Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Tužna sudbina Srđana Gjurkovića, čovjeka koji se zamjerio mafiji
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Tužna sudbina Srđana Gjurkovića, čovjeka koji se zamjerio mafiji

Šutnut je na dno liste jer je pomrsio račune Zdravku Mamiću i ekipi. Ali i dalje je bolje prošao od Baldasara koji je ponižen do kraja

PONEDJELJAK Spavačice

Izgleda da je barem netko u Gradskom vijeću spoznao svu genijalnost gradonačelnika Ive Baldasara, pa mu nesretnome pružio ruku baš kad mu je najviše trebalo.

Gospođe se zovu Daša Dragnić i Danira Matošić Matičević i prije par mjeseci utekle su od Marijane Puljak, pod nikad razjašnjenim okolnostima i dosta neuvjerljivo objašnjenim motivima. Onda su neko vrijeme nastavile po starome, da bi sada - kad je trebalo osigurati kvorum i praktički podržati gradonačelnikovo divljanje s kioscima, štandovima i panoima - mrtve hladne ostale u vijećnici.

Omogućile su da točka prođe, a one su glasovale protiv. To je recept kojeg smo u zadnjih dvadesetak godina već davno apsolvirali - čak je, eto, i sam Baldasar par puta na isti način spasio Željka Keruma. Baš u svakom mandatu nađe se par vijećnika koji, kao, silno vole misliti svojom glavom i 'dosta im je destrukcije'.

Njih dvije danas su toliko odlučne u svom nezavisnom promišljanju i donošenju odluka da ih više ništa neće smesti, pa ni nekakve 'špekulacije'.

Možda se sada udruže s Damirom Ćosićem zvanim Roda, pa zajedno osnuju Baldasarov interventni tim?

UTORAK Poziv

Direktna posljedica spašavanja vojnika Baldasara na Gradskom vijeću bila je vidljiva već dan kasnije, kada je Turistička zajednica objavila poziv zainteresiranima za kućicu na Božićnom sajmu.

Poziv, a ne natječaj. Valjda da bi kod izbora ponuđača imali prostor za veću kreativnost.

Ove godine broj kućica narastao je na respektabilnih pedeset. Mašala.

Bit će love, ako ništa onda da se plati kakva PR agencija - možda ona ista kojoj smo lani dali 200 tisuća kuna za 'promociju u Zagrebu'. Ili možda budemo malo maštovitiji?

SRIJEDA HNS i HNS

A u Gradskom vijeću sjedi Srđan Gjurković iz HNS-a, koji je u isto vrijeme i zastupnik - i to valjda jedini Dalmatinac za kojega bismo mogli kazati da je u Saboru nešto napravio.

Odnosno, kad malo bolje razmislimo, jedini zastupnik s našeg područja koji je u Zagrebu uopće pokazao znakove života. Da je samo progurao Zakon o sportu, odnosno poslušao što misli narod i zahtjeve onih trideset tisuća ljudi s prosvjeda na Rivi pretočio u nešto konkretno, dosta je napravio.

I onda ga je njegova stranka, odnosno vrhuška povezana sa Zdravkom Mamićem, za kaznu šutnula na kraj izborne liste.

Nezgodno je zamjeriti se mafiji.

ČETVRTAK Piši propalo

A Ivo Baldasar nije se zamjerio nikom bitnom osim vlastitom šefu Zoranu Milanoviću, koji je jasno poručio da ga ne želi vidjeti ni nacrtanog, a kamoli kao nekakvog saborskog zastupnika.

Mjesecima se gurao, a onda je pokunjeno otkrio da je izvisio, odnosno da mu je Split k'o fol ipak bitniji od fotelje u Zagrebu.

I sve to zapakirao kao da je rezultat dogovora s Milanovićem.

A ovaj je valjda procijenio da mu je križanje Baldasara - ali nekom nategnutom logikom i ponižavanje samog Splita - manja šteta nego da ga stavi na tu listu i ostvari mu mokre snove...

PETAK Lijepa priča

Hrvatsko narodno kazalište nam je, pak, ovih dana dokazalo da mu treba tek malo mira, stabilnosti i par mjeseci skinute političke šape kako bi propupalo.

Nakon što je doslovno izašlo na ulice i motiviralo Splićane da malo više pažnje obrate na ono što se stvara u žutoj zgradi, sada se na originalan način obratilo i studentima. Polugerilskom akcijom prekidanja nastave i izvođenjem skečeva u predavaonicama i menzama valjda će, barem se tako nadamo, zainteresirati makar promil od njih dvadeset tisuća da otkriju kazalište.

Palac gore, definitivno. Čak nam je i neobično gledati kako se umjesto vječite razgradnje, svađa i podjela konačno rađa nešto normalno.

SUBOTA Slučaj

A kad smo već na kulturi, vrijedi zabilježiti da je genijima u Banovini punih devet dana trebalo kako bi shvatili da u izložbi postavljenoj u Podrumima nema nikakvog nacizma, već da je jedan mali kukasti križ - za promjenu - zbilja izložen u normalnom kontekstu.

Pa su nakon svađa, zabrana, prosvjeda i policijskih intervencija najednom odlučili nanovo otvoriti isti događaj koji su tjedan dana ranije cenzurirali. Dapače, još su na bizarnu ceremoniju došle sve glavne glavešine u gradu.

I onda će nam se žaliti da mediji od Splita rade grad-slučaj.

NEDJELJA Protočni bojler

A župana Zlatka Ževrnje nema ni za čuti, ni za vidjeti. Naravno, ako izuzmemo paradna pojavljivanja u medijima i priloge kako bere grožđe i pravi vino.

I on se sprema na izbore, možda bi čak mogao biti prvi na HDZ-ovoj listi, premda na isto mjesto puca vječni i neuništivi Ante Sanader.

Blago HDZ-ovcima: oni ne moraju raditi ama baš ništa, ma ne trebaju čak ni guknuti, a izbore u Dalmaciji dobivaju kao od šale.

Što ćemo kad nam je ta Županija strašno, do zla boga dosadna i neatraktivna. A tamo se ekipa dobro ugnijezdila i poput protočnog bojlera distribuira lovu...

Vaša reakcija na temu