Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Premijerom Verdijeve opere 'Lombardijci' otvoreno 66. Splitsko ljeto

Premijerom Verdijeve opere 'Lombardijci' otvoreno 66. Splitsko ljeto

'Na nama je da umjetnosti izborimo dodatno zasluženo mjesto. Potrebno je to kako bi se mi i naš Grad oporavili', rekao je Krstulović Opara

Na Peristilu je večeras svečano otvoreno 66. Splitsko ljeto. Ovogodišnje izdanje, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, ponovno vraća umjetnost na drevne pozornice pod zvjezdano nebo, a gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svom je govoru istaknuo kako umjetnost ne zastaje pred izazovima i krizama, već je upravo korona kriza i sve što je došlo s njom dalo brojnim umjetnicima dodatnu inspiraciju. 


Kao i prošle godine, Opara je pozvao na zadržavanje mjera i građanske pristojnosti i ne predavanje pohlepi koja je poremetila ljudske živote:

'Drage i poštovane Splićanke i Splićani, uvaženi visoki gosti i uzvanici, poštovani gledatelji i slušatelji HRT-a i svi prijatelji i štovatelji Splita, umjetnosti i našeg Splitskog ljeta!
Sretan sam što smo večeras ovdje i što se ovaj veliki kulturni događaj, svima nama iznimno dragocjen i značajan, nije prekinuo, unatoč nepovoljnim okolnostima. Da, zdravlje i sigurnost su iznad i ispred svega, ali život mora ići dalje. I mi idemo dalje. Bez straha.

Umjetnost ne zastaje pred izazovima i krizama, dapače, upravo je korona kriza i svojevrsno društveno otuđenje prouzročeno nužnom socijalnom distancom dalo prostora i vremena brojnim umjetnicima za dodatnu inspiraciju i još jači impuls stvaralaštva koje jedva čekaju donijeti pred svoju publiku.

Ovogodišnje, po mnogo čemu posebno Splitsko ljeto, otvaramo s Lombardijcima. Puno je simbolike u ovoj snažnoj Verdijevoj operi prožetoj nježnosti, pobožnosti, odlučnosti i domoljubnim zanosom. Njome ćemo odavde, s carskog Peristila, na simboličan način odati počast napaćenom narodu Lombardije i poslati poruku snage i nepobjedivosti umjetnosti i kreacije, ali i pobjedu svih nas.

Lani sam Vas s ovog mjesta pozvao na ponovno osvajanje otetog javnog prostora i to kada nitko nije ni sanjao da će nas koronavirus i kriza uvjetovana njime vratiti gradu i prirodi koja se, Bogu hvala, regenerirala. Unatoč nevolji ili točnije, baš zbog nje, vratili smo se obitelji i užitku svakodnevice koju smo često shvaćali zdravo za gotovo. Epidemija nas je podsjetila na prave vrijednosti, usmjerila na bitno, a mi smo se uspješno prilagodili i naučili ukrotiti virus kojemu ne damo da nam ovlada životima. Siguran sam da smo naučili ovu lekciju.

Volio bih da su ove okolnosti također podsjetile i na moju prošlogodišnju misao i molbu da se ne predamo pohlepi koja je poremetila naše živote i iskrivila prirodne prioritete. Pozivao sam i pozivam sada na zadržavanje mjere, one građanske pristojnosti i poštovanja svega oko nas, a prije svega onoga drugoga do nas. Jesmo li dovoljno ponizni prihvatiti i tu lekciju? Split je to prepoznao. Uvjeren sam u to.

Živimo jedno snažno upozorenje. Moji prethodnici su pred sto godina, za vrijeme španjole koja je harala i našim gradom, brinuli o sutrašnjici Grada. I trudili su se s građanima, nakon tog strašnog upozorenja, svi zajedno okrenuti stvaranju i ljepoti koje su ljekovito djelovale.

Tih dvadesetih godina prošlog stoljeća su mladi ljudi, športaši, a posebno umjetnici regenerirali naš grad. Osnovano je i Jedinstvo, a naše kazalište je procvitalo pa je, naprimjer, naše kalete i ulice grada ispunila glazba maestra Tijardovića koji kroz pismu barba Tome tada i sada poručuje:

Ma j'isto lipa ma j'isto smišna, ko bi je prominu s najlipjin palacon ko našu mižerju s najvećim bogastvon.

I nastavlja:
Svi su nan dani sveci, jerbo znamo lipo živit ovod, a s pineziman ti reci ća more guštat oni onod.

Sve je tu rečeno. Poniznost, mjera i zadovoljstvo življenja u društvu i zajednici.

Umjetnost življenja po mjeri i potrebna suzdržanost u novim okolnostima pretočena je u ovogodišnje Splitsko ljeto. A ono je plod hrabrosti i odlučnosti ljudi koji su unatoč prijetnjama vratili umjetnost na naše trgove, pjacete i ulice, gdje je oduvijek pripadala i gdje će uvijek pripadati. Na nama je da umjetnosti izborimo dodatno zasluženo mjesto. Potrebno je to kako bi se mi i naš Grad oporavili.

Pozivam Vas drage Splićanke i Splićani da uz poštivanje svih preporuka i mjera opreza uživate u raznovrsnom i bogatom programu ovogodišnjeg Splitskog ljeta. Umjetnicima, organizatorima i svim sudionicima još jednom čestitam i zahvaljujem na hrabrosti, srčanosti i odlučnosti.

U želji da ga pamtimo po iznimnim umjetničkim ostvarenjima, da se svi skupa zarazimo jedino veseljem kreativnosti i ljepote, sa zadovoljstvom proglašavam 66. Splitsko ljeto otvorenim.'

Prilikom ceremonije otvaranja Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo i Glazba Split izveli su najpoznatiji splitski ples Monfrinu, a festivalsku zastavu podigli su članovi KUD-a Jedinstvo, Paola Demarchi i Dražen Bošnjak. Potom je uslijedila premijerna izvedba Verdijeve opere “Lombardijci“ u izvedbi solista, Orkestra, Zbora i Baleta HNK Split pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Roberta Boškovića.

Ovogodišnje Splitsko ljeto donosi najbolje hrvatske i inozemne operne soliste i orkestre vođene vrhunskim dirigentima, baletne izvedbe i bogat koncertni i dramski program. Bit će i četiri filmske projekcije te dvije izložbe. Splitsko ljeto imat će ukupno 32 naslova u 44 izvedbe pa će Festival pretvoriti grad u ljetnu kazališnu prijestolnicu ovog dijela Mediterana.

Na Peristil su stigli brojni uvaženi gosti poput izaslanika predsjednika Republike Hrvatske Zdravka Zime, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek, ministra zdravstva Vilija Beroša, splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, rektora Sveučilišta u Splitu Dragana Ljutića te domaćina, intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Srećka Šestana.

Program će tijekom 32 festivalska dana publici ponuditi pet premijera u vlastitoj produkciji. Bit će prikazana 32 naslova u 44 izvedbe – sveukupno pet opernih, 14 dramskih, pet baletnih, 14 koncerata, četiri filmske projekcije i dvije izložbe. Završetak festivala planiran je za 14. kolovoza kada će biti dodijeljene tradicionalne nagrade Judita, a po prvi put će u tzv. post festum programu u sklopu Splitskog ljeta biti održana dva koncerta i u danima službenog zatvaranja.

Vaša reakcija na temu