Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Turistička palača, Baldasarov tužni vrhunac
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Turistička palača, Baldasarov tužni vrhunac

Trebao je to biti sitni i hitni, usputni poslić - a na kraju će montažna zgradica na Rivi postati jedini vidljivi rezultat gradonačelnikovog četverogodišnjeg rada

PONEDJELJAK Žderićeva trešnja

Željko Žderić upetljan je u priču o 'Konstruktoru' već desetljećima: još od famozne pretvorbe i privatizacije početkom devedesetih, preko zlatnih sanaderovskih dana namještenih i preplaćenih natječaja do sporog i bolnog, tužnog gašenja jednog giganta kroz predstečajnu nagodbu. Red je, dakle, da upravo on stavi trešnju na tortu.

Dok njegovi bivši radnici ovih dana unezvjereno trčkaraju od firme do Fine i natrag, bijesni jer protuzakonito ne uspijevaju dobiti svoje zaostale plaće iako je na račun Konstruktora sjelo osamdesetak milijuna kuna, a policija i Državno odvjetništvo nešto kao istražuju tu svinjariju, gospodin direktor obnavlja svoju vilu na Bačvicama. Mašala.

Barem ljudi sada znaju na koja vrata trebaju pokucati.

UTORAK Šuti k'o riba

Tako to izgleda kad su tvoji na vlasti: s jedne strane pruži ti se prilika za beskrajno paradiranje i pravljenje važnim, a s druge moraš držati jezik za zube i praviti se blesav kada dođe red na ozbiljne stvari.

Župan Zlatko Ževrnja, recimo: u zadnjih dva mjeseca valjda nema ministra koji nije promarširao kroz njegov ured i prosipao latice, da bi po povratku u Zagreb okrenuo ploču. Predrag Šustar u Splitu je glumio da nema pojma što se događa u sportu, a nešto je mrmljao oko plaćanja prijevoza učenika, da bi koji dan kasnije sjedio u loži s Mamićem i zavrnuo špinu za prijevoz. Župan je šutio, jednako kao i kada mu je Oleg Butković u Splitu prosipao foru da je brza cesta do Omiša 'prioritet svih prioriteta' - kao da jednaku priču nije prodao i u Vukovaru, i u Istri.

A ovog tjedna objavljeno je da će Splitsko-dalmatinska županija od HDZ-ove vlade dobiti 26 milijuna kuna manje nego prošle godine, što znači da se školama, bolnicama, socijali i vatrogascima ne piše dobro. To je, naime, strogo namjenska lova koja se po sistemu protočnog bojlera iz državnog preko županijskog proračuna prelijeva na teren. Od 47 milijuna kuna ovogodišnjeg smanjenja, cijelih 26 milijuna - više od pola! - uskraćeno je baš Splitu i okolici.

Župan, kažemo, šuti. 

SRIJEDA Baldasarov vrhunac

Čudesna je ta priča oko Turističke palače na Rivi, jedne sitne komunalne intervencije koja će se na koncu izroditi u Baldasarov jedini projekt za pokazivanje. Krenulo je od toga da je 'ruševna i opasna po život' - pa, jel'te, traži hitnu obnovu. Onda se ispostavilo da to i nije baš tako: betonska ploča je nakon procjene konzervatora najednom postala izuzetno stabilna i izdržljiva.

Pa se odustalo od cjelovitog i razumnog rješenja cijelog prostora - jer, kao, stvar je hitna i ne može čekati višegodišnju proceduru arheološkog istraživanja, arhitektonskih natječaja i sličnih gnjavaža - i odlučilo tek obnoviti montažni objekt iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Pa se natječaj nekoliko puta namještao i ponavljao sve dok posao nije dobio gradonačelnikov prijatelj.

Pa su krenuli dosta komični radovi kojima je batrljak nekadašnje zgrade učvršćen s par lopata betona.

Pa je sada, vidi čuda, još otkriveno da posao neće biti dovršen do Svetog Duje, nego ćemo prašnjavo gradilište u srcu Splita gledate sve do špice sezone. Čestitamo.

Cijeli slučaj valjda najplastičnije opisuje Baldasarov mandat: za ono što je na početku opisivao kao hitni i sitni poslić, dok se istovremeno zabavljao megainvesticijama vrijednim milijarde i milijarde eura, trebat će mu skoro pune četiri godine. A od ostaloga šipak.

ČETVRTAK Zabava pred izbore

...ali, eto, gradonačelnik nam i dalje gaji ambicije za novi mandat. Nema boljeg dokaza za to od najavljenog raspisivanja urbanističkog natječaja za uređenje trga ispred teatra.

Da, onog istog kojega je još davno obećao popločati i upristojiti.

Nema bolje zabave za javnost od beskrajnog i besplodnog raspravljanja o javnim prostorima, pogotovo kad makete izgledaju lijepo. A inflacija javnih natječaja obično samo najavljuje da su izbori iza ugla.

Baldasar se odlučio baš za kazališni trg, čime je samo još jednom dokazao svoju nemaštovitost. O istom prostoru, naime, na jednak način raspravljalo se i prije točno dvadeset godina, također baš kad smo trebali birati novu gradsku vlast.

PETAK Nadzornik s indeksom

Bijednom kadroviranju kraja nema: nakon što je bivšoj tajnici splitskog SDP-a Vesni Perak-Bone izmislio radno mjesto 'jer joj je teško padala nezaposlenost', gazda Banovine pobrinuo se i za njenog sina. Angažman doduše nije previše unosan - tek 1.900 kuna mjesečno za članstvo u Nadzornom odboru Vodovoda i kanalizacije - ali bogme nije ni za baciti. Pogotovo jer se radi o 24-godišnjem studentu.

A mislili smo da smo sve vidjeli.

SUBOTA Jedan posto

U drugoj gradskoj tvrtki, Čistoći, također žive u nekom svom paralelnom svijetu: dok s jedne strane troše stotine i stotine tisuća kuna za oglašavanje i edukaciju građana, s druge strane u prošloj godini su samostalno uspjeli prikupiti manje od jedan posto odvojenog otpada.

A već u 2022. godini imaju ambiciju poskočiti na čak 53 posto.

Sedam godina zaredom njihov Plan gospodarenja otpadom ne usvaja se na Gradskom vijeću, no ekipa se nimalo ne uzbuđuje i uz kozmetičke promjene nakon svakih izbora juriša prema potpunoj komunalnoj katastrofi.

Marijana Puljak ovih dana zatražila je njihovu odgovornost i ostavku i u tome je potpuno u pravu. Istina, nije bilo teško doći do takvog zaključka - ali opet, netko ga je konačno trebao jasno i glasno izreći.

NEDJELJA Moćna gomilica

Kad smo kod komunalnih tvrtki, zabilježimo da će i ona najbolesnija - Promet, dakako - uskoro dobiti prinovu. Još jednog savjetnika direktoru Željku Krniću.

Dosad je Krnića savjetovao bivši direktor Edo Meštanek, a njemu se sada pridružuje bivši komodor Ivica Tolić. Kako se može razaznati, radit će upravo posao koji inače spada u djelokrug rada samog direktora.

Što će ovaj raditi, pojma nemamo.

Vaša reakcija na temu