Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: 'Čistoća' se morala dogoditi
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: 'Čistoća' se morala dogoditi

…kad 'prve metla tvrtke' govori o hapšenjima kao zavjeri protiv firme, predsjednica Nadzornog odbora o marendi umjesto nadgledanju, a gradonačelnik o sistemu koji funkcionira. Dobro da nismo ostali i bez gaća

PONEDJELJAK Raspad

Trebala bi to biti dobra vijest - to, naime, da je Split jedan od rijetkih gradova u državi koji po službenim statistikama i dalje bilježi turističke pluseve - samo da ne živimo ovdje, pa da ne vidimo što nam to u stvarnosti donosi.

Nered.

Infrastruktura se doslovno raspada, ceste nismo u stanju čak ni zakrpati, a kamoli izgraditi nešto novo. S većom kišom začepi se grad i zamuti voda, s većom gužvom zakrči svaki milimetar slobodnog prostora, parkinga nema ni za lijeka, a učinkovit i brz javni prijevoz i dalje spada u sferu iluzije.

Na sve to nadovezuje se naša domaća pohlepa, pa svakodnevno gledamo kamikaze od taksista koji krše sva moguća pravila kako bi oderali još kojeg stranca, ugostitelje koji su zapasali javni prostor i otvoreno se protive pokušajima uvođenja reda, komunalce koji su bezvoljni ili nemoćni, pa i turiste koji se cijelom tom kaosu često jako brzo prilagode. Ukratko, svi grabe dok je vrijeme, dok nam se grad potpuno ne raspadne.

A dogodit će se to, čak i prije nego što mislimo.

UTORAK Lopovluk

U 'Čistoći' se, recimo, raspad sistema dogodio baš ovog tjedna, kada su spektakularno uhapšeni friško imenovani direktor Ante Aleksić i još petorica radnika s Karepovca, a potom se istraga proširila na još 29 poduzetnika koji su ondje po svemu sudeći nezakonito odlagali različite, pa i zabranjene vrste otpada.

I još su, izgleda, zbog toga davali mito.

Puno je aspekata ove afere: s jedne strane kriminalni, s druge komunalni, a s treće bogme i politički. Ekipa s Karepovca možda je zbilja uzela pozamašnu svotu love za sebe, no to ne poništava činjenicu da ni gradske ni županijske vlasti već godinama nisu u stanju osigurati lokaciju na kojoj bi se legalno mogao odlagati građevinski šut, a da ne govorimo o Lećevici koja debelo i neoprostivo kasni ili odvajanju otpada koje se u Splitu još uvijek odvija samo u teoriji.

Za sve ovo, pa i sami novootkriveni lopovluk, odgovornost snosi politika. A tko će drugi?

SRIJEDA Dvije stručnjakinje

Dvije reakcije na skandal u gradskoj tvrtki posebno su bile simpatične.

Prva je Ljubica Vrdoljak, HDZ-ovka koja već godinama nema ništa protiv toga da ju se u javnosti predstavlja kao 'glavnu operativku' i 'dugogodišnju šeficu Čistoće, bez obzira na kojem mjestu se ona formalno nalazila'. Vrdoljak, koja je po ovakvom hvalisanju u svakom trenutku znala gdje se nalazi svaka kanta i što radi koji radnik, sada je u blaženom neznanju o kriminalu koji joj se odvijao pod nosom. Pa u prvoj izjavi još sugerira da su aferu podmetnuli 'oni koji ne vole firmu'. Mašala.

Još simpatičnija bila je Nevenka Bečić, 'najbolji računovođa u Hrvatskoj', kojoj je povjereno da vodi Nadzorni odbor Čistoće. Nju su novinari presreli na sjednici Županijske skupštine i normalno priupitali za hapšenja u tvrtki koju nadzire, da bi im ona samo odmahnula rukom i odgovorila s 'idemo na marendu'.

Teško nama ako su nam ovo simboli stručnosti.

ČETVRTAK Vađenje

Reakcija gradonačelnika posebno se čekala, a možda je bolje da ju nismo ni dočekali.

