Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Zašto nitko ne želi u koaliciju?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Zašto nitko ne želi u koaliciju?

Politička trgovina građanima se odavno zgadila, znamo, pa sada svi inzistiraju na 'programskoj' ili 'projektnoj' suradnji i bježe od koalicije. Što je zapravo suludo, barem ako su čisti i iskreni

PONEDJELJAK Program

Nije još ni ušao u Banovinu, a sigurno ga boli glava. Ivica Puljak možda neće odmah - nego kad prođe medeni mjesec, recimo za pola godine - ali prije ili kasnije morat će prijeći iz ofenzivne u defenzivnu poziciju. 

Jedno je jurišati na vlast, a sasvim drugo obnašati je. I to u vječito nezadovoljnom i grintavom gradu.

I to uz cijelu hrpu sasvim konkretnih obećanja.

Prvi tjedni nove garniture u Banovini tradicionalno će proteći u općoj idili, u zanosu i entuzijazmu, u velikim najavama i očekivanjima, kako to obično biva. Potom slijedi sudar s realnosti: administracijom, procedurama, žalbama, natječajima, politikantstvom, podmetanjem nogu, uhodanim šemama i nenadanim otkrićima. Kosturima. Pa onda red jadikovki, durenja zbog neshvaćanja, izigravanja žrtve, svađe s medijima.

Znamo, sve to doživljavamo svakih četiri godine, uvijek iznova.

Gradonačelnik Puljak zbilja nije u sasvim komotnoj situaciji jer mu više od pola projekata ovisi o Zagrebu. Ceste i prilazi gradskoj luci o Ministarstvu prometa i Hrvatskim cestama, preseljenje kolodvora u Kopilicu o Hrvatskim željeznicama i Ministarstvu europskih fondova, zatvaranje Karepovca o Županiji, Spaladium Arena o odlukama sudova, Žnjan o dobroj volji Vlade da napokon dodijeli koncesiju, europski projekti o mahom HDZ-ovim činovnicima koji ocjenjuju i dodjeljuju lovu. A ima toga još.

I pred njim je samo jedan zadatak - odraditi svoj dio posla i onda upirati prstom, prozivati, zapomagati. Kad bi se HDZ zbilja krenuo osvećivati Splitu zbog šamara koji su doživjeli na izborima, sumnjamo da bi se dobro proveo za četiri ili osam godina.

UTORAK Ruke

Kako će se Puljci i njihova ekipa sada zalagati za projekte protiv kojih su i sami bili u oporbi, bit će zbilja zanimljivo gledati. Od GUP-a do masterplana, od Karepovca do Žnjana, u svim tim slučajevima ručice su automatski ostajale spuštene.

A sada bi mogli vidjeti kako to izgleda s druge strane.

Novoj garnituri zapravo bi najelegantnije rješenje bilo naprosto prepisati program Vice Mihanovića, barem dio koji se odnosi na komunalu: em je bio konkretniji i koncizniji, em je imao postavljene rokove, em se baratalo i s podrškom Vlade.

Pa da se jednom napokon istjera načistac tko to 'ne voli Split'.

Takva situacija nama građanima zapravo ne bi loše pala: iako zvuči utopistički, sasvim u skladu s postizbornim maštarijama, možda zbilja postoji mogućnost da se oko ključnih tema postigne konsenzus, barem na neko vrijeme. Neka nađu nekakvu ulicu ili spomenik, neka iskopaju kakvu ideološku podjelu i oko nje se počupaju s vremena na vrijeme. 

Protiv toga nemamo apsolutno ništa.

SRIJEDA Koalicije

Na samom startu slijedi nam formiranje Gradskog vijeća, odnosno sklapanje većine koja bi trebala biti barem mrvicu funkcionalna, a već na tom koraku svjedočimo bizarnostima. 

Svi bi surađivali, ali nitko ne bi koalirao. Mašala.

Jasno da nam se otvorena politička trgovina ogadila, razumljivo je da sve stranke sada nastoje barem glumiti da održavaju svoja obećanja, ali to ne mijenja činjenicu da su se sve one ipak natjecale biti - na vlasti.

