Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Nije sramota dobiti koronu, već šutjeti o tome
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Nije sramota dobiti koronu, već šutjeti o tome

Petar Škorić je reagirao tek kad se ćakula proširila cijelim gradom i kada je počeo primati pozive novinara

PONEDJELJAK Aparat

Usred bijela dana i nasred Rive izbio je požar na parkiranim motorima, pa se nadamo da smo time ispunili tradicionalnu kvotu ljetnih katastrofa. Bolje i ovo, nego da gore restorani, apartmani i trgovi, kao što se dogodilo lani.

Nećemo dalje, da se ne ureknemo. Samo bismo toplo pozdravili ekipu iz nekih lokala u Turističkoj palači, koja je odbila ustupiti vatrogasne aparate građanima prije nego što su došli vatrogasci, s nadom da karma neće biti previše okrutna. Ekipi iz 'ST Rive' koja je postupila potpuno suprotno i onom Sirijcu koji je ozlijedio ruku kako bi spasio jedan parkirani auto, naš duboki naklon.

I dobro se mora jednom vratiti.

UTORAK Čardak

'Kula babilonska' ili 'remek-djelo', zapravo nam je svejedno sad kada se privodi kraju. Najviši neboder u gradu i državi opet se poteže po medijima zbog dvokatne 'vikendice' friško izgrađene na krovu: jedni histeriziraju zbog navodne bespravne gradnje, drugi tvrde da je sve po PS-u, pa smo čekali građevinske inspektore da nam ovog tjedna napokon razjasne situaciju.

Stali su na stranu investitora i objasnili da zgrada na Kmanu nije nabujala ni u širinu, ni u visinu - a to je zapravo sve što nas je zanimalo, ostalo su tehnikalije s kojima se više nema smisla zamarati.
Taj je period davno prošao, ono kad je dozvola bujala i katovi u njoj rasli eksponencijalno. Sada je gotovo.

Ali, eto, barem imamo najvećeg.

SRIJEDA Pepeo

Prošlog smo tjedna pisali o povjerenstvu koje bi trebalo izmetiljati strogo ograničenje prometa po Marjanu i zaključili da se radi o gradonačelnikovom kukavičkom potezu izbjegavanja odgovornosti, odnosno strahu od Keruma, pa nam sada nije problem posuti se pepelom i reći da smo pogriješili.

Povjerenstvo se, naime, odmah sastalo i dalo konkretne prijedloge kako zaustaviti civilizacijsko sramoćenje na Marjanu, uključujući novi rampu na Institutu, pa sada samo treba sve formalno staviti na papir i potpisati. Mašala.

Veselimo se, ako je to to.

ČETVRTAK Škartoc

Oko su se Marjana, inače, cijelog tjedna javno klali šef SDP-a Goran Kotur s jedne i predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić s druge strane, i to u prilično dosadnoj javnoj polemici teško razumljivoj i natprosječno informiranoj osobi, a kamoli laiku.

Započelo je dosta bijednim pokušajem podmetanja Mariniću da se 'zalagao za promet oko Marjana' kada je zapravo zahtijevao njegovo strogo ograničavanje, a nastavilo cijelom serijom odgovora s jedne i druge strane. I nećemo ih prepričavati, osim zaključiti da Kotur - čija je stranka bila na vlasti u gradu i koji je osobno godinama vodio Upravno vijeće za Marjan, baš kad je promet kroz šumu naglo nabujao - i dalje ne postupa previše inteligentno kada se radi o ovoj temi.

Umjesto da se pokrije škartocem po glavi i barem izbjegava razgovor, ako se već ne želi javno ispričati, on se i dalje gura u prvi plan. Baš nevjerojatno.

Ako misli da je napad najbolja obrana i da je bolje zakuhati kašu u kojoj bi svi izgledali jednaki - političari i aktivisti, silovatelji i žrtve - e, pa neće ići.

PETAK Obećanje

Čisto folklora radi, zabilježimo da se ovog tjedna JOŠ JEDAN ministar prometa OPET zakleo da brza cesta od Trogira do Omiša samo što nije, a usput i da će se nešto meljati oko željeznice i tko zna čega sve ne, uglavnom da milijarde samo što nisu potekle.

Od 2003. godine slušamo tu istu priču, od dvije tisuće i treće godine.
I da smo bili normalni i zdravi sa živcima, do danas bismo poludjeli.

SUBOTA Korona

Zaključili smo već da ovo nije bila godina Petra Škorića, ali nevolje se svejedno ne prestaju slagati jedna na drugu.

Evo, sad je dobio i koronu.

Zapravo to ne bi bila vijest da sam Škorić nije odlučio sve prešutjeti, nego je reagirao tek kad se ćakula proširila cijelim gradom i kada je počeo primati pozive novinara.

O bolesti nije obavijestio ni svoje rođene HDZ-ovce, što je poseban problem znamo li da oni dijele sve a posebno zrak, trpezu i bliski kontakt. Čak i većini njih bilo je nevjerojatno da informaciju o koroni nije javno podijelio, uzevši u obzir koliko nebitnih objava producira na dnevnoj bazi: 'Petre, pa nije sramota biti bolestan. A i treba upozoriti ljude da budu oprezni', zavapit će HDZ-ovci, a on će uporno odbijati ukazati se na Facebooku.

Mogao je ispasti odgovoran, umiveni i korektan političar, sada ostavlja samo nekakav nedorečen dojam koji ipak pomalo naginje na primitivizam.

NEDJELJA Sezona

Malo je rano za zbrajati, ali ipak imamo dojam da će turistička sezona proći više nego solidno - i za one koji od turizma žive, ali posebno za nas koji s njime nemamo veze.

Sve je ugodno popunjeno, a opet nema gužvi, nervoze, vriske i smrada. Bogme nam ne fale ni horde pijanih polaznika tečaja alkoholizma, ni kolone gostiju s kruzera koji za sobom vuku infuzije, ni opsada uličnih svirača, ni stotine tučnjava na ulicama. Baš ništa od toga, sve je taman.

I koliko god će cijela godina biti za pamćenje, toliko se nadamo da će netko ozbiljno proučiti sezonu i nekad u budućnosti postaviti ograničenja zbog kojih se više nikada nećemo cijelog ljeta osjećati kao stranci u vlastitom gradu.

Vaša reakcija na temu