Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: CROPIX PREGLED TJEDNA: Zvižduci u Splitu najavili su neizbježno
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Zvižduci u Splitu najavili su neizbježno

…i vrlo brzo pokazat će se da su početak Plenkovićevog kraja

PONEDJELJAK Zvižduci

Još i prije nego što je došao na vlast, Andrej Plenković na vlastitoj koži se uvjerio kako izgleda susret sa splitskom ulicom: partijski skup na Rivi prije šest godina pohodilo je nekoliko stotina bučnih torcidaša koji su dali do znanja da su vrlo svjesni tko kroji hrvatsku nogometnu stvarnost i tko - tada, a barem djelomično i sada - u svojim rukama drži sistem fino podešen potrebama kriminalaca i mafijaša.

HDZ.

I imao je Plenković u međuvremenu nekoliko zanimljivih epizoda sa Splitom i Splićanima: epski požar koji je ušetao u grad proglasio je 'atraktivnim', a ljude koji ne biraju njegovu stranku 'nenormalnim'. No tvrda kohabitacija ipak je nekako trajala i klapala sve do ovog tjedna i otkrića povijesne pljačke milijardi kuna u Ini. 

Pljačke s potpisom HDZ-a.

Da će premijer biti izviždan na otvaranju Europskog prvenstva u Spaladium Areni bilo je sasvim razumno za očekivati čim je njegov dolazak najavljen, jednako kao što je politička sudbina njega i njegove stranke sada, nakon što mu je splitska ulica pokazala palac dolje, izvjesna. Zapisana i zapečaćena.

Treba samo čekati da se odrade formalnosti.

UTORAK Neboder

No formalnosti često imaju jako važnu ulogu, recimo u slučaju 'Marriotta', službeno najvišeg nebodera u državi.

Njegov investitor od početka gradnje vješto je plovio administrativnim i urbanističkim bespućima i najprije isposlovao izdvajanje svojih parcela iz gradskog projekta Kopilica, a onda još i dodatnih deset katova - a nakon toga uspio privesti kraju gradnju nebodera koji je Splitu definitivno donio veliku dodanu vrijednost. Ekonomsku, estetsku, reputacijsku, svakakvu.

Ali vrag je u detaljima: kad je cijeli taj neobičan proces priveden kraju, eto zavrzlame oko onog kućerka na krovu. I konačna dozvola za zgradu ostaje visjeti u zraku, tamo iznad 27. kata.

Svega tu ima: od gradskih službenika koji tvrde da je sada cijeli neboder bespravan, preko građevinskih inspektora koji nisu pronašli baš nikakvu zamjerku i investitora koji se poziva na uobičajenu praksu kod velikih projekata i 'lokacijske uvjete' kojih se držao, pa sve do nadležnog ministarstva koje mu je dosad uvijek dalo za pravo.

A sve je zapravo jednostavno - ako postoji višak, treba ga legalizirati ili srušiti. A ako je sve u okvirima uobičajenog, dozvolu treba izdati baš odmah.

Najgluplje je čekati. I umjesto principa tjerati inat.

SRIJEDA Natječaj

Puljkova gradska vlast s natječajima očito ne čeka, dapače, pa je ovog tjedna objavila i skoro raspisivanje onoga za Kopilicu, najveći i potencijalno najpotentniji gradski projekt. 

Koji od nečega mora krenuti, pa makar do realizacije trebalo čekati pet ili deset godina.

Pravo pitanje zapravo glasi - zašto od usvajanja GUP-a do danas punih 17 godina nije raspisan ama baš nijedan natječaj za ama baš nijedan od 13 sličnih velikih gradskih projekata, pa od dokumentacije imamo uglavnom ništa?