On je zadovoljan jer 'sistem funkcionira', makar bi barem to trebalo biti samorazumljivo, dok je krivnju za vlastitu odluku o imenovanju Aleksića pokušao prebaciti na njegovog prethodnika Miroslava Delića - koji je, kako glasi javna tajna, dobio otvorenu političku prekomandu iz Čistoće u Promet, bez pogovora i bez mogućnosti žalbe.

To je već postala zabrinjavajuća praksa: kad ide dobro ili kad nastupi potreba za teatralnim nastupom, Andro Krstulović Opara drži sve konce: gasi požare, sanira Karepovac, ruši bespravnu gradnju ili patrolira s komunalcima. Kad zašteka, on je gradonačelnik bez portfelja.

Ovog tjedna čak je uspio sam sebi skočiti u usta u roku od samo dva sata, pa je odmah nakon izjave da 'ne smjenjuje na osnovu indicija' i da 'Čistoći zasad uopće ne treba direktor' u oba slučaja donio potpuno suprotnu odluku. Tko ga je na to natjerao, uopće nas ne zanima: dosta je više bilo vađenja na Keruma.

PETAK Pjaca

Malo je nedostajalo da nam kompletna Pjaca odleti u zrak, a to se simbolično dogodilo baš na dan kada su gradski ugostitelji, doduše anonimno, preko cijele stranice u novinama objavili oglas u kojemu su se potpisali kao 'građani Splita' i u kojemu se bune protiv pokušaja da se buku u gradu dovede pod kontrolu.

Pozivaju se na zakone i proceduru, a gradska pravila i dalje bezobrazno krše. Svake večeri.

Kako to obično biva, u tjednima nakon jedva izbjegnute tragedije malo ćemo čačkati po njenim detaljima i sada ćemo se vjerojatno zabavljati s osam plinskih boca zbuksanih u malenom prostoru, s restoranom koji po svemu sudeći tu uopće nije ni smio biti, s prostorom koji je iz državnih misteriozno prešao u privatne ruke i sa štekatima koji su metastazirali da se ulicama ne uspijevaju probiti ni vatrogasci, a kamoli obični ljudi.

A odgovor je zapravo vrlo jednostavan: sve dok imamo poduzetnike koji love u mutnom i drsko se opiru uvođenju reda, a s druge strane gradsku vlast koja je oko toga posvađana sama sa sobom, bit ćemo tempirana bomba.

Do iduće tragedije.

SUBOTA Koktel

A potpuno je tužno promatrati kako sustav nekako uspijeva funkcionirati svugdje osim, eto, kod nas. 

U Dubrovniku su, recimo mrtvi-hladni uveli komunalne propise čak i strože nego u Splitu, a onda ih budale još i provode, pa za sitni prekršaj u zauzimanju javne površine mrtvi-hladni uklanjaju štekate najprije na tjedan, a onda i na mjesec dana. I nitko se ne buni.

Čak i te nesretne Hrvatske ceste u vrlo kratkom roku uspjele su u onomu što Split metilja već godinama: službeno su ustanovili da reklame na stupovima predstavljaju potencijalnu opasnost, pa su ih ekspresno uklonili.

Dok se mi još uvijek zabavljamo studijama i kompromisima po kojima 'treba pustiti ljude da rade', a novu odluku o komunalnom redu usvajamo doslovno među posljednjima u državi.

Koktel divljaštva i pohlepe s jedne te neodlučnosti i nestručnosti s druge strane, da ne spominjemo pogodovanje, razlog je zašto smo još jedno ljeto proveli u crnoj rupi. Bez izgleda da se u dogledno vrijeme iskobeljamo.

NEDJELJA Kampanja

…ali zato ćemo barem imati koncert, ni manje ni više nego Thompsona na Rivi, večer uoči proslave obilježavanja Oluje.

Najmanje nekoliko stotina tisuća kuna iz gradske blagajne sitnica je u usporedbi prema poklonu predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović za početak njene kampanje.

Zadužila je Split u svom mandatu, nema šta.

Vaša reakcija na temu