Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zar stvarno političari Split doživljavaju kao grad u kojemu mogu sve raditi budalama, čak i bolesnike?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Zar stvarno političari Split doživljavaju kao grad u kojemu mogu sve raditi budalama, čak i bolesnike?

Ministar zdravlja navratio je u grad, posjetio bolnicu i svečano pustio u rad novi CT uređaj. Koji neće biti u funkciji još mjesecima

PONEDJELJAK Kauboji

Razbojnici obično ne mare za red i običaje, a bogme ni zakone, pa ne treba čuditi da su vlasnici 'Malla' - među kojima je i jedan friško osuđeni Austrijanac - nekoliko mjeseci nakon otvaranja centra krenuli u novu rundu osvajanja prostora i divljanja oko cesta. Ništa nas više ne čudi: ni njihovo inzistiranje na polovičnim rješenjima koja će samo stvarati još veće gužve na ulazu u grad, ni građenje na tuđem zemljištu i mimo dozvola, ni inertnost inspekcija, a bogme ni vrlo znakovita i ustrajna šutnja gradske vlasti.

U Banovini su dosad u više navrata pogodovali investitorima, ili im barem išli na ruku tako što su se pravili blesavi.

Ovog tjedna, međutim, ulozi u igri su povećani, pa su na scenu stupili zaštitari zajedno s unajmljenim razbijačima koji su valjda na brzinu trebali počistiti teren i otvoriti put za još jednu gradsku sramotu - to, naime, da se mimo svih pravila i zakona vlasnici centra ponovno otvoreno narugaju s gradom u koji su došli. Zasad nije uspjelo, ali ne treba sumnjati u moć njihovih milijuna.

Ne da nemaju takta i obzira, nego su nas još spremni i mlatiti.

UTORAK Analiza

Bivši političar i najkratkotrajniji predsjednik Hajduka Željko Jerkov ponovno je odnekud izmilio, pa očitao lekciju Hajdukovim navijačima koji su, pazi sad, zviždali nezadovoljni lošim igrama. 'Oni rade mobbing nad igračima', užasava se Jerkov i nudi nam svoju izvrnutu logiku po kojoj publika ima šutjeti bez obzira na to što plaća ulaznice i ima pravo barem izreći svoj stav.

Rekli bismo da je samo nastavio svoj neobičan rat protiv narodnog Hajduka - kluba kojega je namjeravao gurnuti u stečaj i zadržati u prvoj ligi dogovorom sa svojim prijateljem Marijanom Hanžekovićem, Mamićevim odvjetnikom - da nam se već sutradan nije obratio i sa stranica drugog Hanžekovićevog medija.

'Na žalost naše politike, sistem udruge građana koji je osmislio Zdravko Mamić najbolji je u hrvatskom sportu. Analizom možemo ustanoviti da donosi sportski rezultat, proizvodi mlade igrače i nema financijskih problema'.

Mašala majstore, dobra i duboka analiza.

SRIJEDA Zabrane

Mogli bismo razgovarati o tome smije li Milan Bandić pristupiti svečanoj loži na Poljudu - jer ipak je gradonačelnik Zagreba, kakav god da jest, makar je jasno da nas je ovog tjedna došao praviti budalama u predizborno vrijeme - ali više od zabrane Mamićevom sponzoru veseli da će se slične mjere primjenjivati na puno širi krug ljudi.

Na naše vlastite štetočine i (ne)dokazane kriminalce, na klupske legende kojima je pod normalno bilo skautirati za najljuću konkurenciju, na utajivače poreza i isisavače love, na političare koji se zaklinju na Hajduka i istovremeno ga izdaju u Saboru, u HNS-u, pred istražiteljima ili na sami spomen šuške iz Maksimira.

Mali korak za čovječanstvo, golemi za Hajdukovu vlastitu higijenu.

ČETVRTAK Knjige

Simpatično je izgledala akcija splitskih HDZ-ovaca, koji su smislili nekakvu predizbornu humanitarnu biciklijadu od Splita do Solina. 

U prvom, kažu, učenici nemaju čak ni besplatne školske knjige, dok u drugom - koji desetljećima naprosto cvate u HDZ-ovom jednoumlju - djeca žive u malom slatkom raju.

Simpatična akcija, kažemo, samo da su se informirali i saznali da ni solinska gradska vlast nije puno bolje od splitske, barem kad se radi o tim nesretnim školskim udžbenicima.

Ne, ni ondje nisu besplatni.

PETAK Bezobrazluk

Ministar zdravlja navratio je u grad, posjetio bolnicu i svečano pustio u rad novi CT uređaj. Koji još uvijek nije instaliran, niti će biti u funkciji još mjesecima.

Uvijek je gadljivo gledati predizborno reklamiranje i bahaćenje, ali kada se ono radi preko leđa bolesnih - koji na isti taj CT čekaju dulje od godine i pol dana - shvatiš da su novi vrhunci upravo dosegnuti.

SUBOTA Goebbels

A kad smo već kod predizbornog maltretiranja i paradiranja, ipak vrijedi izdvojiti Milana Bandića i njegovo vikend-ukazanje u Splitu. Čovjek je potpuno skrenuo s uma na dva najobičnija pitanja na konferenciji za novinare, pa novinare bijesno prozvao 'Goebbelsima'.

Kako je ispalo, gradonačelnik Zagreba nije navikao da ga itko išta pita, a najmanje da to rade mediji koje je, jel' te, uspješno neutralizirao. Pa je ostao u čudu kada je shvatio da u Splitu postoje oni koji koliko - toliko misle svojom glavom, a još su i solidarni.

Nesretni Baldasar, baš se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. 

NEDJELJA Vaganje

Puna tri mjeseca izvan roka, taman kad su ljetne gužve počele jenjavati, oslobođena je jedna traka ceste na Kmanu, pored novog nebodera, baš ona koja je pravila gužvu i kilometarske čepove. Čestitamo. 

Ali to je ipak ništa prema tradicionalno ležernoj gradskoj upravi i Gradskom vijeću, koji evo već četvrtu godinu nešto metiljaju oko GUP-a, a u stvarnosti važu hoće li krenuti u trgovanje ili naprosto prebaciti posao na idućeg nevoljnika u fotelji gradonačelnika.

Ozbiljan posao, a to je najavljeni novi stometarski neboder na Kmanu, za to vrijeme je na čekanju. Vrag odnio prišu.

Vaša reakcija na temu