Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zašto Mladen Bajić nije reagirao na nered koji mu se odvijao pred nosom?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Zašto Mladen Bajić nije reagirao na nered koji mu se odvijao pred nosom?

Nekad davno bio je predsjednik na Zenti, brod mu je tamo, bilo bi umijeće ne primijetiti višegodišnje devastiranje lučice i lov u mutnom

PONEDJELJAK Promet

Volimo kad se iz Banovine pohvale nečim stvarnim i konkretnim i što su takve situacije rjeđe, to je užitak veći. Jedna zgodna vijest stigla je ovog tjedna: više od deset godina nakon prvog traljavog pokušaja i dvije godine nakon početka ozbiljnog posla, na vidiku je novi operativni sustav za 'Promet' - uz koji bi one gužve na šalterima za pokaze napokon otišle u povijest, a imali bismo luksuz u svakom trenutku znati gdje je koji bus i kada stiže na stanicu.

Nije neka revolucija, ali da nema Europe i njenih 25 milijuna kuna, tko zna kada bismo i ovo dočekali. Stoga bi bilo dobro da nam se gradski oci ne hvale da ćemo dobiti 'najnapredniji ticketing sustav u Republici Hrvatskoj' - za početak, bili bismo zadovoljni i samo da je funkcionalan.

Zasluge zasad nećemo pripisivati nikomu, pa ni direktoru Miroslavu Deliću koji je u Promet misteriozno prekomandiran baš prije nego što će u Čistoći, firmi koju je prethodno vodio, započela masovna hapšenja.

Čovjek po svemu sudeći solidno radi svoj posao, ali da su mu se zvijezde čudesno poklopile - bogme, baš jesu.

UTORAK Bivša ljevica

Dragan Markovina objavio je da odlazi s mjesta predsjednika Nove ljevice, tri godine nakon što ju je osobno osnovao.

E, znamo. Lako je predstavljati se političarem, ali za ozbiljan rezultat treba se ozbiljno potruditi i još ozbiljnije raditi. Nije za svakoga.

SRIJEDA Umiranje

Nezavisni, a opet Kerumov gradski vijećnik Ante Zoričić uspio je na mišiće izboksati početak radova na hospiciju Matošić, čime je ucjenjivao gradsku vlast i prijetio joj, pa će mu biti nešto lakše opravdati službeni ulazak u vladajući koaliciju.

Koji je, ako bismo bili slikoviti, logičan otprilike kao odlazak u ustaše tamo negdje 1945. godine.

Zoričićeva incijativa dugo se meljela birokratskim labirintima i zapravo je tužno da je bilo potrebno ispolitizirati ju do krajnjih granica, samo kako bi se ostvarila svrha goleme donacije pokojnih sestara Matošić i mogućnost za jednim ljudskim i civilizacijskim dostignućem.

Ako nam u gradu život baš i nije nešto, barem da u njemu možemo umrijeti kao ljudi.

ČETVRTAK Duel

Spomenutog vijećnika Zoričića ovog tjedna prozvao je šef Bačvica Tomislav Zaninović, i to zbog teniskih terena na Baterijama koji su nedavno završili pod kapom Javne ustanove Sportski objekti.

U isto vrijeme kada su tereni za ostale sportove, oko kojih je Zaninović digao silnu frku jer ih je okupirala jedna obična udruga građana, riješeni teko što su prebačeni jednoj drugoj udruzi. Zaninovićevoj udruzi.

Nakon čega su njegovi bučni prosvjedi zbog prometne regulacije na Bačvicama misteriozno prestali.

Zasad nije sasvim jasno otkud baš Ante Zoričić u toj priči, ali ne sumnjamo da će - kada su i on i Zaninović najavili iznošenje prljavog rublja - i taj detalj biti razjašnjen.

Navijamo za sučeljavanje, mrzimo trule kompromise.

PETAK Bajić

Kaubojština u Zenti po svemu sudeći primakla se kraju nakon što je vertikala proradila, pa lučicu oduzela uzurpatorima i dodijelila Županijskoj lučkoj upravi.

Proces je trajao otprilike dvije godine, mašala.

Zenta je u međuvremenu poprilično devastirana i na nekim mjestima opasna po život, koncesija ne postoji, sportaši su izmaltretirani i potjerani, a povrh svega lova se očigledno mlatila na sve strane i u mutnom. Godinama.

Je li puno tražiti da se to ispita? Gdje je nestao bivši predsjednik lučice Mladen Bajić, kako je moguće da nije osjetio profesionalni refleks ovdje, na domaćem terenu?

SUBOTA Popust

Ako smo dobro shvatili, u Vodovodu su otkrili da je Luci Split - dakle, privatnoj ruskoj ili tko zna čijoj firmi - pune tri godine navodnom greškom naplaćivano točno deset posto potrošene vode. 

Odnosno, da smo ih počastili popustom od nevjerojatnih devedeset posto.

Živo nas zanima čija će glava odletjeti zbog više od sto tisuća eura minusa. I da se zaista radilo o običnoj grešci, bome nije baš jeftina.

NEDJELJA Poniženje

Predsjedničkim izborima nastojimo se ne baviti i zapravo samo odbrojavamo dane do završetka te gnjavaže, ali jedan detalj nismo mogli zaobići.

To da na stranačkim skupovima u prvom redu sjede rektor Sveučilišta i ravnatelj bolnice, ili da se šefovi gradskih firmi smrzavaju na ulici kako bi umjetno stvorili gužvu za televizijske kamere, vrhunac je poniženja i njih osobno, i funkcije koju zauzimaju.

Znamo da im se sve piše i broji, ali ipak, treba nekad pokazati i malo samopoštovanja. Ili barem dostojanstva na poslu.

Vaša reakcija na temu