Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Sve je to dobro, ali kad će bageri?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Sve je to dobro, ali kad će bageri?

Sjednica Vlade donijela nam je puno toga, no zasad samo teoretski

PONEDJELJAK Pruga

Kad je gradonačelnik na jednom od velikih stručnih mitinga posvećenom željeznici, odnosno vječnom splitskom mokrom snu prostiranja pruge od trajekta do aviona, u jednom trenutku zavrištao da mu je 'dosta povijesnih sastanaka' i da želi vidjeti konkretne planove i rokove realizacije, priznajemo da smo negdje u dubini duše osjetili blagi optimizam. Uoči sjednice Vlade u Splitu, još jedne povijesne prilike za grad - jer je jasno da bez famozne vertikale i sretnih političkih okolnosti ne bismo imali ni teoretsku šansu nadati se bilo kakvom smislenom koraku naprijed - prioriteti su izgledali solidno posloženi.

A sam gradonačelnik i njegova ekipa, kako se čini, pošteno su izmaltretirali svoje stranačke drugove u Zagrebu. Da ne kažemo da su ih gotovo pa izreketarili.

Sve je to još uvijek u oblacima, naravno, ali treba priznati i da se spomenuta pruga ili drugi projekti sličnih dimenzija - odnosno veličine primjerene Splitu - naprosto ne mogu roditi preko noći. Da nam se zamazalo oči sitnim 'darovima' Vlade, svakako bismo imali više primjedbi nego u ovom slučaju, kada smo dobili barem naznake strateškog planiranja.

Ako ništa, barem postoji ambicija i želja za 'bijeg iz osrednjosti'. A to ne može biti loše.

UTORAK Crveni

Vrijeme do sjednice kratili smo prvomajskim cirkusima: recimo 'crvenom revolucijom na Peristilu', gdje nas je friško lijevi SDP pokušao uvjeriti da nema veze sa strankom koja je pokušala izmasakrirati Zakon o radu i de facto ukinula kolektivne ugovore, dok nas je na lokalnom nivou između ostalog počastila institutom 'plodouživanja' i objašnjenjima da se partijski drugovi uhljebljuju 'jer ime teško pada nezaposlenost' i jer je, uostalom, krcanje Banovine vlastitim kadrovima jedan od načina kako se može riješiti nezaposlenost u gradu i državi.

Sad kad je dogorilo do noktiju, pretrgli su se od brige za radnike, mašala im.

Na Marjanu je za promjenu bilo decentno, odnosno barem je izostalo čupanje za fažol. Organizacija na nivou, makar moramo primijetiti da sindikati koji su cijelu stvar preuzeli na sebe - a inače se žestoko bore protiv rada na crno - nisu vodili računa o sitnicama poput fiskalizacije računa za hranu i piće na desecima štandova.

Valjda je za Prvi maja sasvim OK nešto i zamračiti.

SRIJEDA Teksas

Potpuno je jasno da nam se na gradskim ulicama pojavila cijela jedna generacija koja ne preza od brutalnog nasilja i revolveraških obračuna čak i u pola bijela dana. A potpuno je deprimirajuća spoznaja da velik broj njih mirno šeta usprkos naramcima kaznenih prijava i i ozbiljnih sudskih procesa.

Stvarno je došlo do toga da se samo pošten svijet boji policije.

No sve to ne poništava činjenicu da Split ni po čemu ne odskače od državnog prosjeka, dapače. I kad nakon nekog novog propucavanja na naslovnicama žutih medija ugledate vrišteća pitanja poput onoga 'Što se događa u Splitu?' ili upozorenja da se 'Splićani boje izaći iz kuće', znajte da se radi samo o bijednom senzacionalizmu.

Samo smo im zanimljivi, ništa više.

ČETVRTAK Državna lemozina

Cijelog tjedna, kažemo, čekali smo famoznu sjednicu Vlade, no i prije toga doznali smo jednog od velikih pobjednika.

Crkvu.

Potiho, gotovo ispod žita, ona je na poklon dobila nešto više od četvrtine Dračevca. Malo je to u odnosu na njene donedavne apetite, kada je od države ultimativno tražila kompletnu golemu bivšu vojarnu, ali ipak sasvim solidno u odnosu na potrebe.

Dapače, Nadbiskupija je nekako uspjela isposlovati Vladinu 'odluku' o darovanju, dok je Grad Split zaustavljen tamo negdje na službenoj 'namjeri darovanja' i očito će još morati otegnuti neku stvar da bi posao doveo do kraja.

Oltar je ipak oltar.

PETAK Sjednica

A na samoj trosatnoj sjednici u Banovini smo, osim velike pompe, dočekali i cijeli niz općenitih 'zaključaka' i sličnih formulacija, odnosno još uvijek previše obećanja, a premalo konkretnih rokova.

Ako je i moralo biti tako, sad je došlo vrijeme da se za svaki projekt precizno odrede hodogrami i imena za njih zaduženih ljudi. Kad će cesta, kad će željeznica, kad će most, kad će stanovi?

Slično isprazno paradiranje već smo gledali na istom ovom mjestu prije točno četrnaest godina i dok ne vidimo prve bagere, nećemo ni vjerovati da se radi o ičemu ozbiljnijem od mazanja očiju. Koliko god političkog kapitala uložili premijer, gradonačelnik i, khm, HDZ.

SUBOTA Izbori?

Željko Kerum ponaša se kao da ga se ništa pod kapom nebeskom ne tiče. Nije kadar doći na sjednice Gradskog vijeća jednom u tri mjeseca, a bogme se nije udostojio čak ni navratiti na svečano okupljanje u kazalištu povodom najvećeg splitskog praznika. Ukratko, u gradskoj politici ne radi apsolutno ništa, osim što povremeno uputi kakvu poslanicu iz svog blaženog mira u Rogoznici.

Podsjetilo nas je na doba kada je bio gradonačelnik.

Ovog tjedna Kerum se oglasio s tvrdnjom da se 'u Splitu ništa ne radi' i objasnio da je 'jedino rješenje za Split da opet dođe on'.

Ne znamo što čeka. Nije toliko komplicirano raspustiti koaliciju koju i sam podržava - a koja je, bogme, njemu i njegovoj ekipi donijela sasvim finu količinu funkcija i koncesija.

Kako mu je gradonačelnik promptno odgovorio da se radi o 'luzerskim budalaštinama', možemo početi trljati rukama.

Baš nas zanima tko bi više profitirao od novih izbora.

NEDJELJA Koncert

'Simple Minds' možda ne spadaju u prvu svjetsku ligu, ali nisu ni za baciti - a njihov koncert na Žnjanu taman je po mjeri za grad i prostor koji mogu samo napredovati. 

Nećemo se buniti ako dogodine bude još bolje i još ambicioznije.

Vaša reakcija na temu