Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Tko je Baldasaru savjetovao da baci 240 tisuća kuna?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Tko je Baldasaru savjetovao da baci 240 tisuća kuna?

'Oni koji su bili zadovoljni radom konzultanta'. Čovjeka koji je radio devet studija i strategija, a nijedna od njih nije provedena

PONEDJELJAK Blago strankama s takvom omladinom

Ante Bačić mu je ime, a funkcija dosta složena: on je predsjednik Nacionalnog odbora Mladeži HDZ-a i predsjednik Mladeži HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije. Ukratko, stranački pionir. Usput je i županijski vijećnik ove stranke, a novinari ga još uvijek ne prepoznaju po imenu - nego samo po faci. Nema tog HDZ-ovog ili županijskog događanja a da njegova glava ne izviri negdje u pozadini. Smrtno ozbiljan i do zla boga zabrinut, namršteni Bačić upija iskustvo i sprema se za izlazak na veliku scenu.

Ovog tjedna stidljivo je pomolio sa stranica Slobodne Dalmacije kako bi nam objasnio da nisu svi mladi političari poput već čuvenog Anđela Berkovića, njegovog kolege koji je pred milijunskim gledateljstvom kviza 'Potjera' pokušao oteti pare koje mu moralno ne pripadaju.

Nisu, podučit će nas Splićanin Bačić iz osobnog iskustva: njega, recimo, na svakom koraku salijetaju s molbom da ljude negdje uhljebi, znajući da je čovjek izabrao put uspinjanja smrdljivim stranačkim vertikalama, a on im principijelno odgovara da 'stvari tako ne funkcioniraju'. Mašala.

'Društvo odgaja u duhu okrenutosti prema sebi i zato je nužno poticati želju za općom dobrobiti', docira mladi HDZ-ovac. Šteta samo što se ovih mudrosti nije sjetio prije par godina, kada su njegovi kolege studenti prosvjedovali tražeći besplatno školstvo: Bačić se, naime, tada probijao kroz blokade i uzrujano objašnjavao da se narušava njegovo pravo na studiranje.

Valjda su ga tada i regrutirali u HDZ.

UTORAK Križni put turizma

U splitskoj Turističkoj zajednici zavladala je neka neobična epidemija: svi su proglasili bolovanje baš za Uskrs.

Odnosno, ne baš svi - samo oni koji su trebali raditi u direktnom kontaktu s turistima, njih par tisuća koji su imali nesreću zateći se u Splitu u vrijeme blagdana, kad normalan domaći svijet obično leži na kauču i probavlja tone hrane i alkohola.

Ni ona dva informativna centra na Rivi i Peristilu, naime, baš tih dana nisu radila, ali ne može se reći da je to neka velika šteta. Osim koncerta Jelene Rozge u gradu se ionako ništa nije događalo.

Tko je ljudima kriv: ometaju nas na praznik, i još bi da ih zabavljamo?

SRIJEDA Uprava za gubljenje vremena i para

Zato je nas zabavio gradonačelnik Ivo Baldasar svojim skrušenim priznanjem: godinu dana nakon što je iskeširao 240 tisuća kuna na račun Denisa Petrovića, omiljenog SDP-ovog konzultanta za skupa, besmislena i neprovediva savjetovanja, otkrio je da se radi o bačenim parama.

Kao da to nismo mogli predvidjeti.

Iznos dovoljan da se zakrpaju barem dvije rupe na očajnim splitskim cestama Petrović je dobio samo kako bi napravio 'uredbu o ustrojstvu gradske uprave'. Skupio je lovu i digao sidro.

'Napravio je za nas uredbu, ali nije ju moguće primijeniti', objasnio je Baldasar ovo rasipništvo. Još zanimljiviji je bio njegov odgovor na pitanje tko mu je preporučio baš ovog konzultanta: 'Oni koji su ga koristili i bili zadovoljni'.

Jasno, Vlada i njegova stranka. Valjda samo njih može zadovoljiti čovjek koji izradi devet strategija i reformi, od kojih se ne provede baš nijedna.

ČETVRTAK Ilegalni komitetlije

A splitski SDP, otkrila je Slobodna Dalmacija, uopće nije vlasnik 'Komiteta' na Bačvicama. Zgrada vrijedna petnaest milijuna kuna mogla je biti njihova, ali nije jer su zakasnili predati zahtjev. Trebala je potom biti državna, ali je prošle godine ipak misteriozno osvanula na popisu - gradske imovine. Pa je onda gradonačelnik potpisao ugovor s predsjednikom SDP-a.

U svakom slučaju, pravni nered ovoj stranci se isplatio jer je dvadeset godina besplatno boravila u prostoru koji nije bio njen, a pored toga i se još i bavila i iznajmljivanjem.

Marin Jurjević nije se oglasio.

PETAK Za budalaštinu spremni

Deseti travnja u Splitu je tradicionalno obilježen sporadičnim rekreativnim ustašlukom a zvijezda dana ovaj put je stanoviti don Mate Munitić, koji je čak i jednu molitvu na groblju uspio zaključiti povikom za kojeg tupavi nacionalisti misle da je hrvatska tradicija.

Ne valja im Hrvatska, oni bi valjda u Italiji živjeli. 

SUBOTA Definicija traljavosti

Kako definirati nesposobnu vlast? Puno je mogućnosti, pa je možda najbolje da se bavimo konkretnim primjerom.

Evo, recimo, Dračevac: prošlo je više od šest godina otkako je Split na poklon dobio cijeli kompleks bivše vojarne, nepregledno prostranstvo na kojemu se cijeli jedan novi grad može sagraditi.

I čak tri gradonačelnika - Kuret, Kerum i Baldasar - u međuvremenu su se zabavljala raznim planovima, studijama, projektima, natječajima i sličnim gluparijama, puna su im usta bila  ambicioznih i revolucionarnih ideja, a da nitko od njih nije bio u stanju ni jedne jedine lopate zakopati. Dapače, ni travu nisu pokosili.

Pa je rok istekao i sada će opet proći mjeseci i godine u novom moljakanju Zagreba da nam opet potpiše darovnicu. I tako ukrug.

NEDJELJA ...i licemjerja

A kako to izgleda kada lonac dobije poklopac vidjeli smo ovog tjedna u Omišu: nakon što su isprovocirali izbore na kojima su sami pošteno nadrljali, a pritom je još i uludo spiskano skoro pola milijuna gradskih kuna, lokalni HDZ-ovci silno su se zabrinuli za sudbinu budućeg vrtića u Kučićima.

Istog onog vrtića zbog kojega je novi gradonačelnik Ivan Kovačić prodao limuzinu svog prethodnika iz HDZ-a, pa još i izboksao državno sufinanciranje. I koji bi već bio gotov da gospoda nisu vjerovali u maloumnost Omišana.

Uglavnom, kad su HDZ-ovci krenuli zdvajati nad tužnom sudbinom djece iz Kučića, Kovačićev vijećnik Ivan Barišić lijepo im je uzvratio - predložio je da se političke stranke odreknu svojih sto tisuća kuna iz proračuna baš kako bi se ovaj projekt što prije dovršio.

I bilo je tako. Izgubljena i potresena HDZ-ova ekipa ostala je suzdržana, a tek je nekakav HDS-ovac pošteno i otvoreno bio protiv izbijanja para iz vlastite blagajne.

Lijepo zvuči ideja da se za licemjerje i ruganje zdravom razumu političare kažnjava onako kako ih najviše boli. Po džepu.

Vaša reakcija na temu