A odgovor je vrlo jednostavan: rijetke garniture u Banovini nisu bile svjesne da su kratkog vijeka trajanja, pa tko će im se gnjaviti na duge staze…

ČETVRTAK Diletantizam

Ako se u urbanizmu i politici prema prostoru gradonačelnik i njegova ekipa zasad postavljaju razumno i čak iznenađujuće sistematično, na nekim drugim temama - recimo na Marjanu - vidi se krajnji diletantizam.

Zvuči nevjerojatno, ali je bolno istinito: ni iz trećeg pokušaja ekipa nije uspjela raspisati i provesti normalan javni natječaj za ravnatelja park šume. I dok su u prva dva pokušaja zbog raspada vlasti možda postojala razumna opravdanja, ovaj treći vrijeđa razum: vršitelj dužnosti ravnatelja, koji se i sam natječe za puni mandat, imao je pristup svoj dokumentaciji svojih konkurenata i tako je stekao golemu prednost.

Ako propust nije namjeran - a ufamo se da ne postoji tolika proračunatost - onda se radi o traljavosti i aljkavosti na redikuloznoj razini.

I to vlasti kojoj su prije izbora bila puna usta upravo Marjana, a neki njeni važni kotačići cijelu su svoju političku karijeru izradili samo na ovoj temi, o kojoj navodno znaju baš sve. 

Tko zna kako će izgledati kad se dohvate nečega o čemu zaista nemaju pojma.

PETAK Vrtići

Vrtići će, čini se, poskupjeti. Za nekih stotinjak kuna mjesečno, dakle malo, ali poskupljenje je poskupljenje.

Što se baš i ne uklapa u predizborne najave o 'racionalizaciji i reorganizaciji umjesto nametanja novih troškova građanima'.

Realno, svima je jasno da se radilo o najobičnijem populizmu, no on u pravilu uvijek ima dvije oštrice: kako su Puljci i ekipa opstruirali Andru Krstulovića Oparu kada je podizao prirez ili pokušavao povisiti turističku pristojbu - što je valjda jedini razuman potez koji grad pregažen turizmom može povući - tako ćemo sada guštati slušati oporbu kako im vraća milo za drago.

SUBOTA Ceste

Hrvatskim cestama, čini se, došlo je iz dupeta u glavu da im nekoliko milijardi kuna vrijedni projekti u Splitu i okolici kasne i zapinju, pa su smijenili svog splitskog šefa Nevena Matijevića. Mašala.

Čovjek će sada imati nešto više vremena za posvetiti se omiljenom hobiju - ili drugom poslu, kako god - a to je funkcija 'savjetnik za infrastrukturu splitsko-makarskog nadbiskupa'.

A Hrvatskim cestama želimo da njihov novi šef barem puno radno vrijeme, ako ne i više, posveti ovom prometno zapuštenom i tragično zagušenom gradu.

NEDJELJA Izbori

Kotarski izbori tradicionalno su se održali uz bijedno maleni odaziv birača, ali uz rezultate koji bitno odskaču od većine ranijih: dok su stranačke mašinerije prije odnosile pobjedu mobilizacijom par stotina svojih vojnika, sada nezavisne liste očito uspijevaju privući dovoljan broj apolitičnih, a opet zainteresiranih građana.

Letimičnim pregledom rezultata dolazi se do nekoliko zaključaka: tamo gdje je imao ozbiljnu konkurenciju HDZ je uglavnom izgubio, poraz na vlastitom Žnjanu Puljcima predstavlja golemu reputacijsku štetu, a s druge strane dokazalo se da se ozbiljan rad isplati.

Ekipi iz Geta, mladom Levantinu iz Spinuta, Paviću s Kmana, Matijeviću s Blatina i Barbiru s Trstenika, Vjeki iz Varoša, momčadi s Neslanovca. No ako nas pitate, apsolutni hit je vječni Ivica Grubišić zvani Gire koji se sam samcat tukao s HDZ-ovom vojskom i na koncu odnio premoćnu pobjedu na Sirobuji.

Pardon, na Girobuji.

Vaša reakcija na temu