Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Vrijeme je za obračun s drskošću
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Vrijeme je za obračun s drskošću

...bilo kvazipoduzetničkom, bilo ekipe koja štrajka protiv uvođenja reda

PONEDJELJAK Barba Ante

Dan uoči Svetog Duje tradicionalno smo prisiljeni gledati promenadu političara i slušati njihova najčešće isprazna obećanja i floskule, sve to pomalo postaje neizdrživo. Tako je, kako je.

No dodjela Nagrada grada zaslužnim Splićanima svečani je trenutak kojega nam nitko nije uspio uprskati.

Do ove godine.

Bilo je pomalo tužno promatrati kako je gradonačelnik izbjegao tradiciju da upravo on dodjeluje priznanje kada je red došao na Antu Jelasku, valjda zato što ga dio javnosti osim kao velikog kazališnog redatelja percipira i kao uvjerenog antifašista. Pa je napadno izmijenjen protokol, a vjerojatno je samo zbog toga za voditelja cijele ceremonije odabran glumac Ratko Glavina. Jer, eto, baš on je izrazio želju uručiti plaketu svom starijem kolegi i mentoru.

No barem nas je stari barba Ante razveselio i ganuo svojim dirljivim govorom u kojemu je objasnio da je život karatak i da nema vremena za svađe, podjele i karanja, za ništa osim ljubavi. Kao da je i on znao što će se dogoditi.

Evala, barba Ante.

UTORAK Duje

Na samom Duji, pak, tradicionalno nas zanima koncert - a ove godine sve to skupa izgledalo je dosta solidno, čak bi se moglo kazati sa stilom. 

Nenametljivi izvođači, za svakoga pomalo, bez prenemaganja i veće agresije na sluh i mozak. Malo vatrometa i to je to.

Ne tražimo više, dobro je.

SRIJEDA Mala

Nismo zaboravili na Igora Stanišića, mlađahnog Kerumovog predsjednika Gradskog vijeća koji je usred kazališta održao nekonvencionalan govor i posve iskreno priznao da su zabrljali kad su se zakrvili oko ustaša i partizana, pa onda još odao priznanje novinarima koji su im napuštanjem sjednice održali lekciju. Mašala.

Njegovog šefa Keruma, pak, također muče puno prizemniji i konkretnijni problemi: nakon što je izazvao umjetnu krizu vlasti i zategao odnose do krajnjih granica uspio se probiti do Plenkovića, koji je arbitrirao u lošem braku HDZ-a i HGS-a. Rezultat: on zasad dobiva dva od tri pročelnička mjesta koje je poželio, pa sada može opuštenije kritizirati koga god poželi.

Jer svi znamo da ima figu u džepu.

Ovog tjedna posebno je upala u oči njegova primjedba da se 'od njegovog mandata u Splitu nije zavrtila mješalica betona', što možda zvuči kao zgodna dosjetka - ali prije će biti najava.

Naime, nije Kerum od Plenkovića tražio mješalice za Split, nego fotelje za sebe, a među njima vjerojatno je naznačajnija ona za urbanizam, koja papirnato omogućuje da se beton krene izlijevati. A nju će, kako govore indiskrecije, dobiti gospođa s jedva šest godina radnog staža i bez imalo iskustva u ovom poslu - ako izuzmemo prethodnih godinu dana u Banovini, gdje je po dolasku ekspresno lansirana za šeficu odjela za građevinske dozvole.

Da ne okolišamo, radi se o supruzi Kerumovog nećaka. Čestitamo.

ČETVRTAK Drskost

Dvije godine piše se o problemu 'kareta' u gradskoj jezgri, godina dana prošla je otkako je jedan pokosio neku sirotu Ruskinju i evo, napokon se nešto pokrenulo.

A bilo je tako jednostavno: samo su redari izašli na teren i počeli ispisivati kazne. Ako sistem može funkcionirati u Dubrovniku, Šibeniku i Zadru, zbilja nema razloga da se ekipa ne dovede u red i u Splitu. Par sati ujutro i par sati popodne sasvim su im dosta.

Potom se dogodio i jedan dosta bizaran prosvjed: karetaši su objavili da kreću u štrajk, a najglasniji među njima bio je vlasnik firme koja ima osam vozila i koji otvoreno priznaje da nikakvu dozvolu nema, niti bi je tražio.

Zbilja, posebna doza drskosti i bahatluka.

PETAK Hotel

Otprilike istim riječima, drskost i bahatluk, moglo bi se opisati ponašanje fratara koji su usred turističke zone na Trsteniku izgradili svoj monstruozni klerikat, no to smo s godinama nekako provarili.

Da bi gospoda ovog tjedna počela iznajmljivati sobe jer više ne znaju što bi s pustim prostorom.

Pa što niste odmah rekli da gradite hotel, a ne nas bez veze zajebavati?

SUBOTA Mahnitost

O incidentu na Matejušci sve je već rečeno i napisano: divljačko ponašanje poduzetnika koji ostvaruju milijunske prihode zahvaljujući koncesijskim ugovorima s gradom - bilo na reklamama koje vise s nestabilnih i opasnih stupova, bilo na onim kantama nalik pećima na drva - zbilja zaslužuje jednu odgojnu mjeru institucija, makar kao grad bili u financijskom gubitku.

S druge strane, da su te iste institucije radile svoj posao i ozbiljno sastavljale i provodile ugovore, do napada na aktiviste i prijetnji novinarima vjerojatno nikada ne bi ni došlo.

Nisu, dakle, vlasnici famozne tvrtke Akceleracija isključivi krivci za činjenicu da je Split 'kurac od grada', kako lijepo opisuje ekipa s Dnevne doze splitskog nereda, dapače. Ali da su razboriti, pa i nisu baš: pojaviti se usred dana na javnom mjestu i naganjati ljude koji se jasno i glasno zalažu za javni interes može samo netko tko je potpuno raskinuo s realnošću.

NEDJELJA Festival

Imamo ovog tjedna barem malo vedrijih vijesti: u svom trećem izdanju Mediteranski festival knjige stasao je u pravu, ozbiljnu i respektabilnu manifestaciju.

Ne sajam knjiga, nego baš pravi festival na kojega bi valjda svatko pismen trebao barem navratiti.

Opet, možemo kad hoćemo.

Vaša reakcija na temu