Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Župane, tko te to sabotira?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Župane, tko te to sabotira?

Kolege iz HDZ-a, naravno, ali to nije poanta. Skandalozne tonske snimke namještanja javnih natječaja zaslužuju samo jednu vrstu Bobanove reakcije. Ispriku i ostavku

PONEDJELJAK Brdska pruga

Kao da nije dosta da se projekt željezničkog povezivanja Splita i njegovog aerodroma kilavi i rasteže, pa mu još uvijek nije moguće ni okvirno predvidjeti datum prve lopate, eto Kaštelana koji stvar dodatno kompliciraju. Mjesecima, još od kraja prošle godine, ne žele se službeno izjasniti gdje bi točno željeli da pruga prođe. I tako ona zasad ne postoji ni u planovima.

Ovog tjedna, kad je problem izašao u javnost, obznanili su da imaju vlastiti prijedlog trase koja bi, kako sada stvari stoje, išla bogu iza nogu, visoko u brdu. Odnosno, zaobilazila velik dio tog grada.

Država ne želi platiti tunel kroz donja Kaštela, oni ne žele otvorenu prugu, pa nam po svemu sudeći slijedi još jedno traljavo i polovično rješenje u obliku željeznice kroz Kaštela koja kroz Kaštela u stvari ne prolazi. Mašala.

Ako će to tako biti, onda je možda zbilja bolje da projekt i ne započinje. Lijepo molimo: ili radite kako spada, za sva vremena, ili ne radite uopće.

UTORAK Latice

Dočekali smo napokon i dvije sjednice Gradskog vijeća na dvije ozbiljne teme, Karepovac i sigurnost u gradu, po običaju debelo prekasno: odlagalište je solidno sanirano, a ekipa iz Čistoće već tjednima iza rešetaka, dok je ljeto pri kraju i više nema previše pijanih incidenata na gradskim ulicama.

Da ne bi bilo dosadno pobrinuo se gradonačelnik koji otvoreno opstruira sjednice, odbija pozvati govornike i dostaviti bilo kakve materijale za raspravu - valjda zato što je sjednice isprovocirala oporba - ali i šef Gradskog vijeća Igor Stanišić koji je napokon digao glavu i otvoreno razotkrio bezobrazluk Andre Krstulovića Opare.

Toliko o 'Splitu za sve' i laticama koje su mu na početku mandata ispadale iz usta, posebno kad je bila riječ o suradnji sa svim opcijama i poštivanju Gradskog vijeća.

SRIJEDA Sabotaža

S druge strane, župan Blaženko Boban ima neke svoje probleme: već tjednima trpi neugodnosti zbog tajnih snimki na kojima se jasno i razgovijetno čuje kako drsko politički kadrovira u zdravstvu i izvrgava ruglu proceduru, natječaje i sve te demokratske tričarije na koje se inače voli pozivati, jasno, kad mu to odgovara.

Nema tjedna a da ne izađe kakva nova snimka, pa se nesretnik znoji i kiselo smije pred kamerama pokušavajući dokazati svoju nevinost. Uglavnom to izgleda vrlo, vrlo neuvjerljivo.

Eto njega ovog tjedna sa spektakularnom objavom da je podnio kaznenu 'zbog neovlaštenog snimanja, montiranja i manipulacije javnosti', valjda smatra da je time slučaj riješen. 

A naravno da nije: znamo tko mu servira aferu i sabotira ga, jer radi se nesumnjivo o partijskim drugovima iz HDZ-a, još uvijek čekamo Bobanovu ozbiljnu reakciju. Najprije isprika, a onda i ostavka, zašto ne.

ČETVRTAK Bijele rukavice

Gradonačelnik je, pak, otišao u službeni posjet prijateljskom Dubrovniku, gradu koji je u rekordnom roku uspio riješiti pošast bankomata u svojoj gradskoj jezgri i tako postavio zlatni standard postupanja u izvanrednim komunalnim situacijama.

Ne znamo je li što naučio, jer na ovu temu nismo dobili nikakvu konkretnu informaciju, no zato su nam obilato servirani detalji njegova posjeta Franjevačkom samostanu, zajedno sa 7 (sedam) fotografija na kojima u pamučnim bijelim rukavicama minuciozno proučava novootkrivene rukopise Marka Marulića

Zapravo, kada malo bolje razmislimo, Andro Krstulović Opara bio bi idealan pročelnik ili poglavar za kulturu, tako nešto. Baš mu dobro stoji.

PETAK Dilema

Vezivanje brodova na Zapadnoj obali potpuno je ilegalno i nitko to više ne može sakriti, a potpuna je tragedija da se time bavi nitko drugi nego jedna gradska tvrtka.

I tako već godinama.

Nestrpljivo čekamo trenutak kada će Županija - u zadnje vrijeme barem naizgled vrlo ažurna oko pomorskog dobra - napokon i u ovom slučaju proraditi, recimo oduzeti koncesiju Gradu Splitu koji se ponaša poprilično divljački. Javna je tajna da se u ovom slučaju radi o pothvatu Željka Keruma, koji je na koncu i predsjednik Nadzornog odbora 'Splitske obale', pa je pred gospodom iz Općine jedna naizgled jednostavna dilema:

Poštivanje zakona ili izmjenjivanje nježnosti s Kerumom?

SUBOTA Bolja prošlost

Cijeli grad cijelog je tjedna obilježavao okruglu obljetnicu održavanja Mediteranskih igara, događaja koji ga je zbilja preobrazio i preporodio. Na momente to možda jest izgledalo smiješno - jer zašto bi se, zaboga, slavilo četrdeset godina od nekog tamo drugorazrednog sportskog događaja - ali u splitskom kontekstu Mediteranskih igara vrijedi se prisjetiti prije svega zato što se u to doba grad ozbiljno promišljao, a pojmovi poput 'plana', 'strategije', 'investicijskog ciklusa' ili smislenog razvoja nisu bili utopija.

Malo od toga imamo danas, pa ne preostaje ništa drugo nego živjeti u dubokoj i boljoj prošlosti.

NEDJELJA Stereotip

A nakon što je u jednoj godini gradom protutnjalo skoro milijun stranaca - svih boja, oblika, karaktera i fela - eto prepametnog poduzetnika Emila Tedeschija koji je zbog jednog incidenta zaključio da 'kad u Splitu vidimo crnca, želimo ga linčovati'.

Ne zna čovjek što bi na to rekao, a ovaj put javnost se s pravom raskokodakala: stereotipe možda možemo očekivati od običnih ljudskih niškoristi i anonimnih internetskih spadala, ali kad ih počne širiti navodni supercool urbani i osviješteni poduzetnik s ljudskim licem, e onda je mjera zbilja prijeđena.

Možda najbolje da ga opalimo po džepu, tamo gdje ga najviše boli.

Vaša reakcija na temu