Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Tko će ispasti G(L)UP?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Tko će ispasti G(L)UP?

Najvažniji gradski dokument donosi se uz očekivano tužno improviziranje i neočekivano probuđene građane. Možda nam on stvarno i treba, što ne znači da moramo progutati sve svinjarije

PONEDJELJAK Di si bija 2016.?

Društvo arhitekata Splita (DAS), organizacija koja je s godinama postupno propadala i zajedno s vlastitom strukom i vlastitim gradom tonula u beznačajnost i kompromitiranost, ovih dana je zasjala. Nakon nedavnog pomlađivanja i kadrovskog redizajniranja DAS je postao jasniji, vidljiviji, artikuliraniji i naprosto moralniji - što se dalo naslutiti već na njihovoj prvoj javnoj reakciji oko Žnjana, a dodatno potvrdilo u procesu mijenjanja Generalnog urbanističkog plana.

Splitski arhitekti, osim nekih starijih kolega koji imaju posao i zub u investicijama koje žele progurati, ni na koji način kao struka nisu bili uključeni u cijeli postupak oko GUP-a, što je samo po sebi nevjerojatan skandal. Čeprkanje po najvažnijem gradskom dokumentu, naime, svelo se na trgovanje oko stotina i stotina primjedbi i zahtjeva, te na potiho tezgarenje lokacijama za koje ne postoji veliki interes javnosti. A u toj situaciji pravi stručnjaci samo predstavljaju ono što bi Milan Bandić nazvao 'lijevim jajem'.

Makar je u statusu izjednačeno s penzionerom koji obilazi tribine i do beskraja zanovijeta jer njegova parcela obojena pogrešnom bojom, Društvo arhitekata svejedno rudarski odrađuje svoj dio posla, i na terenu i u medijima. 'Ne želim da nas za deset godina pitaju gdje smo bili 2016. godine', ispravno je primijetio predsjednik Dragan Žuvela.
U ovom trenutku teško da će nešto popraviti, ali barem je jasno da za sobom neće vući smrdljive repove.

UTORAK Hajdučko srce sa Skalica

Moramo skinuti kapu Ivi Begi i njegovoj ekipi sa Skalica - odnosno, Lovreta - koji nisu samo žugali, nego se i prihvatili posla. Angažirali su mladu arhitekticu Vandu Trifunović koja je predstavila sjajan projekt za Tursku kulu; nije to megalomansko sanjarenje, već sasvim realno zamišljanje gradskog parka koji bi nekada u budućnosti stvarno mogao biti - park. Da je pameti.

Nije ni skupo ni zahtjevno, što ne znači da je ostvarivo u današnjim splitskim okolnostima.

SRIJEDA Split se probudio

A kad smo kod urbanizma i GUP-a koji je konačno zaintrigirao splitsku javnost i digao građane na noge, jedna od bizarnijih situacija dogodila se kada su gradski urbanisti (i oni plaćeni da za njih odrade posao) na javnom predstavljanju u Lori na stotine različitih pitanja odgovarali uvijek istom rečenicom: 'Pošaljite pisani prigovor'.

Oni su, izgleda, normalan korak u proceduri shvatili samo kao obaveznu gnjavažu nakon koje će ionako nastaviti po svome. Mašala.
Valjda nema kvarta u kojemu ne postoji problematična prenamjena zemljišta, ali na sreću i aktivisti koji su trgnuli Splićane iz zimskog sna. Neki vrag mogao bi se iz toga izroditi, barem zato što su izbori na vidiku i teško da će nam se gradski vijećnici drznuti baš otvoreno se bahatiti i raditi budale od ljudi koje će kasnije žicati za glasove.
Mada, nikad se ne zna - praksa je pokazala da se ne može dovoljno podcijeniti ni moralnost političara, ni razum samih Splićana...

ČETVRTAK Nevješti gradonačelnik

Zbilja, što s tim GUP-om? Prije svega, realno je da se o njemu neće odlučivati do kasnog proljeća, što znači uoči izbora, što znači da bi se sasvim lako moglo dogoditi da cijela stvar propadne u političkom nadmudrivanju. A pitanje je hoće li time Split ipak biti na gubitku.
Više je istina u cijelom slučaju: prije svega, apsolutno je točno (prilično usuglašeno) mišljenje Društva arhitekata s jedne te Marijane Puljak i Jakova Prkića s druge strane. U ovom dokumentu nema ni 's' od strategije, ni 'n' od načela, ni 'v' od vizije, što samo po sebi predstavlja beskrajno tužan podatak.

S druge strane, koliko se god gradonačelnik pokazao u najmanju ruku nevještim - jer je u prve tri godine mandata imao vremena za izraditi sve strategije ovog svijeta, pa onda u četvrtoj trijumfalno predstaviti svoju viziju Splita budućnosti - toliko mu ipak stoji i argument da 'grad ne može stajati'. Kakva god da jest, realnost traži prilagodbu vremenu, makar Baldasar to ne znao verbalizirati izuzev dosta plastične najave da 'želi omogućiti da se gradi'.

Samo što to ne mora podrazumijevati zeleno svjetlo za bahaćenje Hrvoja Marušića na Trsteniku, za uvođenje automobila kroz Đardin do same Palače, za ziđanje novih nebodera u skladnim i dovršenim kvartovima poput Plokita, za ignoriranje volje vlastitih građana.
S neambicioznošću i vječitim krpanjem u Banovini nekako se možemo (ili moramo) pomiriti, s direktnim ruganjem i otvorenom devastacijom ipak ne.

PETAK Za GUP spremni

Zaključivši priču o GUP-u, vrijedi registrirati da će ključnu ulogu u njegovom usvajanju odigrati HDZ i SDP. I jedni i drugi čuče u niskom startu, spremni za 'raspravu o pojedinačnim točkama i rad u interesu građana'. Tko prvi pristane, dobiva hrpu vrijednih urbanističkih žetona i porugu javnosti, dok onaj drugi gubi novac ali stječe imidž pravednika i borca za opće dobro. Kako god glasali, i jedni i drugi, morat će svoju odluku jako, jako dobro obrazložiti.

SUBOTA Hoću svoje igračke

Od ostalih vijesti, treba zabilježiti da je gradonačelnik naivno i šeretski pozvao partijske kadrove koje je sam instalirao da se povuku iz nadzornih i upravnih odbora gradskih tvrtki. Jer, dakako, on više nije u stranci, pa bi se oni valjda morali povinuti pravilima političkog uhljebljivanja.

Zvuči otprilike kao kad na igralištu čuješ kreveljenje, vrištanje i zapomaganje djeteta koje traži svoje igračke natrag.

NEDJELJA Nabijanje novinara na veseljka

Za općinicu Podstrana rijetko čujemo, a ovog tjedna doznali smo i razlog: HDZ-ov načelnik Mladen Bartulović bez razloga je najurio novinare koji su imali dovoljno vremena pojaviti se na sjednici Općinskog vijeća, usput ih prigodno nabijajući na veseljka.
Kad pomislimo da Split grebe po civilizacijskom dnu, sjetimo se da uvijek može gore.

 

Vaša reakcija na temu