Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Freepik/Pixabay PREGLED TJEDNA: Tri ipo milijuna razloga za staviti škartoc na glavu
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Tri ipo milijuna razloga za staviti škartoc na glavu

Jer toliko, 3,5 milijuna kuna, koštat će nas ona bijedna predstava uoči izbora, kada je srušen kvorum na Gradskom vijeću i kada je blokirana gradnja garaža

PONEDJELJAK Kroše

To kako se nevolje lijepe za Bojana Ivoševića već postaje fascinantno. Makar (ni) u ovom slučaju čovjek nije kriv, barem ako ćemo se držati njegove verzije događaja: popio je kroše jer se javno suprotstavio jednom obiteljskom nasilniku u vlastitom susjedstvu. No problem je da uvijek nešto mora objašnjavati.

Priznajemo, očekivali smo ovakav trenutak - samo smo vjerovali da će povod za batine biti nešto drugačiji i da će one rezultirati novim, još strožim komunalnim režimom pod Ivoševićevom paskom. No dobro, valjda je cijeli grad dosad spoznao kakve on standarde želi nametnuti i za time, nadamo se, neće ni biti potrebe.

Godina je prošla, a zasad nismo primijetili da je upao u zamku dvostrukih kriterija. Na poslu, a kako vidimo, ni izvan njega.

UTORAK  Kadrovi

A što gradska vlast izvodi s tvrtkom 'Žnjan', koja je nominalno zadužena za najveću investiciju u novijoj povijesti grada, valjda nije jasno ni njoj samoj. 

Em ne znamo zašto direktor friško izabran na javnom natječaju odlazi - gradonačelnika podsjećamo na obećanje da će javno ponuditi konkretno objašnjenje - em ne znamo zašto nije raspisan novi natječaj nego se rješenje tražilo po kuvertama iz onoga otprije nekoliko mjeseci.

Em je gospođa koju su na taj način odabrali za direktoricu sada odustala, pa izazvala jednu lijepu blamažu za Banovinu. Procedura je možda ispoštovana do kraja, ali činjenica je da u teoriji imamo projekt vrijedan 30 milijuna eura, a u praksi gradsku vlast koja mjesecima nije u stanju odabrati osobu koja će ga voditi. Mašala.

Sa 'Split parkingom' nešto je drugačija priča: ondje je novi direktor izabran iz prve, po jasnoj proceduri.

Doduše, treba notirati da to nekako (pre)često prolazi glatko kada je riječ o bivšim ili sadašnjim kadrovima OTP banke, koja se za Puljka i ekipu dosad pokazala kao nepresušni izvor menadžera…

SRIJEDA Škartoc

Split parking, dakle: njegov direktor Marko Bartulić podnio je ostavku nakon što je Gradsko vijeće na svojoj zadnjoj sjednici prije izbora u sramotnom igrokazu - ovaj put u režiji oporbe, ali to je manje bitno jer su uloge znale biti obrnute - blokiralo početak gradnje nekoliko novih garaža.

Ostao je zapisan bijedni manevar HDZ-ovaca koji se na sjednici nisu ni pojavili premda su znali o kako bitnom projektu se radi, o projektu koji je čak pokrenut u njihovom mandatu.

A posebno HGS-ovci koji su zakucali kvorum baš na ovoj točci i tvrdili da nije problem srušiti garaže jer, eto, ionako se radi o 'nepovoljnom aranžmanu'.

Da bi se danas, nakon novog natječaja za kredit, pokazalo da ćemo njihovu jeftinu političku igrariju platiti barem tri ipo milijuna kuna skuplje.

Šteta da u prosjeku malo građana na ovoj razini prati gradsku politiku. Sigurni smo da bi, uz malo javnog pritiska, puno glavnih aktera danas bilo prisiljeno hodati gradom sa škartocem na glavi.

ČETVRTAK Kraljica ministrica

Što se tiče Gradskog vijeća, za ovaj tjedan najavljeno je odlučivanje o smjeni intendanta kazališta Srećka Šestana i njegova sudbina čini se zapečaćenom, no u jednadžbu ipak treba staviti ministricu kulture Ninu Obuljen koja je s visoka, iz Zagreba, već najavila da će blokirati smjenu.

Jer ona u kulturi ima gotovo pa monarhističke ovlasti.

U ovom slučaju radi se o vrlo plastičnom primjeru kako jedan veliki grad poput Splita može biti blokiran i ponižen, a da se takva situacija uzima pod normalno, zdravo za gotovo. Jer uvijek treba pratiti tijek novca, a on je ovdje vrlo jasan.

I situacija je postavljena potpuno nenormalno.

Kada gospođa ministrica iz svog proračuna bude financirala splitsko kazalište, onda može o njemu i odlučivati. A sve dok ga, kao danas, plaćaju isključivo Splićani, bilo bi pristojno da digne svoje šape sa njega.

PETAK Patrole

Mi Splićani iz svojih džepova plaćamo i tajnike gradskih kotara i mjesnih odbora, njih trideset i četvero, a prava pobuna nastala je i na sami spomen ideje da bi ih se preselilo u Banovinu.

Što bi dakako bilo potpuno idiotski jer na terenu ionako fali ljudi.

Ali ideja da će im se dati ovlasti, a bogme i zaduženja komunalnih redara, svakako nije nimalo blesava. 

Sigurni smo da će u svoj raspored moći ugurati pokoju malu patrolu kvartom, zašto ne.

SUBOTA Kade

Gdje će se nakon sjajnog Europskog prvenstva u vaterpolu ugurati ona dva montažna bazena, obećana Splitu, zasad još uvijek nije poznato.

Sva je prilika da će ipak odlepršati iz grada jer u punih pet godina otkako je najavljen njihov dolazak nije ni odlučeno, a kamoli pripremljeno gdje ih postaviti.

Postoji doduše razuman i konkretan prijedlog da jedna od 'kada' završi na Mornara, dapače navodno samo treba unijeti jednu sitnu formalnost u GUP-u koji se ionako uskoro mijenja, ali avaj, sva je prilika da u Banovini nemaju ni volje ni kapaciteta za odraditi ovaj posao do kraja.

Teška sramota.

NEDJELJA Šumica

Jedna druga sramota, pretvaranje Šumice u parkiralište jednog restorana, barem zasad privedena je kraju. Metnuta je ograda, a valjda tek slijedi konačno vlasničko raščišćavanje jer je - sva je prilika - i sam restoran u gradskom, a ne u privatnom vlasništvu.

Stupići i ograde bili su česti predmet sprdnje na račun nove gradske vlasti ali bogme, svaka nova akcija slična ovoj čovjeka razveseli. Jest sitna, ali je bitna.

Vaša reakcija na temu