Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Znate li tko vodi računa o našim plažama i tko ih je upravo prodao?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Znate li tko vodi računa o našim plažama i tko ih je upravo prodao?

...saborski zastupnici koji su glasali za Zakon o koncesijama imaju ime i prezime, jednako kao i pročelnik koji je plaćen da ne bismo zapinjali za ležaljke i suncobrane

PONEDJELJAK Lešina

Partija se raspada pred našim očima: po drugi put u godinu dana iz Zagreba je raspušteno vodstvo splitskog SDP-a. Lešina na Bačvicama odavno zaudara i izaziva nelagodu, ali to ne sprječava ekipu da je i dalje čerupaju i razvlače, i to pod svjetlima reflektora.
Oni koji su prošle godine vrištali zbog prvog raspuštanja i skanjivali se radi suspendiranja demokracije sada manje ili više likuju - i obrnuto, prvoborci prošlogodišnje čistke danas su u šoku. A stigao je još i nekakav povjerenik iz Zagreba.

SDP u Gradskom vijeću ima sve skupa troje vijećnika, a ni oni nisu pretjerano bliski, pa uskoro možemo očekivati da će se društvo svesti na onu 'dva člana, tri frakcije'. Doslovno.

UTORAK Ovrha

Nitko više nema pojma tko je u pravu u priči oko tog nesretnog djeteta nad kojim je određena ovrha: sudovi su prilično jasni i nedvosmisleni, a s druge strane život nosi svoje i očito je da se dječaka ne može tek tako iščupati iz njegovog već prirodnog okruženja.

Demonstracija solidarnosti Splićana, koji su nekoliko sati dežurali pred zgradom na Pujankama i pazili da se ovrha ne dogodi, sasvim sigurno nije rješenje ovog grozomornog slučaja - ali jest dokaz da grad nije izgubio dušu. Prosvjed i bunt uvijek su dobri i korisni, čak i ako nisi sasvim u pravu...

SRIJEDA Inženjer

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) na svojim stranicama pozvao je studente na ispovijed, misu i klanjanje, odnosno događaj maštovito nazvanu 'Nightfever'. To možda nije dramatična 'klerikalizacija obrazovanja', kako se predstavilo u javnosti, ali sasvim sigurno nije ni uobičajena službena aktivnost za jedan tehnički fakultet. Osim ako je, Bogu hvala, odlučeno da će se polaznicima udijeliti pokoji ECTS bod...

U oči ipak najviše upada objašnjenje dekana Svena Gotovca koji se nije snašao kad su ga upitali za ispovijedi, misu i klanjanje, pa je najprije krenuo sipati optužbe prema novinarima, a onda ponudio svoje tumačenje zašto bi FESB ipak trebao promovirati vjersku aktivnost:

'Dobili smo obavijest od više instance, tj. od Sveučilišta. Događaj organizira Katoličko-bogoslovni fakultet koji je sastavnica Sveučilišta. Ako Vlada pošalje obavijest, mi je također stavimo.'

Mašala. Ako smo dočekali da čelni čovjek jedne važne institucije, uz to ne nekakvog društvenog nego strogo prirodnog smjera, nema pojma da mu Sveučilište formalno nije 'viša instanca' - a da Vlada to nije ni u pravnom, ni u nepravnom, ni u stvarnom smislu - nije nerealno strahovati na što će sličiti budući splitski inženjeri jednom kada napuste FESB.

ČETVRTAK Podmetanje leđa

Kao i kada je trebalo pomoći drugim splitskim klubovima i spasiti ih od propasti posudbom novca, Hajduk je podmetnuo leđa kada je na red došao Ultra festival. Iselio se iz svog doma na Poljudu i nakon iscrpljujućih pregovora uspio začepiti barem osnovne rupe koje će time nastati.

'Nije nam cilj zaraditi, ali ne smijemo ni biti na gubitku', objasnio je Hajdukov predsjednik Ivan Kos i s time ćemo se zadovoljiti još samo ovu godinu. Ubuduće, a vremena ima sasvim dovoljno, festival treba organizirati tako da ne smeta našem klubu, a bogme nema nikakvog razloga ni da Hajduk samo 'ne bude na gubitku'.

