Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Zašto gradonačelnik krije projekt akvapark?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Zašto gradonačelnik krije projekt akvapark?

Možda zato što nije njegov, nego Štimčev i Parčinin

PONEDJELJAK Sramota na milijuntu potenciju

Split je obilježio svoje milijunto turističko noćenje svečanošću koja je izgledala dosta namješteno, u rangu one kada je milijunti putnik na splitskom aerodromu bio baš tenisač Mario Ančić.

Ova čast, naime, pripala je jednom američkom profesoru rimske umjetnosti i arheologije koji nam dolazi punih trideset godina, istražuje Palaču i ne može ne primijetiti - i to na vrlo solidnom hrvatskom - da nam je grad naprosto procvjetao.

Čovjek nije u krivu jer se zbog prirode posla očito ne mrda dalje od gradske jezgre, koja je zbilja dotjerana i ušminkana, makar je u isto vrijeme prenapregnuta i prijeti se raspasti pod silnom navalom restorana, kič-dućana i već odavno metastaziranih štekata, štandova, kioska i pultova.

Da se gospodin Michael R. Werner zaputio recimo do Žnjana, ili onoga što je od njega ostalo, vjerojatno bi ga srce stegnula barem u istoj mjeri u kojemu se pristojnom čovjeku okreće želudac. Kafići, štekati, suncobrani, ležaljke, buka, prašina, gradnje i dogradnje koje su okupirale potencijalno najljepšu gradsku plažu tužan su dokaz nekompetencije, neambicioznosti, nesposobnosti ljudi koji nam vode grad - makar ne bi bilo loše nešto detaljnije istražiti i tko to zbilja ubire lovu na devastaciji najvrijednijeg gradskog resursa.

A ovotjedno priznanje iz Banovine da je 16 od 26 ugostiteljskih objekata praktički ilegalno, da su skoro svi izašli iz propisanih gabarita od 12 (dvanaest!) kvadrata i čak ne plaćaju onu mizeriju u gradski proračun - a da bi neke od njih bogme trebalo i srušiti - ne može biti ništa drugo nego ruganje.

Genijalci su pred kraj ljeta shvatili ono o čemu im cijeli grad bruji već mjesecima. Mašala, Sherlock.

I onda će Baldasar još imati drskosti tražiti da Split dobije status velikog grada i još veću nadležnost nad pomorskim dobrom.

Sramota.

UTORAK Policijski kup

Osramotila se, bogme, i naša policija: za ovogodišnji Torcida kup u Vukovarskoj pripremili su se kao da se ondje okupljaju teroristi, opsada i osiguranje bili su kao u izvanrednim situacijama, a vrhunac se dogodio kada su zbog dvije ili tri upaljene baklje krenuli na djecu, golobrade 14-godišnjake i 15-godišnjake, usput im prijetivši da bi ih 'sve trebalo zapaliti'.

Čini se da stvarno nemaju pametnijeg posla nego maltretirati ljude na turniru koji u mjesec dana skupi dvadeset do trideset tisuća gledatelja i nulu incidenata.

SRIJEDA Mokra vizija

Gradonačelnik nam se nekako pošutio pa su ga na Facebooku već proglasili 'radnikom mjeseca'. Ali nije to baš pošteno jer čovjek po svemu sudeći ipak nešto metilja, doduše u tajnosti i daleko od očiju svojih sugrađana.

U zadnje vrijeme tako se namjerio na golfere koji su na ušću Žrnovnice u Stobreču uredili svoje igralište: ondje je, naime, zamislio nekakav akvapark.

Kako znamo da se u Baldasarovom slučaju ne radi o čovjeku osobite imaginacije vrijedi zabilježiti da je ideju dobio od dvojice poduzetnika, uz ogradu da će oni sasvim sigurno sudjelovati na nekom budućem javnom natječaju i biti pošteno odabrani.

