Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Banovini više ne znaju ni natječaj namjestiti
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

U Banovini više ne znaju ni natječaj namjestiti

...a nesretni župan Ževrnja dobio je po glavi usred Sinja. Šta je ovo došlo, da Hvidra udara po HDZ-u

PONEDJELJAK Crvuljak

Gigantski šoping centar na Mejašima raste i buja - evo, već su na fasadi zasvijetlile i prve reklame - a ceste još nema ni za lijeka. Nije baš sasvim jasno kako bismo jednog lijepog dana trebali odlaziti tamo u kupovinu osim ako se ne planira pustiti da spontanost odradi svoje - odnosno, ako nam investitori i gradski oci ne namjeravaju priredi još jednu sramotu poput one na Vukovarskoj, gdje nisu bili sposobni izgraditi stotinu metara pristojne gradske ulice. Pa se još uvijek drndamo privremenim puteljcima i crvuljcima kao u kakvoj zemlji trećeg svijeta.

Doduše, nešto se na Mejašima ipak kuha: Banovina je po svemu sudeći dala zeleno svjetlo da se buduće ceste nešto reduciraju i suze, pa da umjesto normalnog pristupa imamo onaj naš tradicionalni splitski. Neredan i nestručan.

Jedino će biti zanimljivo vidjeti kako će nam punih deset godina nakon prvih najava i punih pet godina od početka gradnje objasniti zašto, dovraga, nisu u stanju napraviti jednu jedinu prokletu cestu, u punom profilu i na način kakav bi se u gradu s dvjesto tisuća stanovnika očekivao.

UTORAK Tehnički reket

S druge strane, ljeto je gotovo i evo nam se konačno spremaju te famozne izmjene GUP-a. Zaboravite parkove, zelene površine, škole, vrtiće i javne sadržaje; kad nastupe ovakvi trenuci svi u Banovini i oko nje raspravljaju jedino o kvadratima, bruto razvijenim površinama, koeficijentima i načinu na koji bi mogli opravdati mahnito mijenjanje boja na kartama za sebi zgodne lokacije, dok na drugima treba pronaći sve moguće izlike zašto se to ne bi smjelo dogoditi.

Zločesti bi rekli da para vrti gdje burgija neće i iskreno govoreći, ne treba ostaviti ni milimetar mogućnosti da bi se  baš sve moglo opravdati nekakvim kriterijima, stručnim stajalištima i zdravim razumom.

Evo, recimo, Kman: tamo se već gradi jedan neboder od četrnaest katova za potrebe Splitske banke, a do njega je planiran još jedan s tri kata više. I sve je to izgledalo divno i krasno - kvragu, čak se i gradonačelnik Ivo Baldasar ponosno slikao na gradilištu i najavio da će drugoj zgradi vjerojatno dozvoliti još osam katova više, kako bi Split dobio najviši objekt u Hrvatskoj. Sedamnaest ili dvadeset pet katova, nama običnim smrtnicima dođe potpuno svejedno.

No, eto ti opet gradskih urbanista: već na samom  početku izrade GUP-a oglasili su se nekakvim svojim 'tehničkim ispravkama', samo kako bi dali do znanja da povećanje visine najednom nema nikakvih šansi. Jer, eto, već su provedeni natječaji i izdane dozvole.

Jednako kao i za hotel na Bačvicama kojemu će ipak dati još dva kata, kao i za 'Centar Brač' kojemu će odobriti prenamjenu u stambenu zgradu.

S guštom ćemo gledati kako se koprcaju objašnjavajući.

SRIJEDA Svoj na svoga

Nesretni župan Ževrnja skoro je popio ozbiljne batine u Sinju. I to u svečanoj loži. Nekakav predsjednik lokalne Hvidre pošteno ga je izudarao novinama po glavi, a onda još najavio da će prvom prilikom opet to napraviti. 'Da se digao, bacio bih ga dolje konjima', kazao je stanoviti Dražen Pavlović.

Siroti Ževrnja našao mu se na meti zbog 'loše kadrovske politike', a svi znamo što se obično krije iza takvog eufemizma. Pa smo, eto, došli u situaciju da je Hvidra počela mlatiti čak i HDZ-ovce.

A da se obrate Ivi Baldasaru? On će sigurno biti pun razumijevanja i sredit će kakav poslić...

ČETVRTAK Pojačanje

Vrijedi zabilježiti da je Nikola Bekavac, gradonačelnikov 'privatni branitelj' i ključni svjedok događaja iz devedesetih, kada se ovaj satrao šaljući manistru iz Italije u ugroženu domovinu, također stidljivo krenuo graditi političku karijeru.

U poslu mu, hvala na pitanju, od prijateljevog ulaska u Banovinu cvjetaju ruže, pa se čovjek malo posvetio logičnom nastavku karijere. Eno ga kod Ivana Vilibora Sinčića, ponosno je stao pod zastavu Živog zida. Mašala.

PETAK Pošteno namještanje

Zanimljiv podatak donijela je Slobodna: u slovenskom Novom Mestu, gradiću točno deset puta manjem od Splita, komunalni redari godišnje naplate oko milijun kuna kazni. Kod nas se muče cijelu godinu da bi skupili bijednih pedeset tisuća kuna.

Sada su u gradskoj upravi u svom stilu zaključili da im treba još ljudi, pa raspisali natječaj kojega, nesretni, više ne znaju ni pošteno namjestiti. Nered su im napravila dvojica kandidata koja su očito znala previše, pa su ih na usmenom dijelu testiranja stali rešetati pitanjima koja nemaju veze s ovim poslom, ili su ljude jednostavno lagali u lice.

A nakon što je priča izašla u javnost, u Banovini ne znaju ništa nego kukavički i kurvanjski šutjeti. 

SUBOTA Prašnjave ideje

Nesuđenom akvariju na Bačvicama sprema se plodouživanje, termin za kojega smo doznali prije malo više od godine dana i kojeg ćemo vjerojatno zaboraviti kad se očekivano dogodi izmjena garniture u Banovini. Dotad, nadajmo se za što manje štete.

Akvarij na Bačvicama ionako je bio nesuđen sve dok se netko nije sjetio da bi prostor valjalo dati privatniku - on će, naime, valjda najbolje znati što i kako s njime. I uspio je gradonačelnik, eno je konačno raspisao natječaj.

A to što u vlastitoj ladici ima dvadeset godina star, ali po svemu sudeći ipak zanimljiv, koristan i ostvariv projekt upravo za akvarij na Bačvicama - nije nešto od čega će ga zaboliti glava. On ionako ne čita stare studije. Beskorisne su.

NEDJELJA Posao stoljeća

Nasukane ruzinave brodove na Marjanu, s kojima smo lijepo guštali cijelo jedno ljeto, oteglit će nekakvi Nizozemci, odnosno tvrtka koja nekim čudom dobiva sve više sličnih poslova. Dobro ćemo im platiti, a u isto vrijeme država će otpisati i više od 17 milijuna kuna i postati većinski vlasnik 'Splitske plovidbe' - privatne tvrtke koja više nema nijednog radnika ili pomorca.

Dobar posao, nema šta.

Vaša reakcija na temu