Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kome će biti neugodno u poljudskoj loži?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kome će biti neugodno u poljudskoj loži?

…možda nekima od one šestorice veličanstvenih koji su pregovarali s HNS-om i dobili ništa osim poniženja

PONEDJELJAK Beskičmenjaštvo

Tri ipo mjeseca prošlo je od onog političkog igrokaza na Poljudu, kada su združene snage državnog, lokalnog i nogometnog HDZ-a zabile nož u leđa Hajduku i potom još pompozno najavljivale da se primiče kraj ponižavanju od strane HNS-a, da će do utakmice s Mađarskom biti riješen velik dio problema hrvatskog nogometa i da će kuće biti od čokolade, a prozori od marmelade.

I naravno da se dogodilo veliko ništa - osim što je ispunjen partijski nalog da reprezentacija napokon zaigra na Poljudu, pa makar na mišiće i makar gaženjem svih mogućih principa. Oni su jedno, a stranka nešto sasvim drugo.

Andro Krstulović Opara, Igor Stanišić, Domagoj Maroević, Mate Omazić, Duje Sučić i Josip Župić šestorica su veličanstvenih koji su zastupali Split na tom festivalu beskičmenjaštva. Dobar posao su obavili, imena će im biti upisana u povijest.

UTORAK Muktaši

Čovjek bi očekivao da će ekipu iz HNS-a gradonačelnik 'učiniti u papar' i 'dati im po repici', kako se već izražavao u sličnim situacijama, sada kad su bili toliko drski da su izigrali ama baš sve dogovoreno i ponovno napravili budale od kluba, grada i regije.

Ali ne, nije se ni oglasio.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li mu biti neugodno u poljudskoj loži, njemu i onih 130 vijećnika, pročelnika i direktora koji su dobili mukte karte.

SRIJEDA Rekonkvista

Dijelu gradskih ugostitelja okupljenih u nekom navodnom udruženju isplatilo se, izgleda, agresivno oglašavanje po medijima i javni pritisak preko onih proglasa, koliko god po sadržaju oni bili blesavi i bizarni. Eto, primio ih je gradonačelnik.

Još uvijek nije sasvim jasno koja je bila svrha i smisao sastanka u Banovini jer su se ondje očito tek ponavljale bezobrazne teze poput one da će 'dok god bude potražnje za sjedalicama i večerama, ugostitelji tražiti veće i veće štekate - a na Gradu je da ih dozvoli ili ne'.

Mašala: gospodi povećanje uvijek odgovara, a na samu najavu smanjenja grakću o ugroženosti i kršenju Ustava.

Jedini logičan zaključak jest da se famoznoj gradonačelnikovoj 'rekonvisti javnog prostora' već tupi oštrica, iako još nije dogurala dalje od najave. Kao i većina toga.

ČETVRTAK Zadovoljstvo

Dok su pred Banovinom meljali isprazne izjave pred kamerama, u njenoj unutrašnjosti USKOK je hapsio.

Zbog onog monstruoznog hotela na Bačvicama, oko kojega u narodu ionako odavno vlada mišljenje da bi nekoga trebalo poslati u zatvor.

Priznajemo, u jednom trenutku osjetili smo toplinu oko srca, koliko god bili pesimistični oko razrješenja cijelog slučaja. 

Život čine mala zadovoljstva.

PETAK 21. stoljeće

Od dobrih vijesti zabilježit ćemo da napokon počinje veliki projekt izgradnje kanalizacijske i vodovodne mreže - najprije u Kaštelima i Trogiru, a uskoro valjda i u Splitu i Solinu. Milijardama iz europskih fondova.

Blažena Europska unija: da nije nje, tko zna kad bi zagazili u 21. stoljeće.

SUBOTA Prosvjed

Na Bačvicama još uvijek prosvjeduju protiv prometne regulacije i to je razumljivo jer im ona doista jest donijela poprilične poteškoće - ali, ruku na srce, treba kazati da je ostatak grada ovog ljeta zahvaljujući njoj ipak nešto lakše disao. 

Nije, dakle, problem u tom privremenom rješenju - nego u tendenciji vječne privremenosti svega u ovom gradu, kojoj se još uvijek ne nazire kraj. Vertikali usprkos.

NEDJELJA Provokatori

Prosvjed na Bačama protiv rada HDZ-ove gradske vlasti organizirao je i poveo predsjednik tog kvarta Tomislav Zaninović - a i on je prigodno zaposlen u HDZ-ovoj Županiji.

Ne želimo sugerirati da se radi o politici, ali se bogme nećemo miješati ni u njihove obiteljske razmirice.

No kod Zaninovića je zanimljiviji jedan drugi moment: čovjek koji se žali zbog očajne infrastrukture prije samo godinu dana hvalio se da 'ni lipe kotarskog novca nije potrošio na komunalu' - nego je, eto, financirao sport, pa i ekipu za balun kojoj je on osobno izbornik. I kad su ga novinari ovog vikenda priupitali oko toga, nervozno se istresao na njih i proglasio ih provokatorima. 

Tužno.

Vaša reakcija na temu