Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U odnosu na Zagreb, čak i ovakav Split djeluje normalno
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

U odnosu na Zagreb, čak i ovakav Split djeluje normalno

…i lijepo je to čuti, recimo na primjeru Adventa. Jest manji od njihovog, ali barem ne služi marčapiji

PONEDJELJAK Kružić

Postoji problem s doktorom Dejanom Kružićem, sveučilišnim profesorom i usamljenim borcem za pravicu oko Spaladium Arene, za kojeg smo odavno ustvrdili da je zaslužio u najmanju ruku nagradu ovog grada.

Problem je vrlo jednostavan: Kružić je samo jedan i ne možemo ga klonirati.

Nakon mjeseci i godina njegove donkihotovske borbe s političko-bankarskim komplotom protiv Splita, odnosno namjerom otimanja sedamdesetak milijuna eura od naših usta, rezultati su počeli stizati. Za početak, zagrebački sud ovog tjedna poništio je onu sramotnu arbitražnu presudu protiv Grada Splita i u korist stranih banaka..

Što se, dakako, ni u kojem slučaju ne bi dogodilo da Kružić nije podmetnuo svoja leđa.

Puno je razloga za zadovoljstvo - jer proračun nam je barem zasad spašen - ali više nas zanima odgovornost. Recimo, onih velikih pravnih stručnjaka koji su kredit od 53 milijuna eura zajedno s kamatama pokušali svaliti na leđa građana, zatim bivšeg gradonačelnika koji ih je postavio u arbitražu i koji je čak pokušao progurati odluku da Gradsko vijeće preuzme tuđe dugove, pa jednog još bivšijeg gradonačelnika koji je problem zakuhao tako da je u tajnosti potpisivao anekse u korist banaka…

Svašta bi moglo isplivati, i nadamo se da hoće.

UTORAK Kružić 2

Da smo imali još jednog Kružića i da se on jednakim žarom bavio TTTS-om, danas vjerojatno ne bismo znali ni tko je stanoviti doktor Knežević. A još manje bismo strahovali od mogućnosti da će s gradskog računa skinuti 150 milijuna kuna.

Kako ga međutim nismo imali, a s druge strane desetljećima smo u izobilju imali nesposobnjakovića, pokvarenjaka, hijena i hohštaplera, sada je očito došlo vrijeme da to i platimo.

Stigla ovrha. Mašala.

SRIJEDA Pritisci

Famozno Udruženje ugostitelja, koje još uvijek ne želi otkriti koga predstavlja, nakon svoje PR ofenzive protiv Odluke o komunalnom redu - koja je, ako ćemo suditi po kukavičkom uzmaku gradske vlasti, zapravo urodila plodom - krenulo je u novu fazu borbe protiv javnog interesa.

Sada je na redu pokušaj ušutkavanja i zastrašivanja građanskih aktivista.

Zanimljivo je kako Bojanu Ivoševiću (i ekipi iz Dnevne doze splitskog nereda) malo tko daje javnu podršku u poprilično neravnopravnoj borbi protiv nasrtljivaca, čak i kada je počelo bombardiranje tužbama i kaznenim prijavama. Valjda ga vide kao političku prijetnju.

Što nije nemoguće, samo što (još uvijek) nije tema.

ČETVRTAK Proračun

Od Odluke o komunalnom redu još uvijek ni traga ni glasa, iako se odgađanjem njenog donošenja sasvim jasno i bezobrazno krši zakon, a jednaka stvar je i s proračunom za iduću godinu. Gradonačelnik nije u dobro sa svojim najbližim suradnicima, oni opet nisu dobro s dobrim dijelom Banovine, stvari ne štimaju ni u HDZ-u, a na koncu ni u odnosima te stranke s Kerumom, pa sve skupa izgleda gotovo kao da oporba nije ni potrebna.

Vlast je ionako zrela da se raspadne sama od sebe, čak ni otvoreno trgovanje ili ucjenjivanje više nisu toliko učinkoviti.

Priznanje opet moramo dati vijećniku Jakovu Prkiću, koji jednom dnevno navraća u Banovinu i pismeno podsjeća da se iz dana u dan krši zakon tako što se ne objavljuje proračun. Pokušavaju ga napraviti ludim, a zapravo je rijetko uporan i principijelan.

Ali najslađa je sudbina HDZ-a i Petra Škorića, koji će o proračunu raspravljati u prosincu, skoro pa za Božić. Nema tome puno, gradsku vlast koja se našla u ovakvoj situaciji nazivao je nenarodnom…

PETAK Tito

Kad smo kod gospodina Petra Škorića, nismo mogli ne primijetiti da se na 29. studenoga opet malo razigrao na Facebooku: nakon što je godišnjicu pada Vukovara nedavno obilježio smajlićima koji se cerekaju, sada je objavio ni manje ni više nego Josipa Broza Tita.

'Kažete, 29. studenog je i nema nastave? Bravo!', stoji u prigodnom tekstu uz crno-bijelu fotografiju diktatora. 

Ne znamo što se točno događa sa Škorićem - rekli smo već, izgleda kao da se pokvario i da je vrijeme da ga netko resetira - ali u ovom slučaju samo su dvije opcije. Ili veliča totalitarne režime, ili zapravo želi reći da su učitelji u štrajku ni manje ni više nego komunjare, jugonostalgičari i tako to.

Zgodna taktika, prava totalitaristička.

SUBOTA Svemir

Registrirajmo, eto, da splitski HSLS - ako tako nešto još i postoji bez onog jednog gradskog vijećnika - najavljuje da će izaći iz koalicije s HDZ-om i Kerumom. Nakon dvije ipo godine shvatili su da ona nema previše smisla.

Čestitamo. Svemir je opet u ravnoteži.

NEDJELJA Advent

Priznat ćemo, ipak je nekako ugodno za promjenu čuti kako se Split spominje u pozitivnom tonu, pa makar to bilo u usporedbi s najgorim od najgorih. Recimo s Milanom Bandićem.

Na zagrebačkom Adventu pere se lova, namještaju se poslovi i gradska imovina direktno se predaje u ruke gradonačelnikovim pajdašima, što je napokon izašlo na vidjelo uz prigodno podsjećanje da, eto, na deset puta manje kućica Split zaradi više love od Zagreba. I da postoje razumni mehanizmi poput javnog natječaja, zabrane podzakupa, stroge kontrole i slično.

Kažemo, osjećaj je dobar. I sad, pokušajmo zamisliti da smo u svemu drugome naprosto ovako… normalni.

Vaša reakcija na temu