Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: RCCO Županija ima samo jedan ozbiljan posao, Lećevicu. I njega je uprskala
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Županija ima samo jedan ozbiljan posao, Lećevicu. I njega je uprskala

Već dvadeset godina troše milijune, a nisu u stanju ni prvu lopatu zakopati. Više nismo sigurni radi li se o običnoj nesposobnosti ili pogodovanju lobijima, ali posljedice za svih bit će katastrofalne

PONEDJELJAK Priša

Cijelih šesnaest godina - ili, ako ćemo konkretnije, mandati čak četiri gradonačelnika - trebalo je proći dok se prije tri godine netko u Banovini nije dosjetio pročešljati stare račune i podnijeti kaznenu prijavu protiv stare garniture koja je privatnoj tvrtki 'Cestar' bez povoda i razloga isplatila 1,2 milijuna kuna. 

Potom prolaze još godine USKOK-ovog metiljanja i eto nam napokon 'pokretanja istrage' protiv bivšeg dogradonačelnika Željka Sikirice i bivšeg člana Poglavarstva Branka Tonkovića, odnosno ekipe bivšeg gradonačelnika Miroslava Buličića. Koji je u istom tom Cestaru sjedio u nadzornom odboru.

Budemo li dobri, za šesnaest godina - koju više ili manje, nebitno je - možda napokon doznamo je li netko još 2003. godine maznuo pokoji gradski milijunčić.

Nema priše, pomalo. 

UTORAK Trutovi

Otprilike jednako toliko, dvadesetak godina, traje saga o Centru za gospodarenje otpadom u Lećevici kao valjda jedinom ozbiljnom projektu koji bi Županija trebala provesti. Dvadeset godina i nekoliko župana - sve redom HDZ-ovaca, da ne bude zabune - prošlo je, a da se ni prva lopata nije zakopala. 

Ali zato im nije bio nikakav problem potrošiti desetke milijuna naših kuna.

Baš ovog tjedna uslijedio je čak i pomalo komičan razvoj događaja: nakon što je projekt teškom mukom doveden do raspisivanja natječaja za izvođače i nakon što su ponude otvorene, punih deset mjeseci trutovima iz Županije trebalo je za zaključiti da je sve to skupa ispalo preskupo i da natječaj treba poništiti. Mašala.

Ni ovdje neka nikakve priše, kao što vidimo, samo još uvijek ne možemo precizno zaključiti radi li se tek o klasičnoj nesposobnosti, ili možda i o pogodovanju otpadnim lobijima. No kako bilo, budućnost je vrlo predvidiva: stižu nam europski penali, a slijedi i ekološka katastrofa - jer je Karepovac već za koju godinu pun do čepa, između ostalog i zahvaljujući odluci da svoje smeće usred Splita baca još dvadeset općina i gradova.

Nesposobnost, aljkavost, sporost, nezainteresiranost i pogodovanje više nisu dovoljne riječi za opisati što Županija radi svojim stanovnicima na temu otpada.

To je čisti zločin, ni manje ni više.

SRIJEDA Pothvat

Zločin, ali na nešto manjoj skali, jest u 21. stoljeću napraviti gradsku ulicu bez trotoara, što se upravo ovih dana dogodilo s Janjevskom na Sućidru. Zbilja, kao da živimo pasivnim krajevima - računa se da je za stoku od ljudi dovoljno poravnati malo puta, pa neka vrludaju između auta.

I još se gradski planeri i komunalci hvale ovim pothvatom, a zapravo bi im svima trebalo oduzeti i posao i licence.

ČETVRTAK Vijeće

Znamo da je tek početak, znamo da još uvijek traje politički medeni mjesec i znamo da dnevni red nije bio bogznašta, ali svejedno ugodno padne spoznaja da sa sjednice Gradskog vijeća novinari nemaju ništa bitno za napisati. 

Nema cirkusa, nema drame, još uvijek nema ni velike političke kombinatorike i nadmudrivanja. Tek pokoje sitno podbadanje.

Iz sveg srca ohrabrujemo gradske vijećnike da ostanu ovakvi, da nam ne remete barem ljeto.

PETAK Doček

Planove gradonačelnika Ivice Puljka, čini se, poremetiti ne može nitko ni ništa.

Pa ni dvije medalje s Olimpijskih igara: valjda je čovjek bio zauzet snimanjem svojih dosta neobičnih promotivnih videa iz Banovine, pa mu se nije dalo skoknuti do aerodroma u Kaštelima i dočekati dvoje vrhunskih sportaša. 

U pravu je Igor Stanišić, koji sve očitije preuzima ulogu šefa oporbe, kada mu je prigovorio zbog prekida lijepe tradicije - pogotovo jer se na dočeku Matee Jelić i Tonija Kanaeta nije pojavio nijedan od Puljkovih dvoje zamjenika, niti bilo tko od pročelnika ili referenata. Baš nitko.

Gradonačelnikov 'kerumovski' izgovor da ga ceremonija ne zanima naprosto mu ne pristaje. To je pola njegovog posla.

SUBOTA Prkos

Usred sezone nova gradska vlast odlučila je do kraja zaoštriti situaciju - ili kako bi sami objasnili, radikalno provoditi zakon - pa zatvarati klubove na Poljudu, Bačvicama i Žnjanu zbog Zakona o buci.

Možda poštuju epidemiološke mjere, možda su i s drugim papirima uredni, ali nećeš majci usred sezone maltretirati narod pokojim decibelom viška. Kad smo štreberi, štreberi smo do kraja.

Kako se čini, 'Vanilla' je prva koja se nastoji oduprijeti kaznenim odredima iz Banovine: ako zakonski zaista ne bi smjeli imati muziku na otvorenom, zdravorazumski se to svejedno čini kao glupost.

I zato u ovom slučaju navijamo za njih. Ne može se baš sve pogasiti.

NEDJELJA Kašjuni

…jer ako se nekome nešto baš onako jako gasi, neka izvoli krenuti prema Kašjunima, plaži na kojoj je prometni nered definitivno izmakao svakoj kontroli. Toliko da su i životi postali ozbiljno ugroženi.

Da, znamo da se radi o dijelu Marjana i baš nas zanima imaju li ekolozi na vlasti rješenje kako osigurati da u ovom slučaju grad normalno funkcionira, a da to ne čine zabranama, zatvaranjima, gašenjem svjetla i blokadama. 

(iduća kolumna Pregled tjedna bit će objavljena 23. kolovoza)

Vaša reakcija na temu