Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Taj direktor 'Čistoće' zapravo je nevjerojatan tip
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Taj direktor 'Čistoće' zapravo je nevjerojatan tip

Na povratku s godišnjeg odmora, kamo se posve neuobičajeno zaputio usred ljeta i usred nekoliko kriznih situacija i za njegovu tvrtku i za grad, treba ga čekati samo jedan papir. Otkaz.

PONEDJELJAK Smeće

Da je Split 'doslovno zatrpan smećem' i da se 'guši u njegovom smradu', kako se može čuti na udarnim televizijskim vijestima, sasvim sigurno nije bi blizu istine i zbilja bi bio red da se preispita ovakav medijski tretman i žigosanje drugog najvećeg grada u državi - najčešće po čistoj inerciji, jer je uredništvima u prijestolnici on dovoljno velik da bude zanimljiv, a dovoljno dalek da na njega mogu projicirati svoje frustracije, komplekse i zavist.

Ali da se situacija približava kritičnoj točci, bogme jest: na svakom koraku vidljivo je nazadovanje čak i oko redovitog odvoza otpada, masovno se postavljaju veliki polupodzemni spremnici koji se nemaju kako prazniti, smeće nehajno bačeno kraj kontejnera jednako nehajno se zaobilazi, a povrh svega nitko nema pojma - niti uopće planira imati pojma - što će se dogoditi kad se Karepovac napuni do čepa.

Od efektnog slogana 'Očistit ćemo grad' na samom početku mandata, čistoća i 'Čistoća' na koncu će se - uz bijednu razinu održavanja gradskih prometnica i ulaganja u njih - pokazati kao ključna, možda i prevratnička točka četiri Puljkove godine na čelu grada.

Jer ako se ne može barem održati, ako već ne može poboljšati osnovni komunalni standard, o čemu uopće treba pričati?

UTORAK Karoglan

Problem s otpadom sistemske je prirode. Glavni kotačić u tom sistemu je, dakako, komunalna tvrtka 'Čistoća' u kojoj se evidentno događa potpuni raspad.

Iz Banovine već mjesecima pokušavaju svaliti krivnju na radnike i sindikaliste - koji navodno zabušavaju, a sada ih i 'politički sabotiraju' - no to objašnjenje tek malim dijelom drži vodu: da, činjenica jest da se u ovoj gradskoj tvrtki masovno koriste sve rupe, kako to obično biva u kombinatima ovog tipa.

Ali je činjenica da se prethodnih godina situacija držala pod kontrolom uz znatno manje zaposlenih ljudi, znatno manje troškova, znatno manje promašenih, skupih i sumnjivih investicija.

I znatno manje incidenata kojima svjedočimo na gradskim ulicama. Posao je naprosto bio bolje organiziran.

A za to je trenutno zadužen sada već vrlo kontroverzni direktor Ivica Karoglan, čovjek kojega Ivica Puljak nekritički i, rekli bismo, neshvatljivo brani, odbijajući svaku pomisao da se radi o njegovom vrlo pogrešnom kadrovskom izboru.

Ako ništa drugo, to dokazuje podatak da se gospodin direktor usred ljeta - kada je pritisak na sve komunalne službe najveći, a njegova tvrtka pored svega toga pleše i na rubu štrajka - ležerno zaputio na višetjedni godišnji odmor. U rujnu, kada se s njega vrati, na stolu bi ga morao dočekati jedan jedini dokument.

Otkaz.

SRIJEDA Inspektorat

U Banovinu je, pak, stigao dokument Povjerenika za informiranje - institucije koju se premalo koristi uzevši u obzir njenu važnost - u kojemu smo crno na bijelo dobili potvrdu svega što smo pisali prije nešto više od godine dana.

Državni inspektorat, institucija koju vodi HDZ-ovac Andrija Mikulić, sramotno se ponio prema drugom najvećem gradu u državi tako što je odbio otkriti tko je njegovim građanima trovao zrak, između ostalog arsenom i teškim metalima, a iste te podatke odbio je dati čak i gradskim vlastima.

Povjerenik za informiranje ispravio je tu njihovu svinjariju, mašala. 

