Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Volimo izborno klanje, pogotovo u HDZ-u
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Volimo izborno klanje, pogotovo u HDZ-u

Tko zna bi li gradonačelnik Solina (HDZ) javno napao šefa Županijske uprave za ceste (HDZ) oko 250 metara ceste koja se obnavlja pola godine, da nije izbora i da Petar Škorić ne pokušava nešto solirati

PONEDJELJAK Predah

Spasili smo se barem zasad: sud na Dračevcu bio je milostiv i odobrio odgodu ovrhe 150 milijuna kuna za ceste i zemljište na TTTS-u, koje su desetljećima i desetljećima ranije završilo u rukama misterioznog i šutljivog doktora Nebojše Kneževića, pa izazvalo čudnovati spor koji se mrljavi godinama i godinama. Taman kad je izgledalo da je sve izgubljeno i da će Split po običaju po tko zna koji put biti prisiljen plaćati lopovluk ili nesposobnost (ili oboje?) iz više prethodnih mandata, dobio je slamku spasa.

Ovrha će pričekati do odluke Vrhovnog suda, a znamo da se to može protegnuti na nekoliko godina, pa je današnji gradonačelnik miran: već sada je izvjesno da će se s Kneževićem natezati netko drugi.

Treba ipak spomenuti da velike zasluge za predah ima odvjetnik Damir Primorac - slično kao njegov kolega Kruno Peronja, koji je u kombinaciji s doktorom Dejanom Kružićem već izboksao par solidnih odluka u sporu oko Spaladium arene. Ne znamo kakva je njihova motivacija, ali možemo pretpostaviti da ozbiljnije pare mogu zaraditi daleko od Banovine i njene depresivne stvarnosti, pa pretpostavljamo da ih vode profesionalni izazovi, a možda malo i lokalpatriotizam. 

Ako je točno, čestitamo na tome.

UTORAK Audicija

Rekli smo da je u Banovini depresivno, no možda nismo bili potpuno u pravu: pojavi se katkad ondje i proplamsaj duha, recimo kod gospode koja su pripremala pravila o uličnim sviračima. Oni su sasvim ozbiljno na Gradsko vijeće poslali prijedlog da bi, prije nastupa, svirači morali proći - audiciju.

Ne znamo što im je bilo u glavi, ali nekako nam pada na pamet da su već imali spremnu i osobu koja bi audicije provodila, pa odlučivala tko će nas zabavljati za bakšiš. Recimo, jednog menadžera koji je pretplaćen na organizaciju koncerata, dočeka i događanja, pa zašto bi mu ovo promaklo. Jest sitno, ali ne znači da je nebitno.

Ludost je spriječena u zadnji tren, nakon prosvjeda tridesetak cirkuskih i drugih organizacija, što ne znači da je ludilo nestalo. Čekamo novu vratolomiju.

SRIJEDA Kruzeri

Spriječeno je i da nam za pristajanje usred grada kruzeri plaćaju čak i manje od sitniša kojega je propisala država, pa je Gradsko vijeće donijelo gotovo jednoglasno donijelo odluku da će barem preko ljeta plaćati maksimum, dok im se zimi može odobriti kakav popust.

Rekli smo 'gotovo jednoglasno' jer ruke za odluku nije diglo dvoje HNS-ovaca, navodno silno zabrinutih da će zbog tisuću ili dvije eura kruzeri početi masovno skretati iz Splita prema Zadru.

Naravno da neće, ali čak i da skrenu - pa šta? Velike štete: manje gužve i fekalija, nije da ne možemo bez toga.

ČETVRTAK Škorić

Blaženi svaki izbori, pa makar i interni izbori u HDZ-u: nema ljepšeg nego kada se međusobno čerupaju i svađaju, nema iskrenijeg ni nemilosrdnijeg perioda nego kada se bore za fotelje.

Gospodin Petar Škorić ovom prilikom odlučio je malo solirati, pa se u svojoj partiji ne opredjeljuje ni za jednu struju nego, kao, balansira i zalaže se da pobijedi bolji. Opasna igra, barem za jednog HDZ-ovca.

Ali puno nam je zanimljiviji Škorićev svakodnevni posao u Županijskoj upravi za ceste, gdje prima plaću znatno veću od saborske: ovog tjedna čak i HDZ-ov gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević javno ga je prozvao jer se 250 metara Matoševe ulice obnavlja već četiri mjeseca, a sva je prilika da će radovi potrajati još dva do tri, što znači da će zbog sporosti Škorića i ekipe građani trpiti a neki poduzetnici vjerojatno i propasti. Što on radi? 

Pa, ako bismo se trudili biti najprecizniji, rekli bismo da intenzivno mudruje na Facebooku.

Bi li se Ninčević usudio prozvati Škorića ovako javno, da kojim slučajem izbori u HDZ-u nisu na vidiku i da se ovaj, recimo, opredijelio za Plenkovića? Nismo sigurni, ali nema veze: rekli smo već, volimo izbore kakvi god oni bili.

Blažena nestabilnost.

PETAK Selfie

Uz nekoliko izuzetaka, Noć muzeja ove godine općenito je ipak bila fijasko: niti zanimljivih programa, niti zainteresiranih ljudi. Sad vidimo da Split nije bez razloga ispao iz utrke za Europsku prijestolnicu kulture, dapače, nije slučajno da se među sedam bijednih hrvatskih kandidata čak nije uspio plasirati ni među prva tri.

No zato se idućeg jutra gradonačelnik zaputio u đir gradskim muzejima i čudom se čudio zašto nigdje nema nikoga, čak je objavio neke selfije.

Zbilja, šta je njemu?

SUBOTA Video

U Banovini su se od prvog dana ove godine (zapravo, od posljednjeg dana siječnja) odlučili na novu PR taktiku, pa su objavili video u kojemu su nabrojali sva svoja postignuća u samo jednom mjesecu.

Izgleda zgodno, mora se priznati, no treba vidjeti hoće li za dva, tri ili sedam mjeseci imati dovoljno materijala za popuniti tih dvije ili tri minute. Puno aduta već su potrošili, bilo bi glupo da ponavljaju priču o školi na Pujankama, početku gradnje vodovoda i kanalizacije ili studentskim stipendijama, što su sve nesumnjivo dobre vijesti.

A bilo bi glupo da prekinu s objavom pregleda mjeseca, kad su već počeli.

Da, znamo, lako je i uzbudljivo sklapati predizborne filmiće s fantastičnim vizualizacijama i spektakularnim obećanjima o Splitu kakav će biti za četiri ili osam godina. Problem je kad se, evo, nakon već tri godine od toga nije ostvarilo baš ništa.

NEDJELJA Respekt

Jedna vijest ovog tjedna prošla je nezapaženo, zbilja nezasluženo: Naš Hajduk, udruga koja sustavno i godinama radi na općem dobru, dodala je gas. Sprema se otvaranje sjajnog parka na Poljudu - koji od početka do kraja može poslužiti kao primjer transparentne procedure, poštivanja struke i participacije građana u uređenju javnog prostora, toliko suprotno tmurnoj splitskoj praksi - a paralelno s time raste i iznos novca kojega skupljaju za otkup kluba.

Nakon što su dosad skupljali respektabilnih tristotinjak tisuća kuna mjesečno samo u jednom projektu, za otkup dionica, u prosincu i siječnju taj iznos digli su na preko 700 tisuća kuna.

Stanite malo i razmislite: sedam stotina tisuća kuna u mjesec dana, od donacija i priloga. Tko to može?

Nitko, baš nitko.

Vaša reakcija na temu