Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joanna Pocztowa PREGLED TJEDNA: Tko o čemu, Kerum o dobavljačima
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Tko o čemu, Kerum o dobavljačima

'Njima se ništa loše neće dogoditi', kazao je komentirajući pad Ivice Todorića. Oni kojima su Kerumove firme ostale dužne milijardu ipo kuna stvari vjerojatno gledaju iz drugačije perspektive

PONEDJELJAK Skupe iluzije

Šest mjeseci protekli su u beskrajnim polemikama, od trenutka kada je napokon proklijala volja da se počisti nered na Žnjanu do trenutka kada će crno na bijelo postati jasno da nas je gradonačelnik pokušavao obmanuti urbanističkim planovima i projektima, sve kako bi ilegalcima na najvećoj gradskoj plaži osigurao još jedno mirno i unosno ljeto.

Šest mjeseci podgrijavali su besmislenu iluziju da će biti moguće 'srediti sve do početka ove sezone', punih pola godina drvili su o 'cjelovitom rješenju' - kvragu, čak su na to bacili i gradskih 190 tisuća kuna - sve dok ovog tjedna konačno nije postalo jasno da se ništa na Žnjanu ne može raditi bez javnog natječaja. Jer tako piše u GUP-u.
A bilo je dovoljno samo pročitati najvažnniji gradski dokument. Za ultimativnu blamažu više ne možemo kriviti čak ni gradonačelnika Baldasara, koji se ponašao u skladu s najgorom političkom praksom; ne, pravo pitanje jest što je radio njegov savjetnik i za urbanizam i investicije, gospodin Dražen Pejković, koji će ostati zapamćen po tome što je proveo puna dva mandata na najvišim funkcijama bez da je raspisao ijedan ozbiljan urbanistički natječaj, niti je doveo ijednu ozbiljnu investiciju. Ali je uspio organizirati izložbu svojih vlastiti umjetničkih djela.

Kad vidimo da nije bio u stanju protumačiti čak ni GUP, jasno nam je zašto se to dogodilo.

UTORAK Jad i bijeda

Gradsko vijeće odbilo je ilegalni program za ilegalni Žnjan, a usput je još i ponizilo gradonačelnika tako što mu je jednoglasno odbilo i proračun i nove izmjene GUP-a, što će ući u anale hrvatske političke prakse. Ali sve to sada je besmisleno i bespotrebno, jer gospodin dva posto (ili možda malo više?) ionako odlazi u povijest.

Ono što će s posljednje sjednice Gradskog vijeća ostati zabilježeno jest bizarna rasprava o imenima dobitnika Nagrade grada, natezanje i nadmudrivanje s imenima kojima većina vijećnika nije dostojna ni obrisati cipele, sve do konačnog glasovanja na kojemu su HDZ-ovci bili protiv - neki od njih možda još i gore, suzdržani - kada je na red došlo odavanje počasti dobrom duhu ovog grada, Feđi Klariću.
Ako je zbog izbora, nisko je. Ako je i od HDZ-a, previše je.
Mrš.

SRIJEDA Škamp i fantazije

Željko Kerum ovog tjedna pred kamerama je pojeo sirovog škampa i cinici će reći da je barem malo napredovao u odnosu na doba kada se razbacivao pršutom. Nema sumnje da ćemo se nagledati još ovih bizarnih performansa, kao u nekoj lošoj reprizi sumorne, beznadno neduhovite komedije.

Ako ćemo iz Kerumovog obraćanja puku i svijetu pokušati izdvojiti nešto ozbiljno, mimo fantazija o 'tunelu od Starog placa do Bajamontuše', to je sasvim sigurno najava gradnje kongresnog centra i tko zna čega svega ne upravo na tom Starom placu.
Odmah neka bude jasno: ne, ondje se izuzev (podzemnih) garaža  graditi ne može i ne smije apsolutno ništa. Ne zbog bilo čijeg hira, nego zakona.

A da Keruma možda nije savjetovao Dražen Pejković?

ČETVRTAK Dobavljači i atentati

'Dobavljačima se ništa loše neće dogoditi', tumačio nam je taj isti Kerum posljedice raspada Agrokora i Todorićevog obiteljskog carstva. Mašala. Tko zna, zna.

Oni koji su imali nesreću naći svoja potraživanja među milijardu ipo kuna dugovanja obračunatih u njegovim predstečajnim obračunima sigurno dobro znaju o čemu govori.

Izjava je otprilike u rangu silne zabrinutosti za hrvatsko gospodarstvo, koju emitira uvoznik koji nikada ništa nije proizveo - dakle, Branko Roglić - ali i najnovijeg proplamsaja bijesa Juroslava Buljubašića. Jer, kao, Roglić nam je jednom zadužnicom od desetak milijuna kuna izvršio atentat Todorića, odnosno na domaću ekonomiju. Oni pusti Filipinci koji su radili na Buljinim brodovima, i to pod panamskom ili liberijskom zastavom, valjda su sudjelovali na njenom procvatu.

PETAK Cestarsko ruganje

Svaki put kad ugledamo radnike na splitskim cestama, uhvatimo se za bubrege. I za novčanik. A o živcima da ne govorimo.

Preplaćeno navodno održavanje, kojim nam se iz godine u godinu ruga tvrtka Cestar, još više dolazi do izražaja kada se cijeli jedan grad blokira zbog radova usred najvećih prometnih gužvi. A čovjeku dođe da skrene s uma kada shvati da su cijeli cirkus izveli zbog jedne šahte i dvije asfaltne zakrpe od brat-bratu stotinjak kvadrata.
Jedva čekamo kada će se netko ozbiljno pozabaviti splitskim prometom. Natjerat će ga okolnosti, kad na ulicama nažalost počnu padati nevine glave.

SUBOTA Špica i Facebook

U međuvremenu nam se u gradu događa predizborna kampanja, pa se pripremite da izbjegavate Rivu subotom: to je, naime, poligon na kojemu će nas intenzivno maltretirati idućih tjedana.

O internetu da ne govorimo: Slobodna Dalmacija ovog tjedna dokazala je ono što smo već odavno znali, činjenicu da su za neke kandidate kreirani lažni profili na Facebooku kako bi se stvorilo dojam o masovnoj podršci koju navodno uživaju. Slobodna ih nije imenovala, pa ćemo mi: radi se o Željku Kerumu i Robertu Pauletiću. Ovi ostali, valjda, imaju dovoljnu količinu mladeži i omladinaca koji će izvršiti isti zadatak, također bez prevelikog naprezanja mozga.

NEDJELJA Tuga

Punih godinu dana, jedan po jedan dan, nedostajao nam je veliki Žan Ojdanić. Od njega ne treba raditi ikonu jer je taj skromni čovjek bio ikona sam po sebi - i nipošto ne samo u navijačkom, nego i u ljudskom i civilizacijskom aspektu. Koliko god sada vjerojatno luduje kada od gore promatra to kolektivno žalovanje i tugovanje, praznina još uvijek boli.

Veličinom se ne postaje planski i proračunato, nekima je to jednostavno prirodno.

I dalje fališ, dobri čovječe.

Vaša reakcija na temu