Za koju, uzevši u obzir profil Državnog inspektorata, ne sumnjamo da će se ponoviti.

ČETVRTAK Škorić

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, Osječanin koji se u svojih sedam godina mandata na čelu ove države tvrtke prema Splitu ponio otprilike jednako sramotno - pri čemu je, ne zaboravimo, imao pokroviteljstvo ministra Olega Butkovića - ovog tjedna dao je ostavku.

'Više puta sam proteklih godinu dana razgovarao na tu temu, a još u svibnju sam i službeno obavijestio ministra da namjeravam ići', pokušao je objasniti Škorić

Što je u potpunom neskladu s informacijom da se baš ovog tjedna trebao pojaviti u Splitu, i to u važnoj funkciji predsjednika povjerenstva zaduženog za izgradnju novog izlaza iz gradske luke.

Dakle - ili je Škorić otišao naglo i lagao da o tome razmišlja već mjesecima, ili je za svoj posljednji potez izabrao (još jednom) zajebati Split.

PETAK Šuta

Šef splitskog HDZ-a Tomislav Šuta s druge strane već mjesecima radi - ili barem nastoji ostaviti dojam da radi - upravo na saniranju štete koju su ovdje napravili Butković i Škorić.

Štete za razvoj grada, ali - njemu možda i važnije - štete za imidž, rejting i perspektivu vlastite stranke.

Ako se riječ 'imidž' uopće može povezati s HDZ-om, jel'te.

Uglavnom, Šuta već mjesecima lobira za izmjenu Zakona o cestama kojom će gradovi i općine napokon dobiti alate za izvlaštenje zemljišta i to će, ako mu uspije, zbilja biti pothvat vrijedan respekta.

Ali u isto vrijeme Šuta očito lobira i da se na čelo Hrvatskih cesta postavi splitski kadar, što je sasvim legitimno, pa čak i ako se radi o njegovom stranačkom zamjeniku Ivici Budimiru. Samo, šef splitskog HDZ-a kao da još nije naučio osnove političke kulture, ili mu je važnije da cijeli svijet zna što radi, pa je o svemu progovorio i javno. Ako neće na usta, zna se kako će.

'Kada je riječ o funkciji predsjednika Uprave Hrvatskih cesta priželjkujem odabir najbolje i najstručnije osobe. Istovremeno vjerujem da upravo Split može ponuditi takvu osobu. Osobu koja će svojim znanjem i zalaganjem ubrzati infrastrukturne projekte na širem splitskom području', kazat će Šuta o procesu koji bi se trebao odvijati putem javnog natječaja i koji bi, barem teoretski, morao biti lišen utjecaja politike. 

Ili ga je potpuno zasrao, barem za Budimira, ili ga je potpuno razgolitio. 

SUBOTA Žuvela

Na natječaju za ravnatelja Zavoda za urbanizam palicu ove važne gradske institucije, koja je još uvijek u povojima, preuzeo je arhitekt Dragan Žuvela - koji je prije desetak godina zajedno s mladom i poletnom ekipom preuzeo Društvo arhitekata Splita i tu splitsku instituciju, tada uglavnom devastiranu i marginaliziranu, mic po mic doveo do statusa nezaobilaznog aktera kada se govori, odlučuje i radi na splitskom urbanizmu.

Žuvelin izbor jasan je znak da Puljkova vlast zbilja nema ambicija grabiti u mutnom, te da se u priči oko urbanizma zbilja želi osloniti prvenstveno na struku, što je kvantni skok u odnosu na brojne prethodne garniture u Banovini.

A postavljanje na noge Zavoda za urbanizam, od kojega se očekuje da nadživi i Puljka i Žuvelu te također postane autoritet, bio bi zbilja kolosalan uspjeh cijelog ovog grada i stoga novom ravnatelju treba iskreno poželjeti sreću.

'Nije zabranjeno sanjati', reći će jedan splitski arhitekt.

NEDJELJA Penzići

'Split je jedan od deset najboljih gradova na svijetu za umirovljenje', vrišti ovog tjedna jedan cijenjeni specijalizirani američki časopis sugerirajući svojim čitateljima kamo da se zapute pod stare dane.

Je, samo su nam još oni falili.

Vaša reakcija na temu