Ako na toj Ultri svi zarađuju, onda bogme može i on.

PETAK Veličine i prioriteti

Ante Bačić zvani Baćo tek je postao saborski zastupnik, a već se proslavio: našao se u društvu sedamdeset i sedam veličanstvenih koji su nam prošlog tjedna u Saboru bezobrazno nametnuli novi Zakon o koncesijama. Da, onaj isti zakon zbog kojega je nedavno nastala golema frka i zbog kojega su se Dalmatinci najžešće digli na noge - pa se HDZ-ova ekipa prividno povukla i onda ga narodu kurvanjski zabila u leđa.

Širom je, ukratko, otvorena sezona rasprodaje nacionalnih dobara, pa tako i plaža; i dok su se Boljani prije samo koji mjesec snebivali jer im se pred nosom otima ono najvrjednije što imaju, sada je takva praksa potpuno ozakonjena. Otmi, koncesioniraj, prodaj, stavi pod hipoteku, zagradi, naplaćuj, muzi pare. Uglavnom, dosta zločinački.
Ne znaš je li gora mogućnost da Ante Bačić rečeni Baćo nije znao za što diže ruku, što je malo vjerojatno, ili što je već prvom prilikom u Saboru pokazao da nema kičmu. S druge strane, zašto bismo to očekivali od njega kad su za isti zakon glasali i politički giganti poput Petra Škorića ili Ante Sanadera.

I oni zvuče pametno i razložno samo dok dijele obećanja, čim prođu Sveti Rok prioriteti im se naglo mijenjaju.

SUBOTA Laži

Kad smo kod plaža i koncesija, zgodno je prisjetiti se riječi koje je prije točno godinu dana izgovorio Stipe Čogelja, županijski pročelnik za turizam i pomorstvo i ključna karika u gospodarenju stotinama kilometara obale.

'Domaći ljudi će apsolutno imati prednost i pobrinut ćemo se da ne dođe do ekspanzije komercijalnih sadržaja zbog kojih bi plaže postale nedostupne', zborio je tada naš Čogelja, pa precizno objasnio da ubuduće neće moći biti moguće postavljati ležaljke na manje od deset od petnaest metara od mora, da će one moći zauzimati najviše dva reda i 40 posto površine plaže, te da ih se neće smjeti vaditi na žalo prije nego što neki korisnik to izričito zatraži i plati. Od svega - šipak.

Kad ovih dana grintate zbog kaosa na Žnjanu, zbog bezobrazne okupacije Bačvica, Željezničara i svih ostalih kupališta na kojima se tolerira bezakonje, sjetite se našeg Čogelje, čovjeka i javnog službenika kojemu je jedini posao i zadatak brinuti se o redu. Za to je i plaćen.

Ako ste nezadovoljni, javite se čovjeku sa svojim primjedbama. Njegov broj je 400-282.

NEDJELJA Rodijaci

Dan uoči konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća HDZ i Kerum napokon su izašli iz ormara, pa počeli pripremati javnost na očekivanu koaliciju. Još će malo produljiti cijeli proces, čisto zbog dramatike, a tek ćemo mjesecima kasnije otkrivati čime su ovih dana trgovali.

Kerum je svoju cijenu već izvjesio: fotelja predsjednika Gradskog vijeća, resori urbanizma i komunale te direktorska mjesta u 'Vodovodu', 'Čistoći' i 'Eko-Kaštelanskom zaljevu'. Ukratko, ono što ga zbilja zanima, osobno i poslovno.

Nije lud da zatraži nešto manje unosno, recimo 'Promet'. U to ime zaboravit će 'zločinački karakter' svojih budućih suradnika, dok će ovi - Petar Škorić puno prije gradonačelnika Krstulovića Opare - zanemariti kako su prije mjesec dana vrištali da Kerum nudi Split 'samo za sebe, svoje rodijake i kumove'.

Sada je vrijeme da HDZ bude HDZ, a da Kerum bude Kerum.

Vaša reakcija na temu