Foto: Joško Šupić PRESUDA ZA GRANATIRANJE ŠIBENIKA: Rajčeviću osam, a Borojeviću četiri godine zatvora

PRESUDA ZA GRANATIRANJE ŠIBENIKA: Rajčeviću osam, a Borojeviću četiri godine zatvora

S dva patrolna čamca JRM-a otvorena je topnička vatra po Šibeniku, danas su u Splitu osuđeni zapovjednici

Slobodan Rajčević, nekadašnji zapovjednik 20. Graničnog mornaričkog diviziona Kuline iz sastava 8. Vojnopomorskog sektora JNA, osuđen je danas u odsutnosti u Splitu na osam godina zatvora zbog ratnog zločina i granatiranja Šibenika u rujnu 1991. godine. Čedomir Borojević, zapovjednik patrolnog čamca PČ 180 Cer, osuđen je, pak, na četiri godine zatvora. Za razliku od Rajčevića, na objavu presude doveden je iz splitskog zatvora. Tamo je i vraćen nakon što je čuo odluku sutkinje Višnje Strinić

Optužnica navodi da je Rajčević naredio Borojeviću da izvrši napad na Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja, s ciljem zastrašivanja civilnog stanovništva, uništavanja njihove imovine i zauzimanja grada. 


Zapovijed je Borojević prenio članovima posade, dok je Rajčević, kao zapovjednik patrolnog čamca PČ 173 Koprivnik istu zapovijed izdao posadi tog čamca. Tako je s dva broda JRM-a otvorena topnička vatra po Šibeniku iz topova Bofors kalibra 40 milimetara i četverocijevnih topova Hispano kalibra 20 milimetara. 

Došlo je do velikih materijalnih oštećenja stambenih, gospodarskih i objekata sa statusom spomenika kulture. Oštećeno je više od 20 stanova i kuća, gospodarski objekti INA-e, Luke Šibenik, Vinoplod-Vinarije Šibenik, kao i Kino Šibenik, katedrala svetog Jakova i samostan svetog Frane. 

Borojević je u ožujku 2017. godine uhićen na graničnom prijelazu Karasovići. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(36750, "");
Pregledaj komentare