Prvi je Igor Štimac - a njega, vjerujemo, ne treba posebno predstavljati - a drugi Jozo Parčina, hotelijer koji će za koji tjedan saznati postaje li pravomoćna optužnica po kojoj je zajedno s bivšim gradonačelnikom Ivanom Škarićem nezakonito trampio poslovne prostore i oštetio nas za par milijuna kuna.

Stobreč, naravno, ne mora biti vječno rezerviran za golf, ali valjda smo ipak zaslužili da nam gradonačelnik koji put javno obznani i obrazloži svoje revolucionarne urbanističko-turističke vizije. A možda i odgovori na pitanje - za koji vrag akvapark ne bi bio na Žnjanu? Možda zato jer ste njega već upropastili?

ČETVRTAK Redari - ljepotani

Prošlog tjedna zabavljali smo se nad blesavim podatkom da u Banovini više ni natječaj ne znaju namjestiti, pa su kandidatima za komunalne redare postavljali pitanja mimo propisane literature - koju su unaprijed proučavali samo oni vidoviti ili dobro obavješteni.

Ovog tjedna eto nam još slađeg podatka: buduće prometne redare, čiji je izbor trajao cijelu vječnost, gradska uprava procjenjivala je na temelju 'izgleda, glasa i stava'.

Ne zna se tko je luđi: Banovina koja svjesno i drsko diskriminira ljude ili sami kandidati koji ne potežu sudske tužbe, valjda nadajući se da će jednom u budućnosti ipak dosegnuti ultimativni san o zaposlenju u javnom sektoru.

Među dvanaest zaposlenih prometnih redara nema nijedne žene, a čini se da se nijedna nije ni natjecala za posao, što se pokazalo kao sretna okolnost za gradske oce. Tko zna bi li i u tom slučaju medijima slali blesava objašnjenja o 'izgledu, glasu i stavu'.

A opet, ništa nas od njih više ne može iznenaditi.

PETAK Skuvana manistra

Udruga hrvatskih ratnih veterana, koju zastupa gradonačelnikov omiljeni branitelj i krunski svjedok iz ratne priče o manistri Nikola Bekavac, zajedno s tvrtkom Lozica d.o.o. već puno desetljeće koristi gradski prostor na Prokurativama. Plaćaju ga dosta smiješnih deset eura po kvadratu, smiješnih jer na top lokaciji u gradu drže restoran koji po bi po svim parametrima morao poslovati jako, jako solidno. U ljetnim mjesecima pogotovo.

Bekavčev ugovor istekao je u lipnju ove godine, barem u njemu stoji taj datum, dok iz Banovine pokušavaju plasirati podatak da vrijedi sve do 2025. godine.

Gdje je kvaka? Ili je gradonačelnikov prijatelj nezasluženo izostavljen s popisa prostora kojima je istekao najam, pa se može opustiti jer ne ide na natječaj i ne prijeti mu iseljenje, ili mu je frend dao novih deset godina mira svojom tajnom odlukom.

U to bi bilo teško vjerovati jer dobro znamo koliko se Ivo Baldasar drži svojih principa. Evo, čak i kada je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović od njega tražila da joj na desetak dana ustupi jedan gradski prostor na Rivi, gdje bi smjestila svoj privremeni splitski ured, pravdao se da ništa ne može bez natječaja...

SUBOTA Uspjeh

Nakon što je Hajduk ispao iz Europe policija se pohvalila da je prijavila 3 (slovima: tri) švercera koja su pokušala preprodati ukupno 28 ulaznica za utakmicu. Svaka čast.

Čak i za Dinamovu utakmicu s prosječnih sto gledatelja na tribinama i kartama za jednu kunu valjda bi bili učinkovitiji, samo da im padne na pamet malo prosurfati po oglasnicima.

NEDJELJA Prioriteti

Prošli su i Dani Dioklecijana, događaj koji je u jedanaesto izdanju nabubrio na četiri dana, a bogme i na 600 tisuća proračunskih kuna.

Para za školske knjige za djecu i dalje nema.

Vaša reakcija na temu