Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Tri HDZ-ova manekena
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Tri HDZ-ova manekena

Već šest mjeseci prije izbora paradiraju po misama i teatralno se ukazuju na prosvjedima, čak predstavljajući se kao 'obični građani'. Valja to izdržati

PONEDJELJAK Trg

Otkako je objavio da neće kandidirati za novi mandat, gradonačelnik nam se čini nekako opuštenijim  i lepršavijim, kao da više nema toga što ga može sputati.

I da ga više nije briga tko će mu što reći.

Ovog tjedna stidljivo je najavljeno da će spektakularnih pet milijuna kuna biti uloženo u uređenje Trga Gaje Bulata, odnosno asfaltne ledine s onom jednom tužnom palmom ispred zgrade teatra, a da nitko nema pojma ni zašto, ni kako.

Eto, 'uredit će se'.

Duga je povijest zgražanja nad izgledom 'kazališnog trga' s jedne i besplodnih rasprava o njegovom budućem izgledu s druge strane - od provedenog uzaludnog urbanističkog natječaja u doba gradonačelnika Nikole Grabića prije skoro kvarat stoljeća, preko Kerumove najave da će 'novcem iz donacija popločati trg' i obećanja intendanta Duška Mucala - ah, dobra stara vremena - da će 'umjesto groznog asfalta staviti kamen i rasvjetu', pa sve do Baldasarovog manevra kojim je uređenje trga pokušao podvaliti pod akciju postavljanja spomenika, a onda još raspisao natječaj kao da nabavlja vreću krumpira.

A sada se, evo, i Andro Krstulović Opara po svemu sudeći odlučuje za nešto slično.

Pred kraj mandata gradonačelnika uvijek je najlakše improvizirati i nastojati skupusiti kakav trgić ili ulicu, pa se time hvaliti, umjesto da uređenje javnog prostora u tom trenutku dođe kao logičan slijed ranijih akcija. Nije procedura toliki bauk, dapače: treba samo raspisati natječaj na vrijeme, a onda ga i provesti. 

Ali treba i znati što hoćeš.

Redovno održavanje sasvim je druga stvar, naravno: da se iz godine u godinu ovaj prostor barem minimalno čuvao i pazio, da se tu našlo kakvo stabalce ili klupica, pa čak i da je dio asfalta zamijenjen kamenom - valjda ne bismo svi skupa ovoliko graktali. 

UTORAK Ludost

Kad govorimo o gradonačelniku, u najmanju ruku neobično priopćenje izdao je nakon što je u svom uredu primio novog predsjednika Hajduka Lukšu Jakobušića: objavio je da 'ulaganja Grada Split u Hajduk za vrijeme njegovog mandata, u period od 2017. do 2020. godine, iznose gotovo 71 milijun kuna, u što se ubraja i odluka Vlade da se na Grad Split prenese 52.690 redovnih dionica u nominalnom iznosu od 26.345.000,00 kuna'.

Neupućeni promatrač pao bi na dupe od zaista respektabilnih brojki, a financijski minimalno pismen čovjek završio bi u nesvijesti od gluposti koja je servirana iz Banovine, valjda posredstvom šefa financija Dragana Brtana. Kakve veze imaju dionice koje je država poklonila Gradu, s novcem koji Grad navodno uplaćuje Hajduku? Tko je izmislio praksu zbrajanja prihoda i rashoda?

I kakvim se zapravo vratolomijama stiglo do iznosa od 71 milijun kuna, koji će se u bespućima parapolitike i paranormalnim zakutcima interneta i medija vjerojatno godinama spominjati kao dokaz da je Hajduk 'na gradskoj sisi'?

Ukratko, zbrajanjem baba i žaba, jer podaci su jednostavni, lako dostupni i provjerljivi. I govore da iz gradske blagajne za potrebe najmlađih uzrasta odlazi pet milijuna kuna godišnje, pristojno i korektno, makar manje nego u većini drugih gradova u državi. I svakako manje nego projektu zvanom Jugoplastika.

Zbrajati sve drugo, pa i ulaganje u vlastiti stadion, naprosto je ludost u rangu one da nakon zamjene bojlera u vlastitom stanu objaviš da si podstanaru poklonio tisuću kuna.

SRIJEDA Kampanja

Ali kakav god bio, žalit ćemo mi za Androm Krstulovićem Oparom. Sada se već jasno može naslutiti.

Škorićev nasljednik u Partiji i HDZ-ov izvjesni kandidat za gradonačelnika Vice Mihanović, koji se od prošlog tjedna u javnosti pojavljuje isključivo sa svojim zamjenicima Stipom Čogeljom i Ivicom Kusićem kao da su, božemiprosti, njih trojica u nekoj neobičnoj poligamnoj zajednici, već je krenuo u kampanju.

I to dosta gadljivu: najprije je medijima počeo plasirati fotografije ovog ambicioznog trojca na misi u jednoj crkvi - jer, eto, nisu se pomolili ako se nisu slikali - a onda su se ukazali i na prosvjedu Vranjičana zbog zagađenja i devastacije mora i obale.

