Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Ili HDZ ili Hrvatska', Puljkova dosjetka kao pokriće za sve
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

'Ili HDZ ili Hrvatska', Puljkova dosjetka kao pokriće za sve

…za nejasnoće u programu, nedosljednosti u kadroviranju i sve očitiji manjak konkretnih rezultata

PONEDJELJAK 25 tisuća

'Ili HDZ ili Hrvatska', nastavlja Ivica Puljak udarati u predizborne bubnjeve iz dana u dan, premda nikakvih izbora još uvijek nema ni na vidiku. Recept je, moramo priznati, skoro pa genijalan: važno je do besvijesti ponavljati jednu te istu frazu, doduše vrlo efektnu frazu, iza koje se barem kratkoročno može sakriti sve nejasnoće i nedosljednosti u svakodnevnom radu.

A bogme, skoro godinu i pol dana od prvog ulaska u Banovinu, i sve očitiji manjak konkretnih rezultata.

No pukotine u ovom planu ipak su sve očitije i neće još puno vremena proći a da ih više nitko, pa ni razvikani PR eksperti i gurui političkog marketinga, više neće moći začepiti. Priču će, naime, biti sve teže sažvakati i progutati.

Dosta je ilustrativan primjer 'Eko-Kaštelanski zaljev', agencija koja je posljednjih godina izgubila kompletan svoj smisao i svrhu pa danas služi isključivo otvorenom uhljebljivanju - vladajućih HDZ-ovaca, ali bogme i zagovornika 'novih politika', kako to gradonačelnik voli opisati.

Recimo gradskog vijećnika Nenada Uvodića, koji kod Puljka otprilike igra ulogu Branka Bačića - dok na radnom mjestu u besmislenoj agenciji iz mjeseca u mjesec ubire plaćicu od respektabilnih 25 i kusur tisuća kuna. Mašala.

A šef stranke ne samo da ni zucne, nego dapače, u skladnoj kohabitaciji s HDZ-ovcima aktivno radi da 'Eko-Kaštelanskom zaljevu' produlji vijek trajanja. Buni se kad se agenciji pokuša uskratiti javna lova, aktivno radi protiv njenog gašenja i pripajanja (gradskom!) Vodovodu i kanalizaciji, što zakon propisuje.

'Ili HDZ ili Hrvatska', dakle. Ali ne baš uvijek i ne baš za svakoga.

UTORAK Marjan

Druga Puljkova mantra jesu 'pošteni i transparentni javni natječaji' čak i kada se radi o bitnim pozicijama - poput one ravnatelja Javne ustanove Marjan, inače predmeta mokrih snova i neobične opsesije jednog dijela nove gradske vlasti.

Nju će ubuduće, nakon tko za kojeg po redu raspisanog pa poništenog natječaja, voditi stanoviti Marko Pejnović - koji od referenci ima kratki staž u 'Narodnim novinama' i nešto u 'Lidlu'.

Od iskustva na terenu ima dvije šetnje po Marjanu, ali i poznanstvo s gradonačelnikovom savjetnicom Majom Đerek.

To dakako ne znači da je natječaj za ravnatelja namješten nego da su kandidati eventualno 'ohrabrivani' da se na njega prijave, što bi bilo sasvim legitimno - samo da nas iz Banovine i dalje ne uvjeravaju da to nije slučaj.

Odnosno, da nas prave blesavima. Gledajući situaciju na papiru, vrlo je jasno kako bi glasio komentar nekadašnje 'Dnevne doze splitskog nereda'.

'Marjan je kurac.'

SRIJEDA DES

Još jedan natječaj ovog tjedna zapeo je u procjepu između slatkorječivih obećanja i realnosti: onaj za ravnatelja DES-a.

Jedna od kandidatkinja, naime, nije pristupila razgovoru u zakazanom terminu i tako je sama sebe diskvalificirala - no svejedno je naknadno pozvana dva dana kasnije. Zašto?

'Postupili smo prema uputama Pravne službe DES-a', kazat će Puljkovi ljudi u upravnom odboru ove ustanove.

'Ništa slično nisam savjetovala niti sam sudjelovala u takvoj odluci', odgovorit će sama šefica Pravne službe.

I što sad? 

Pa, ništa: možda je najbolje još jednom ispaliti onu 'Ili HDZ ili Hrvatska', za široke mase sigurno zvuči zanimljivije.

ČETVRTAK Petrina

Puljkov zamjenik Bojan Ivošević drži se po strani kada je riječ o visokoj nacionalnoj politici; ima on neke svoje bitke, a trenutno su mu na tapetu konzervatori.

Meta je uglavnom pravilno odabrana, što ne znači da su metode primjerene. Jer kada je Ivošević ovog tjedna na službenom gradskom memorandumu ispisao i objavio apsurdan zahtjev konzervatorima da odobre otvaranje noćnog kluba na Peristilu, želeći valjda do kraja razotkriti njihov višegodišnji nerad, na prvu je sve skupa izgledalo kao efektna dosjetka.

A već na drugi pogled ispostavilo se da se dogradonačelnik Splita pretvara u Stipu Petrinu. Trebao je još samo ubaciti pokoju sočnu psovku pa da cirkus bude potpun.

PETAK Protest

U istim cirkusantskim tonovima protekla je prva premijera u Teatru, gdje se intendant Srećko Šestan uz asistenciju prijateljice ministrice kulture grčevito drži u fotelji premda ga malo tko ondje više želi gledati.

Gradonačelnik i dogradonačelnik pojavili su se na važnom društvenom događaju i umjesto na svoja mjesta u ložama zasjeli u zadnji red partera. Kao, iz prosvjeda.

Nema šta, zatresla se kompletna splitska i hrvatska kulturna scena.

SUBOTA Mužnja

Slogan 'Ili HDZ ili Hrvatska', rekli smo, vrlo je efektan - a kada nam gotovo na dnevnoj bazi iskaču svinjarije koje uglavnom uključuju javni novac i privatne džepove, nije teško zaključiti i da je dobro pogođen.

Ovotjedna junakinja odaziva se na ime Maja Zlokić, formacijski je HDZ-ovka iz drugog ili možda čak trećeg ešalona, ali bogme predstavlja sposoban kadar se velikim potencijalom. U proteklih desetak godina, naime, bez natječaja je od prethodnog vodstva Županijske turističke zajednice dobila poslove vrijedne više milijuna kuna.

Koji nisu bili odviše složeni: Zlokić je angažirana da 'dogovara oglasni prostor u medijima', kao da se radi o znanstvenoj fantastici a ne o redovnom opisu posla svakog prosječno kapacitiranog ćate.

Pa je za te iste poslove angažirala treću agenciju - dakle, HDZ-ovci su uspjeli u tome da jedan obični oglas u medijima ne prođe dvije, nego čak tri ruke. Uz proviziju, naravno.

A sama Zlokić dio je love preusmjerila na oglašavanje na njenom vlastitom portalu, pa uz to još naplatila proviziju za sklapanje ugovora sa samom sobom. 

Čestitamo, čak i za HDZ-ove standarde mužnje javne love ovo predstavlja pravu malu revoluciju.

U besramnosti.

NEDJELJA HDZ

A nesretni splitski HDZ još uvijek je obezglavljen - dapače, još uvijek se ne zna ni kada će interni partijski izbori biti raspisani.

Jer centrala čeka da se njihov ishod unaprijed dogovori. S više od jednog kandidata, naime, u HDZ-u uvijek nastaju gužve, podjele i problemi.

Oni možda jesu za demokraciju, ali ne baš uvijek i ne baš da svatko radi što hoće.

Vaša reakcija na temu