

Predsjednički izbori bili su nam napeti prije svega zbog gospodina Petra Škorića i njegove najave da će 'i u drugom krugu Split potvrditi da je hrvatski Split'. Kako se unatoč silnoj mobilizaciji to ipak nije dogodilo i kako su izbore u gradu HDZ-ovci već počeli gubiti u serijama, vrijeme je da se ozbiljno zapitamo:

Čiji li smo, crni Petre?

Vaša reakcija na temu