Njih trojica - dakle šef Lučke uprave, županijski pročelnik za pomorstvo i pročelnik Porezne uprave - jednom dobro koordiniranom akcijom mogli bi (i valjda su već mogli) riješiti probleme i veće od nekoliko serijskih zagađivača okoliša, no umjesto toga odlučili su ukrcati se na brod i pozirati kao osjetljivi na probleme običnih ljudi.

Dapače, takvima su se čak i predstavili: 'kao obični građani podupiremo zalaganje za bolje sutra, za našu dicu', reći će Mihanović.

Eto. Valja nam izdržati još pola godine do izbora, u tom razdoblju čak i HDZ-ovci nastoje izgledati 'obično'.

ČETVRTAK Gigant

S vedrije strane, zabilježimo da je politički gigant Hrvoje Marušić pronašao novu stranku.

Uz rizik da nešto propustimo, spomenut ćemo da se dosad obreo u HSP-u, pa u Listi Veloga Mista, pa je malo bio nezavisan, pa je rasturao u HDZ-u, pa je otišao od njih i opet se skrasio u HSP-u, pa je opet uz tresak zalupio vratima i malo solirao - da bi se sada, evo, sa svojom ekipom našao u Domovinskom pokretu.

Mašala. Ako i neće dobiti priznanje za dosljednost, upornost mu nitko ne može poreći.

PETAK Kmečanje

A i splitski ugostitelji - odnosno njih devedesetak koji su formirali svoju udrugu - svakako su uporni. Rekli bismo, pomalo i dosadni.

Umjesto da fino zatvore svoje lokale zbog 'preuređenja', 'kolektivnog godišnjeg odmora' i drugih bezveznih izlika kao svih prethodnih godina, sada su se namečili na gradsku lovu i kmeče li ga, kmeče. Ponovno su se ukazali kod gradonačelnika i zatražili baš sve što im je palo na pamet - od ukidanja poreza na potrošnju do smanjenja cijena štekata, odvoza otpada, vode i tko zna čega sve ne, i to za respektabilnih 70 posto. Traže i da besplatno mogu staviti šankove na ulicama i proširiti štekate, valjda po principu 'sve dok ima potražnje', kako se svojedobno izjasnila njihova glasnogovornica.

Simptomatično je da danas najviše kukaju i zapomažu ugostitelji koji su se proteklih godina orijentirali isključivo na turiste i ljetnu zaradu, koji su na sve načine sabotirali uvođenje komunalnog reda, koji su vrištali kada su se cijene najma javnih površina pokušale dovesti barem na razinu Zadra i Šibenika - ako već ne Dubrovnika - i koji su nam dijelili lekcije da se Grad i država ne smiju miješati u njihove revolucionarne poslovne pothvate prodaje podgrijanog rižota za sto kuna i tankog gin-tonika za pedeset kuna.

Kad im je išlo dobro, nitko ih nije smio ni pogledati - 'jer ne diraj sveto tržište', naravno - a sad bismo trebali otkinuti vlastitu ruku i dati je njima. Ma nemoj.

Blaženi kvartovski kafići i njihovi vlasnici. Možda su manje ambiciozni, ali zato su i manje bahati i gramzivi.

SUBOTA Marjan

U Javnoj ustanovi Marjan došlo je do preokreta, pa se ravnatelja Damira Grubšića - koji je prije nekoliko mjeseci postao nepoželjan i bio smijenjen 'jer nije slušao Keruma' - najednom nastoji zadržati u toj fotelji. Opet, glasovima troje kerumlija, odnosno većine u Upravnom vijeću.

Zgodno je to kako su kriteriji fluidni, a procedura rastezljiva, kada treba provesti gazdinu volju - i obrnuto, kako se izmišljaju paragrafi i postavljaju prepreke kada nešto ne odgovara. Recimo kada treba zabraniti promet automobila ili postaviti javne bicikle na Marjan.

Možda je ovako i bolje: znamo na čemu smo i možemo se barem nadati da će jednom proći.

NEDJELJA Demokracija

Spomenuli smo lokalne izbore u svibnju, ali nismo onu neobičnu akciju nazvanu 'reforma lokalne uprave', koja se upravo pokazuje kao teška kozmetika. Ni na čemu se to ne vidi bolje nego na broju gradskih i županijskih vijećnika, koji je prije desetak godina doveden do monstruoznih 35 u gradu i 51 u županiji, hvala Arsenu Bauku.

Nakon pustih najava radikalnih rezova i dovođenja sustava u realne okvire, ovog tjedna doznali smo da će broj gladnih usta HDZ smanjiti za simboličnih četiri i na jednoj i na drugoj razini - bogme, dobro su se isprsili. 

Tako izgleda demokracija na hrvatski način: SDP metne, a HDZ ne vadi.

Vaša reakcija na temu