Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Tko je veći luzer i kada će se pomiriti HDZ i Kerum?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Tko je veći luzer i kada će se pomiriti HDZ i Kerum?

Izjava 'Važno je da grad funkcionira' obično je znak za početak jedne prekrasne romanse

PONEDJELJAK Gubitnik

Cijeli jedan dan prebiralo se po glasačkim listićima jer je Željko Kerum, kako se kasnije pokazalo, umislio da su mu ukrali izbore. Od samo pedesetak komada koji su se stvarno pokazali važećima većinu je na kraju dobio - Opara.

Ne bi Kerumu za pobjedu bili dovoljni ni svi listići na kojima su zaokružena oba imena, a koji su po njegovoj teoriji zavjere masovno krivotvoreni pred očima dvije tisuće blaženo blesavih članova biračkih odbora i drugih promatrača, pa je ostalo još samo papagajsko ponavljanje da se 'kralo i na druge načine' bez ijednog konkretnog dokaza ili argumenta.

Vrijeme je da se čovjek konačno pomiri s porazom.

UTORAK Luzer

Naknadna kontrola rezultata izbora iznjedrila nam je i famoznog Spužva Boba, jednog od šampiona među nevažećim glasovima, koji je navodno potukao čak i bivšeg gradonačelnika Ivu Baldasara. Kao da je to neki naročiti pothvat.

Taj Baldasar zbilja je otišao sa stilom.

SRIJEDA Roda

A jedan od gubitnika na izborima svakako je Damir Ćosić rečeni Roda, vijećnik s Kerumove liste koji će se u Gradsko vijeće uspjeti ugurati samo ako mu se gazda malo smiri i sklopi očekivanu koaliciju s HDZ-om, pa se crta na izbornoj listi pomjeri dosta niže.
Roda nam se ovog tjedna silno naživciralo: kad se otkrilo da je Kerumov zamjenik Davor Grčić Gaga funkcionalno nepismen, krenula je salva prijetnji 'pičkama' i 'pičkomehaničarima'. Kad je to registrirano i kad se usput primijetilo da mu je Baldasar zaposlio pastorku, a Bandić kćerku - dok je on sam kao pravaš u samo četiri godine uspio surađivati i s HDZ-om, i sa SDP-om, i s Baldasarom, i s Bandićem, i s Kerumom - krenule su i salve prema novinarima kao 'narkomančinama' i 'smeću četničkom'. Mašala.

Imamo osjećaj da ćemo ga uskoro gledati u oglasima za izgubljeno i nađeno.

ČETVRTAK Plijen

Kad smo kod Gradskog vijeća, bit će zanimljivo gledati kako će se u roku od tjedan dana HDZ i Kerum zbližiti i iz ratne prijeći u ljubavnu fazu. Prvi korak već je napravljen: 'Važno je da grad funkcionira', kazao je ovaj kad su ga upitali za mogućnost da njegov Jure Šundov postane predsjednik Gradskog vijeća. Uz dodatak da 'on raspolaže svojim vijećnicima'

A bogme ni HDZ više ne tvrdi da 'neće ići u koaliciju s HGS-om', premda im je dan prije drugog kruga izbora bilo silno važno poslati upravo takvu poruku.

Zasad se to čini kao jedina opcija ukoliko ne želimo na nove izbore; ono bajanje o 'suradnji sa svima' i općem konsenzusu već smo davno okačili mački o rep, a nigdje na vidiku nema nezavisnih vijećnika kojih bi se moglo kupiti.

Sada slijedi podjela plijena.

PETAK Žurba

A kad govorimo o plijenu, spomenimo da je bivši gradonačelnikov savjetnik Drago Davidović u samo šest mjeseci sjedenja u direktorskoj fotelji Vodovoda i kanalizacije uspio zaposliti novih petnaestak ljudi. Čestitamo.

SUBOTA Reklama

Još nije službeno ni postao gradonačelnikom, a Andro Krstulović Opara već se solidno producira. Posredno nam je, preko tvrtke 'Znanje', dano na znanje da je upravo on zaslužan za povratak knjižare 'Miroslav Krleža' na Pjaci i da je to njegov prvi 'veliki posao'.
'Pružio nam je svu potrebnu podršku sa zajedničkom željom kako bismo što prije uspješno ponovno otvorili knjižaru u srcu grada Splita', objavljeno je ovog tjedna.

Što je točno čovjek napravio i što uopće može napraviti u vremenu kada još nije ni nogom kročio u Banovinu, ostat će vječni misterij.

NEDJELJA Harakiri

Srđan Gjurković neće s Oparom, ali s HDZ-om bogme hoće: čovjek koji je donedavno izgledao i zvučao sasvim suvislo, koji je odavao dojam principijelnog političara i koji nije previše zastranjivao u kombinatorici - pa se čak i sukobio s dijelom vlastite stranke - ovih dana bio je jedan od važnijih kotačića travestije zvane pretrčavanje dijela HNS-a u krilo Andreja Plenkovića.

Čestitamo i njemu. Malo je ljudi dovoljno hrabrih za pucati sami sebi u sljepoočnicu.

Vaša reakcija na temu