Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zbilja, imamo li uopće plan za rješavanje ovog kaosa?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Zbilja, imamo li uopće plan za rješavanje ovog kaosa?

Godinu dana od dolaska nove vlasti i dva mjeseca nakon sjednice Vlade, vrijeme je da napokon doznamo kada i kako će se pokušati ukloniti prometna blokada Splita

PONEDJELJAK Tomahawk

Serijal sudskih postupaka protiv bivših gradskih moćnika nastavljen je pravomoćnom optužnicom Željku Sikirici zvanom Tomahawk, nekadašnjem dogradonačelniku Splita, koji je će s još desetak kolega iz cestarskog sektora sjesti na optuženičku klubu zbog navodnog namještanja poslova plaćenih našim, javnim parama.

Ako se to zbilja dogodilo kako USKOK sumnja, onda se dogodilo taman kad je u Županijskoj upravi za ceste u direktorsku fotelju sjeo Petar Škorić, dok je nešto dalje u Županijskim cestama inauguriran Jure Šundov. Valjda još nisu bili preuzeli sve konce.

Kad smo kod Šundova, još uvijek čekamo župana Blaženka Bobana da se napokon izjasni je li optuženi ratni profiter baš najpogodnija osoba za voditi javnu tvrtku, kao što je obećao. Tjedni prolaze jedan za drugim, a od njega ni traga ni glasa.

A znamo da nije tako spor.

UTORAK Kamere

Sjednica Gradskog vijeća po prvi put u novijoj povijesti nije prenošena uživo na jednoj lokalnoj televiziji, kako smo dosad navikli, što je bez sumnje posljedica nedavne bučne rasprave o traženih 180 tisuća godišnje 'donacije' istoj toj televiziji.

Nije da nam nedostaju vijećnici i njihovo desetosatno verbalno nadjačavanje, ali javnosti radi bilo bi ih lijepo moći vidjeti - pa evo sjajne prilike da se to i organizira. Šest ili sedam sjednica godišnje vrlo se jeftino može prenositi na Youtubeu, sasvim sigurno natječajem se može pronaći tvrtke ili ekipe koje će to obaviti za puno manje love, a ni streamanje na stranicama Grada nije baš tolika znanstvena fantastika. Kad može Zagreb, ne vidimo razloga zašto ne bi mogao Split.

U Banovini ih je pet stotina, neka se izvole organizirati.

SRIJEDA Budala

Komunalci su se organizirali barem oko serije grafita i žvrljotina koje su preko noći osvanule na gradskim fasadama. Preciznije, mahom na kamenu i stoljetnim spomenicima kulture. Iako su poruke bile mahom zgodne, katkad i duhovite, izvedba je zbilja zaslužila poziv policiji.

Budalo, ovo je i tvoj grad.

ČETVRTAK Ranko

S prošlotjednih kotarskih izbora jedan detalj prošao je nezapažen: Ranko Ostojić nastavio je svoj gubitnički niz. Preciznije, u svojoj političkoj karijeri dosad je izgubio apsolutno sve izbore na kojima se natjecao s imenom i prezimenom: najprije za predsjednika splitskog SDP-a, pa za gradonačelnika Splita, pa za predsjednika cijelog SDP-a, a sada čak i za Gradski Kotar Meje. Mašala.

I eto ga opet, ovaj put namjerio se na županijski ogranak svoje stranke.

Protukandidat mu je stanoviti Danijel Kukoč, kojega dosad nismo imali priliku previše viđati u javnom prostoru, ali ishod izbora nam se nekako nameće sam od sebe.

PETAK Govorancije

Veliku frku digla je Udruga antifašista, odnosno njen predsjednik Josip Milat, jer gradski protokol nije dozvolio da na službenoj svečanosti pored predstavnika Županije, Grada i njega samoga prigodni govor održi još i general HV-a Veselko Gabričević, dopredsjednik Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista. Toliku frku da su na kraju sami organizirali svoju proslavu.

Ne želeći arbitrirati u ovom slučaju, primijetit ćemo samo da se Milat mogao odreći svoga uvijek istog govora i za mikrofon umjesto sebe poslati Gabričevića, pa makar to predstavljalo i malu diverziju. 

Ili mu je bilo silno stalo da i on govori, ili mu je potpuno nestalo kreacije i imaginacije.

SUBOTA Plan

Stiglo je ljeto, a s njime i tradicionalni subotnji kolapsi na gradskim ulicama. Točno kako se upozoravalo još prije nekog vremena, dosegli smo fazu u kojoj je domaći svijet počeo izbjegavati centar vlastitog grada, u kojoj nastaju ozbiljni logistički i sigurnosni problemi, u kojoj infrastruktura doslovno puca i u kojoj čak i ležerni turisti lagano gube živce.

Točno godinu dana prošlo je od dolaska nove gradske vlasti, evo već i dva mjeseca od 'prijelomne' sjednice Vlade u Splitu na kojoj smo se naslušali spektakularnih obećanja, i jasno je da u kratkom vremenu nije mogla nastupiti prometna revolucija. 

Ali mogla je nastati barem strategija, okvirni hodogram, redoslijed aktivnosti, mogle su krenuti pripreme, crtanja, financijske analize, skupljanje love, šta god.

Zbilja, gospodo, imate li vi uopće plan kako odčepiti ovaj grad?

NEDJELJA Parada

A Parada ponosa i ove godine odradila je svoj đir centrom grada, bez pompe i prosvjeda, ali uz sve primjetnije miješanje političara i sve snažnije povezivanje s vrijednostima s kojima nominalno nema veze - od radničkih prava do antifašizma. Kao da je s nestankom nasilja i ovaj događaj sve više počeo gubiti svrhu.

Ne znamo, nekako se čini da je i ovdje vrijeme za promjenu recepta.

Vaša reakcija na temu