Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Znali smo da neće pasti na marčapiji, nego na brzom jeziku
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Znali smo da neće pasti na marčapiji, nego na brzom jeziku

Optužnica protiv Bojana Ivoševića trenutak je u kojemu Puljak treba pokazati kičmu. Dati mu nogom u dupe, ili krenuti u fajt i objašnjavati da se zbilja radi o reketu

PONEDJELJAK Herpes

Tradicionalno ih zovemo 'vjesnicima proljeća', bagere i valjke koji se na gradskim ulicama obično pojave negdje pred Uskrs, ali bili bismo precizniji ako ih prekrstimo u gnjavatore. Stjenice. Herpes.

Jer nema ljepšeg načina za ući u novi radni tjedan od upadanja u bespotrebnu prometnu gužvu kao što se dogodilo ovog tjedna u Poljičkoj, gdje su Hrvatske ceste naumile mijenjati asfalt po starom dobrom socijalističkom radnom vremenu - od sedam do tri. Nije dosta što ih nije bilo cijele zime, kao da su mjesecima sjekire padale s neba i kao da se ništa pod milim bogom ne može raditi ako nisi u kratkim rukavima, pa na gradilištu nema žive duše ni kroz popodne. A kamoli noću.

I još bismo valjda trebali biti zahvalni za taj kaos.

UTORAK Plijen

Vjesnik plodne koalicije na lokalnim nivoima uvijek je popis članova nadzornih odbora i upravnih vijeća, a u Županiji se - za razliku od Banovine - ne zamaraju tričarijama poput javnih natječaja i poziva, ne apeliraju na stručnost i ne daj bože da imaju bilo kakvih skrupula. 

Oni naprosto dijele plijen, u ovom slučaju između HDZ-a, HGS-a i žetončića iz Domovinskog pokreta.

Dirljiva je ovotjedna spoznaja da će ama baš svaki nadzorni odbor u županijskim firmama biti skladno podijeljen između trudbenika ove tri stranke, po preciznom ključu, te da se baš ni u jednom trenutku nije postavilo pitanje referenci ili prethodnog rada. Što bi uostalom liječnik Luka Roguljić nadzirao nego 'Županijske ceste', gdje bi boksač Marko Žaja demonstrirao svoje sposobnosti nego u građevinskoj tvrtki 'Cetina', što je prirodnije nego da se Lidiji Bekavac dodijeli fotelja u Higijenskom zavodu i tko bi, zaboga, od HDZ-ovaca drugog ešalona bio pogodniji za 'Centar za gospodarenje otpadom'? 

S Lećevicom očito ionako ne postoje ozbiljni planovi, pa neka se barem gospoda naplate. Oni su zaslužili, a za našu budućnost nemamo se što brinuti.

Sigurni smo k'o u partijskom sefu.

SRIJEDA Optužnica

Pozicija Bojana Ivoševića - najveće prednosti a ujedno i najvećeg utega gradske vlasti - nije nimalo bajna, dapače: da je po kriterijima koje su Puljci sami sebi zadali, podizanje optužnice bilo bi jasan signal da se gospodin oprosti od dužnosti.

Nisu jedanput histerizirali u vrlo sličnim slučajevima i zahtijevali političku odgovornost, pa je jasno da im je sada neugodno braniti svog topa čiji bi gubitak osakatio šanse kralja i kraljice.

No istina je, treba reći, i da HDZ u ovom trenutku brani čak i ministre koji se nalaze pod istragom, a svejedno inzistira na Ivoševićevoj ostavci. Njima, navikli smo, nekonzistentnost ne proizvodi značajnu dozu nelagode.

Elem, trenutni zamjenik gradonačelnika prvi je političar aktivan u gradskoj vlasti suočen s kaznenim postupkom u jako, jako dugo vremena. Zapravo, ako se dobro sjećamo, nikad se ništa slično nije dogodilo. No nije da se takav razvoj događaja nije mogao predvidjeti: ako smo bili vrlo uvjereni da neće pasti zbog marčapije, koeficijent da će Ivošević nastradati zbog svog brzog jezika kretao se negdje oko 1.10. Čisti zicer.