I da zapravo ne postoji suvisao razlog zašto ne bi lijepo sjeli za stol, ukrižali programe i sklopili najobičniju koaliciju kao legitimno - dapače, sasvim uobičajeno - sredstvo djelovanja. Ako su riječi iskrene i namjere čiste, sigurno se može i surađivati.

Nismo baš sigurni da je Split spreman za neki drugačiji eksperiment, no dobro, nije da smo se jednom iznenadili.

ČETVRTAK SDP

Na Gradskom vijeću u svakom slučaju bit će naglasak u idućem mandatu i valjda ćemo doživjeti da se sjednice zakazuju normalno i redovno, a ne tek kada zakon na to prisili.

Splitski SDP očekivano se oglasio o tome i postavio svojih sedam 'prijedloga' - koji uglavnom idu u smjeru oduzimanja ovlasti gradonačelniku - a najslađi među njima svakako je altruistički zahtjev za raspisivanjem javnih natječaja za sva zapošljavanja u gradskim tvrtkama i javnim ustanovama.

Zahtjev kojega je potpisao tajnik ove stranke zaposlen baš u gradskoj tvrtki i baš bez javnog natječaja.

Ta ekipa s Bačvica zbilja nema baš nikakvog talenta, ne znaju čak ni kada treba malo zašutjeti.

PETAK Odlazak

Andro Krstulović Opara, rekli smo, završava svoje posle i sve to izgleda dosta uredno i precizno, makar će tek trebati vidjeti je li i gradsku blagajnu počistio do temelja, što je s onim kolektivnim ugovorom za četiri stotine ljudi u Banovini koji je čekao njegovo potpisivanje i je li točno da su se u posljednjim trenucima novim zaposlenicima krcale gradske tvrtke i javne ustanove.

No dobro, vidjet ćemo.

Ali tu je i detalj kojim se zbilja može ponositi, a koji je u javnost dospio sasvim slučajno: Andro je već godinama, još i prije nego što je zasjeo u Banovinu, svakog Božića točno u podne blagovao s beskućnicima iz MoSt-ovog prihvatilišta, bez pompe i bez hvalisanja. Lijepo, zaista. 

Gradonačelnički.

SUBOTA Jugoplastika

Svoj mandat po svemu sudeći završava i vodstvo Jugoplastike: tako to biva kada je klub direktno vezan uz politiku.

Ostvarili su sve ovogodišnje ciljeve, od ulaska u finale prvenstva Hrvatske i opstanka u regionalnoj ligi do konačnog zatvaranja predstečajne nagodbe i vraćanja starih dugova, i to u krizi, i to sa znatno manje gradskog novca u odnosu na konkurenciju iz Zadra i Zagreba. Kriteriji možda nisu ekstremno visoki, ali da je uspjeh - jest.

I sada HDZ-ovo vodstvo kluba pristojno daje ostavke: stranka ih je de facto stavila u rang gradskih pročelnika i direktora i to je njihov jedini mogući zdravorazumski potez nakon smjene vlasti.

A nova garnitura u gradu stavljena je na zanimljiv test, košarkaški klub bit će jedan od pokaznih promjera širine njihovog vlastitog kadra - idu li natječaji i za vodstva sportskih klubova? - i odnosa prema izbornim gubitnicima.

Pratimo.

NEDJELJA Bojan

Dogradonačelnik Bojan Ivošević rekordno brzo dobacio se do statusa nacionalne političke zvijezde, velikim dijelom zahvaljujući blesavoj HDZ-ovoj i Kerumovoj kampanji u kojoj je u isto vrijeme bio proglašen i ustašom, i četnikom, i komunjarom, i mrziteljem Splita, i tko zna čime sve ne.

U redu, pomogao je premijer Plenković koji se Ivoševićem nastavio služiti kako bi zakamuflirao vlastiti zvučni poraz u Splitu, pa je ovoga dovukao čak i do Stankovićeve emisije - a to je, rekli bismo, ultimativni dokaz lansiranja u prvu političku ligu.

Ivošević je ondje bio dosta artikuliran, doimao se zreo i ostavio dojam da će doista vrlo brzo proći preobrazbu na putu od aktivista do…

Pa, vidjet ćemo. I to će biti zanimljiv proces za pratiti. 

Vaša reakcija na temu