Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Županiju treba napokon rasturiti
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Županiju treba napokon rasturiti

…jer dok tražimo dlaku u jajetu gradskoj vlasti koja provodi kakve-takve natječaje, ondje mrtvi-hladni po političkoj liniji dodjeljuju urbanizam u ruke jednom Martinu Pauku

PONEDJELJAK Urbanist

Mladi vijećnik Martin Pauk - za one starije najlakše ga je opisati kao Luku Podruga nove generacije - bogme se pošteno žrtvuje za zajednicu. Nakon što je onomad teškom mukom prihvatio radno mjesto u Hidrografskom institutu 'koje baš nitko nije htio', i to baš u momentu kada je u Gradskom vijeću nedostajala jedna ruka za nešto valjda važno, i nakon par godina u zavjetrini ponovno nosi križ.

Najprije se vratio u Gradsko vijeće gdje će nas nesumnjivo uveseljavati, a evo sad je u sklopu koalicijske podjele plijena zasjeo i na mjesto predsjednika Upravnog vijeća Zavoda za prostorno planiranje Splitsko-dalmatinske županije. Mašala.

Valjda ni to nitko drugi nije htio, pa eto. 'Mladi Pauk će biti trn u oku raznim interesnim skupinama koje žele gospodariti prostorom kako im se prohtije u Splitu i županiji. No, upravo zbog njegove nepokolebljivosti i stručnosti je postavljen na dužnosti koje obnaša', antologijsko je objašnjenje njegovog Domovinskog pokreta.

I svaki put kada - s pravom ili iz čistog folklora - propitujemo ili kritiziramo Puljkov model ili praksu imenovanja na javne dužnosti, lamentiramo o stvarnim ili dirigiranim natječajima, valjalo bi se prisjetiti baš ovog detalja: njegovi izazivači iz HDZ-a i prirepaka kompletan županijski urbanizam nonšalantno su predali u ruke jednom Martinu Pauku.

Da, tu Županiju bi nakon trideset godina jednom napokon valjalo rasturiti.

UTORAK Dlaka

Sudovi, čini se, na dnevnoj bazi ipak rasturaju novu garnituru u Banovini i teško je razaznati radi li se tek o razobličavanju njihove šlampavosti ili o nekoj igri na malo većoj razini.

Ovog tjedna, recimo, poništen je pravilnik kojim je gradonačelnik odredio - preciznije, povisio - cijenu najma štekata. Premda su jednake takve pravilnike i slične odluke donosili Puljkovi prethodnici i premda, recimo, ista takva odluka i dan danas egzistira čak i u Zagrebu.

No dobro, nije da će se Puljak i Ivošević žaliti jer im se traži svaka dlaka u jajetu.

Ionako su sami to tražili.

SRIJEDA Redari

Sami su, izgleda, tražili i rat s vlastitim prometnim redarima: neke od njih proglasili su tehnološkim viškom i poručili da se mogu izvući od otkaza samo ako napucaju normu, a sada se čude jer njihovi uniformirani odredi krstare kvartovima i serijski lijepe kazne gdje god stignu, pa usput na sve strane izazivaju revolt.

A barem to im nije teško: cijeli je grad ionako u jednom velikom prometnom prekršaju i valjda nema vozača koji jednom dnevno barem formalno nije zaslužio prijavu za parkiranje. A ovi redari se samo bore za svoj posao.

Dobro, možda malo i osvećuju šefovima u Banovini.

Ali i to su sami tražili.

ČETVRTAK Grinch

Tko se još komu osvećuje u ovo tmurno, memljivo i depresivno kišno doba mogli bismo nabrajati unedogled, ali jedna lagana šetnja centrom grada dovodi nas do zaključka da su žrtve sami građani. Zbilja je nepojmljivo - nekima možda nevažno, ali ipak - da do sredine dvanaestog mjeseca ekipa iz Banovine ni Rivu nije bila u stanju osvijetliti i okititi.

Da, znamo: problem je u natječajima, žalbama, rokovima i proceduri, ali to nas nimalo ne zanima.

Nije procedura izmišljena 2022. godine.

PETAK Smjena

Od ozbiljnijih vijesti primijetit ćemo da je kulturna scena gotovo unisono stala u obranu ravnatelja Hrvatskog doma Marina Kaporela, čovjeka koji je u manje od dvije godine sam samcat postavio na noge jednu novu instituciju i doveo je do, objektivno, sjajnog statusa na sceni, da bi mu se sada iz zasad nepoznatog razloga sapunala daska.

Potpisi umjetnika govore puno više od onog šutljivog igrokaza u Gradskom vijeću, kada je politika uskratila povjerenje čovjeku bez da je itko znao obrazložiti zašto to čini.

Bit će uzbudljivo pratiti hoće li se povući, ili eventualno razotkriti do kraja.

SUBOTA Partija 1

Izbori u splitskom SDP-u protekli su onako kako spada: stranka za koju ni najvjerniji fanovi nisu sigurni odaje li bilo kakve znakove života imala je tek jednog kandidata za predsjednika, a na izbore je izašlo senzacionalnih 314 članova.

Jebote koliko ih ima.

Žezlo na Bačvicama očekivano je tako preuzeo Davor Matijević, gradski vijećnik bez konkurencije, a da SDP zadrži tradiciju dualizma i potencijal za daljnje raskole pobrinula se centrala stranke, koja je drugog gradskog vijećnika Damira Barbira imenovala za 'izvršnog tajnika za rad s organizacijama na području Dalmacije'.

Dakle, nešto kao Matijevićevog nadređenog. 

Bit će uzbudljivo pratiti dokad će se u ovoj stranci moći klati - ako ne sad, onda za godinu ili dvije.

NEDJELJA Partija 2

Na interne izbore u splitskom HDZ-u, pak, izašlo je više od tisuću i sedamsto glasača.

Ovaj put se ne šalimo: koliko tek njih ima, jebote. Ne bi čovjek rekao kad šeta gradom.

Na ovim izborima malo su vježbali demokraciju - eto na što ih gubitak vlasti može natjerati - ali ćemo za konačan rezultat ipak morati pričekati drugi krug, za sedam dana.

Tko god pobijedi, u ruke dobiva Titanik.

Vaša reakcija na temu