Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Preminula Mani Gotovac

Preminula Mani Gotovac

Splićanka je bila prva intendantica u povijesti hrvatskog glumišta

U 81. godini preminula je Mani Gotovac, najpoznatija hrvatska teatrologinja. Gotovac je preminula jučer, na svoj 80. rođendan, javlja IndexOva ugledna Splićanka bila je prva intendantica u povijesti hrvatskog glumišta i ugledna kazališna kritičarka. 

Svoju posljednju knjigu Rastanci, koju je pisala dvije godine, dovršila je ovog ljeta unatoč lošem zdravlju, koje joj je onemogućilo da osobno dođe na predstavljanje knjige. Roman 'Rastanci' njezina je deveta knjiga, upravo objavljena u izdanju VBZ-a, najavljena kao potresna i beskompromisna priča o cjeloživotnoj ljubavi, koja se bavi najkompleksnijim i najsuptilnijim vezama među ljudima, koje nikad do kraja ne razumijemo, ali zbog kojih živimo.

Mani Gotovac diplomirala je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Kao kazališna kritičarka i urednica emisije o kazalištu radila je od 1961. do 1990. godine.

Kritičarka, dramaturginja i teatrologinja Mani Gotovac rođena je u Splitu 1939. godine. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta (HNK Split i HNK Rijeka). Objavila je dvije knjige teatroloških eseja, 'Tako prolazi Glorija' (1984.) i 'Dubrovačke mišolovke' (1986.), autobiografske romane 'Fališ mi. Prva knjiga: zima/proljeće' (2010.), 'Fališ mi. Druga knjiga: jesen/ljeto' (2011.), 'Fališ mi: u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi' (2013. novo nadopunjeno izdanje), knjigu zapisa iz života i kazališta 'Ma koji život, ma koji teatar' (2014.) te romane 'Snebivaš me' (2015.) i 'Ćutim te' (2017.).

Bila je glavna urednica časopisa Prolog (1987. - 1993.), ravnateljica Teatra &TD (1992. - 1998.), Hrvatskog narodnog kazališta Split i Splitskoga ljeta (1998. - 2002.) te riječkoga HNK 2003. - 2007. Dobitnica je brojnih kazališnih nagrada.

Pisanje je istraživanje, pokušaj otkrivanja nečega što je ranije bilo nepoznato u susretu s melankolijom svakodnevice, s čime se teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac, kako je rekla u nedavno u razgovoru za Hinu, bavi i u svojem novom romanu 'Rastanci', u kojemu na dosad najneosobniji način piše o ljubavi, donosi Index.

- Ja ne mislim da književnost ima terapeutski učinak, bar to nije ono što ja tražim u njoj. Za mene je pisanje uvijek otkrivanje nečega što mi je dotad bilo nepoznato. Dakle, istraživanje, a ne terapija, a na tom putu pojavljuju se stalno razni demoni. I sama sam jedan demon, ali i demoni su različiti - govorila je Gotovac prije nekoliko tjedana.

Jedna od namjera 'Rastanaka' je i ta da pokaže 'da su zagrade u životu ono što nas određuje; nešto što je na sporednom mjestu na kraju postaje najvažnije'. 

Vaša reakcija na temu