Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bruno Karadža PREGLED TJEDNA: Što se još treba dogoditi da Šupraha odleti?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Što se još treba dogoditi da Šupraha odleti?

Uhapsilo mu desnu ruku, a on se još uvijek pravi blesav - kao i županijski HDZ koji ga drži na funkciji

PONEDJELJAK Nova generacija emigranata

Gradonačelnik Ivo Baldasar opet nam je kliznuo u inozemstvo, ovaj put negdje u Njemačku.

Nitko nema pojma šta je tamo radio, niti ćemo vjerojatno ikada doznati, kao ni kada se radi o ostalim putešestvijama njega i ekipe. U Kini su, recimo, bili dva puta - pa nismo dobili ništa osim par fotografija na Facebooku i nekakve formalno potpisane povelje.

Prošlog tjedna je, dakle, Baldasar osvanuo u Munchenu i iz jednog jedinog izvještaja u medijima doznali smo da mu se jako svidjelo.

‘Političari koji razmišljaju pravilno trebali bi što više odlaziti vani posjećivati naše ljude, na primjer u Njemačkoj, Australiji ili Americi, jer su oni više nama bliski nego obratno’, kazao je na oduševljenje prisutnih.

Fino. Izgleda da je konačno pronašao publiku koja ga shvaća ozbiljno.

UTORAK Kava pokraj kade

Hotel Park obnovljen je i otvoren. Kakav - takav.

Ako smo se navikli na ne tako davnu intervenciju Vjekoslava Ivaniševića, koji je legendarnu terasu dosta uspješno masakrirao, valjda će nam sjesti i najnovija preobrazba u luksuzni resort u srcu grada, sve te staklene bašte, dogradnje i pregradnje, kao i ona kada koju optimistično nazivaju bazenom.

SRIJEDA Novi đir

Nešto ljepša tradicija upravo se formira i njeguje na Sustipanu, gdje iz godine u godinu raste mini festival s pažljivim izborom izvođača, ugodnom atmosferom, decentnom rasvjetom i čarobnom atmosferom, kako i priliči tom mjestu.

Za razliku od otvaranja Parka, gdje su bili 'svi koji nešto znače', ovdje su se na dekice povaljali svi koji drže do sebe - a stvar opet nije prerasla u glumatanje i poziranje. Barem ne još.

Požurimo dok nije kasno.

ČETVRTAK Atom je pocijepan

Europska komisija službeno je objasnila zašto Split nije imao nikakve šanse u borbi za Europsku prijestolnicu kulture, već je ponižavajuće izbačen već u prvom krugu i izgubio od giganata poput Dubrovnika, Rijeke, Pule i Osijeka.

Ukratko, opisali su da nam je kandidatura bila zabrinjavajuće loše sastavljena, s nemaštovitim konceptom, gomilom šupljih ideja, manjkom ambicija, viškom birokratiziranosti i zatvorenosti. Ono što su gradski oci predstavljali kao 'deblokadu grada' i 'cijepanje kulturnog atoma', odnosno vrhunac kreativnosti grada s velikim planovima, stručnjaci su prepoznali kao ono što zaista jest - skup parcijalnih ciljeva pojedinih institucija i udruga u kojemu nije bilo mjesta ni za mlade, ni za građane izvan kulturnog sektora.

Jasno, odmah je primijećeno da se oko cijelog projekta nije ni provela normalna javna rasprava. Strateška analiza i ciljevi 'možda zvuče dobro u lokalnom kontekstu, ali je europski kontekst izostao'. A program je, citiramo, 'više turistički nego strateški'.

Jednom riječju, čisti fijasko. Ako je sama vijest o ispadanju Splita utrke trebala za sobom povući ostavke kao moralni čin, samo obrazloženje moralo bi rezultirati smjenama po kratkom postupku.

PETAK Blaženo neznanje

Uhapsilo mu je desnu ruku Vicu Pavića i još sedmoricu više ili manje značajnih kotačića u Županijskom nogometnom savezu, a predsjednik Alojzije Šupraha i dalje se ustrajno i kvalitetno pravi blesav.

On, jasno, o ničemu nema pojma.

Kao ni njegov šef Zlatko Ževrnja, koji ga aferama usprkos drži za svog savjetnika za sport. Kao ni Ante Sanader i ekipa iz županijskog HDZ-a, koji brižljivo održavaju sustav skrojen tako da jedan Hajduk nema pristup vlastitom nogometnom savezu - već upravo suprotno, tu instituciju predaju na pladnju čovjeku koji je pijan nokautirao predsjednika najvećeg kluba.

Vrč, međutim, ide na vodu dok se ne razbije, vidjeli smo to ovog tjedna u Zagrebu.

Suđenje nogometnoj mafiji po svemu sudeći će se premjestiti iz glavnog grada i jedan od kandidata mogao je biti Županijski sud u Splitu. Samo da njegov predsjednik Marijan Miletić nije ujedno i član Arbitražnog suda HNS-a - no, to je već druga priča...

SUBOTA Ni kunu

U samom Hajduku, pak, održani su navijački izbori za članove Nadzornog odbora i valjda nije moglo biti ljepše ilustracije, kvalitetnijeg dokaza svima kojima su nas uvjeravali da nam 'treba jedan Mamić'.

On i ekipa grebu noktima po zidovima u Remetincu, a na Poljudu civilizirani i demokratski izbori.

Istina, odaziv članova nije bio spektakularan, ali četrdesetak posto još uvijek je miljama iznad postotka kojim se može podičiti Gradsko vijeće. Od trideset i pet ljudi koji će idućeg tjedna potvrditi volju Hajdukovog članstva samo su dvojica - Jakov Prkić i Ivica Grubišić Gire - doista i članovi, koji su iskoristili svoje pravo i pojavili se na birališta.

U Hajduka se kunu, a ne daju ni kunu.

A reakciju barda koji nas je prije koji tjedan uvjeravao da su tvrdnje o demokratskim izborima obična floskula i da će odluka o sastavu NO-a pasti 'u nekom navijačkom laboratoriju, kao i prošli put' - još uvijek čekamo.

NEDJELJA Pred nosom

Građevinska inspekcija zabranila je radove u bašti na Zvončacu, gdje niče nekakva željezna konstrukcija valjda milijuntog po redu splitskog restorana. Znak zabrane je misteriozno uklonjen.

Konzervatori po običaju nešto metiljaju oko projekata i svojih posebnih uvjeta, a posao će tradicionalno dovršiti kad bude potpuno nepotreban, tek hrpetina slova na toalet papiru.

Sav taj nered događa se pred nosom Banovine i to je podatak koji nas, onako, ipak ne iznenađuje.

Vaša reakcija na temu