Hoće li potpuno pasti, drugo je pitanje - nije isključeno da će se upustiti u stvarnu bitku protiv Slobodne Dalmacije i na sudu pokušati dokazati da je zbilja reagirao na nepravdu, da ona njegova agresivna i blesava reakcije nije bila sasvim bez povoda.

Ali samo ako mu gazda (i gazdarica) dozvole.

ČETVRTAK Čekanje

I tako je cijeli Split ovog četvrtka treperio u iščekivanju gradonačelnika Ivice Puljka, a on se blaženo neupućen u prizemne teme vrzmao po Bruxellesu, minglao s europskim liberalima i bistrio budućnost demokracije u svijetu. Mašala.

Optužnicu očito ne smatra jednako važnom onom blagom potresu otprije nekoliko mjeseci: ne samo da se nije hitno vrnuo doma, nego je i zaboravio čari moderne tehnologije pa se nije uspio ni oglasiti kakvom porukom, pozivom, e-mailom, priopćenjem, videom. Kvragu, pa mogao je barem nešto tvitati.

Kad treba plasirati sliku drijemanja na kauču ili slaganja čarapa uvijek se nađe način, nekakav Facebook.

U međuvremenu su se o Ivoševićevom slučaju stigli oglasiti valjda svi - čudesno je nedostajao jedino Ante Franić - a to valjda dovoljno govori o Puljkovom trenutnom stanju.

Ili ga nije nimalo briga ili je, što je puno vjerojatnije, zavladala ozbiljna panika.

PETAK Bizarnost

Petak je dokazao da su pretpostavke točne: konferencija za novinare koju je gradonačelnik sazvao u Banovini samo kako bi kazao da nema ništa za kazati spada u red najbizarnijih događaja u toj zgradi ikad.

A nagledali smo ih se.

Za one koji se ne snalaze u splitskom političkom beznađu cijeli istup Ivice Puljka sažet ćemo u jednoj rečenici: za optužnicu protiv vlastitog zamjenika je čuo, ali papir nije vidio, a kad ga vidi onda će o tome pričati.

Ovom prilikom zaista je izgledao kao da se spustio direktno iz svemira: on će proučiti optužnicu, pa nam kazati ima li smisla ili ne.

Naravno, izmotavanje pred kamerama samo je odgađanje neizbježnog trenutka u kojemu će se morati izjasniti podržava li zapravo svoga zamjenika, ili će ga se odreći na prvoj okuci.

Ajde, barem, nešto zanimljivo i od ovih štrebera.

SUBOTA Cijena

'Neugodna komunikacija nije razlog za zatvor', kazat će Puljak koncem tjedna, napokon.

I još će dodati da 'isti medij' - dakle, Slobodna Dalmacija - 'nastavlja širiti laži'. U čemu, mora se priznati, ima još jedan solidan adut u rukavu: inspekcije su zapravo potvrdile da njegova sadnja stabala na Marjanu nije bila ilegalna, a to znači da je onaj bezvezan tekst koji je poslužio kao okidač za Ivoševićevu reakciju danas još bezvezniji.

Radilo se o neistini, a dalje je na nama da tumačimo kako je ona plasirana u javnost.

I je li zbilja na nju bila izvješena cijena.

NEDJELJA Natječaj

Dok se zabavljamo spekulacijama hoće li nam pasti gradska vlast i postoje li zbilja dvostruki kriteriji - kod Državnog odvjetništva kod brzine postupanja i procjene krivnje, kod medija oko praćenja lokalne vlasti i sporednih aranžmana koje uvijek solidno naplate, kod javnosti koja je osjetljivija na tešku riječ kod ispravnih nego na lopovluk kod slatkorječivih - eto nam barem jedne vijesti iz redovnog, svakodnevnog života.

Umjesto da 'vadi životopise iz ladice', odnosno uhljebljuje po jačini veze i upornosti lobista, 'Čistoća' je ovog tjedna objavila natječaj za zapošljavanje devet ljudi.

Koji, za promjenu, zbilja izgleda pošteno.

Dok se oni kolju, možda se nešto korisno izrodi iz ovog kuršlusa…

Vaša reakcija na temu