Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PRESUDA U SPLITU 19-godišnjak terencem Mercedes prošao kroz dva crvena i usmrtio vozačicu Honde, osuđen na sedam godina zatvora

PRESUDA U SPLITU 19-godišnjak terencem Mercedes prošao kroz dva crvena i usmrtio vozačicu Honde, osuđen na sedam godina zatvora

Htio se pokazati prijateljima

Na sedam godina zatvora osuđen je u Splitu Ante Barišić koji je u ljeto 2022. sa samo 19 godina za volanom terenca Mercedes prošao kroz dva crvena svjetla i usmrtio vozačicu Honde koja je u autu bila s djetetom. Nije bio ni pijan, ni drogiran, sam je kazao da se htio pokazati prijateljima. 

Vozio je i znatno brže od ograničenja od 80 kilometara na sat. Čak 123 kilometra na sat. Od siline udarca Honda je odbačena na metalni stup, za vozačicu nije bilo spasa, a njezin sin s teškim je ozljedama prebačen u bolnicu. 

Barišić je isprva šutio, a onda na kraju suđenja priznao djelo u cijelosti. Kao olakotne okolnosti cijenile su mu se dob i priznanje, no ne i žaljenje i kajanje.

'Moje je osobno uvjerenje, a mislim i porotnika, da ste to kazali reda radi. Prvo ste rekli da niste krivi, tek kada je suđenje došlo do kraja izrazili ste žaljenje i kajanje zbog sankcije', kazao je okrivljenom sudac Dinko Mešin

Obrana je tražila da mu se sudi po Zakonu o sudovima za mladež, no Mešin na to nije pristao. Smatra da zbog težine samog djela tome nije bilo mjesta u ovom postupku jer bi izrečena sankcija bila pridržaj maloljetničkog zatvora ili koja godina maloljetničkog zatvora. 

'Ne znam što bih vam rekao. Sam način kako ste počinili djelo. Koliko ste vi ozbiljno shvatili ovaj postupak? Radi čega radite takve gluposti? Bez alkohola, bez droge, čiste glave htjeli ste se pokazati pred prijateljima. Ostavili ste dijete bez majke. Jeste li se sad pokazali?', pitao je Mešin okrivljenog koji je presudu i odluku o sankciji ispratio bez ikakve reakcije premda se naslućivalo da će dobiti više od pet godina zatvora jer je pred sudnicu uoči objave presude stigla policija. 

'Ne', kratko je odgovorio Barišić kojeg su roditelji ispratili iz sudnice. 

Izrečena mu je sigurnosna mjera zabrane upravljanja svim kategorijama motornih vozila koja mu počinje teći od odsluženja kazne. Unatoč teškoj prometnoj nesreći koju je skrivio u kolovozu 2022., Barišić je nastavio voziti. U Zadru su ga početkom 2023. uhvatili u prekoračenju brzine.

'I dalje sjedate u automobil i brzo vozite. Uopće niste shvatili ozbiljno ovaj postupak i kakve su posljedice nastupile', kazao mu je sudac Mešin.

Vaša reakcija na temu