Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PRESUDA ZA UBOJSTVO U OMIŠU: Ringwaldu, Piriću i Zoloti 54 godine zatvora za smaknuće Karmelina Fistanića

PRESUDA ZA UBOJSTVO U OMIŠU: Ringwaldu, Piriću i Zoloti 54 godine zatvora za smaknuće Karmelina Fistanića

Ubijen je sa šest hitaca u glavu

Na gotovo maksimalne zatvorske kazne za ubojstvo Karmelina Fistanića 9. studenog 2019. osuđeni su danas u Splitu Stjepan Ringwald, Jerko Pirić i Vlado Zolota

Vijeće sutkinje Ivone Rupić izreklo je ukupno 54 godine zatvora. Najviše je dobio Ringwald, 19 godina jer je on, pojasnila je sutkinja Rupić, ispalio šest hitaca u Fistanića. Pirić je dobio 18, a Zolota 17 godina zatvora. 

Vijeće je cijenilo doprinos okrivljenika samom kaznenom djelu. Olakotnih okolnosti osim obiteljskih prilika nije bilo. Ringwald i njegov branitelj Boris Majić nisu došli na objavu, Pirić je počeo negodovati tek nakon obrazloženja, kada su ih vezane odvodili iz sudnice. Požalio se da nije mogao iznijeti obranu. 

Sutkinja Rupić obvezala je okrivljenike i na plaćanje troškova vještačenja od 208.513 kuna, a svatko mora platiti i sudski paušal od 20 tisuća kuna. Svi ostaju u zatvoru. 

Trojka je privedena mjesec dana nakon ubojstva. Kriminalisti su povezali snimke nadzornih kamera na ruti kojom su se na dan ubojstva kretali optuženici. U blizini groblja na kojem su se sastali tjedan dana nakon ubojstva pronađen je motor Yamaha s tragovima krvi žrtve, a prilikom pretrage stana Stjepana Rignwalda nađena je jakna na kojoj su također tragovi krvi ubijenog Fistanića.

Ringwald i ostali postupali su po dogovoru s ciljem da usmrte Fistanića, kazala je sutkinja Rupić. 

'Tog dana se Ringwald dovezao do gradskog groblja s vozilom Renault Kangoo. Tamo su ga sačekali Pirić i Zolota. Vozilom Fiat Doblo, kojim je upravljao Zolota, uputili su se u Omiš. Kod benzinske postaje prošli su kraj Fistanićevog automobila VW Polo. Potom su se odvezli do Zolotinog apartmana. U apartman su ušli Pirić i Ringwald. Pirić je u jednom trenutku izašao i došao do vozila u kojem se nalazio Zolota. Nakon kraćeg razgovora vraća se u apartman. 

Zolota se s Fiatom odvezao do trgovine gdje ostavlja vozilo, nakon čega prati kretanje žrtve. Pirić i Zolota odvezli su Fiatom, a Ringwald izlazi iz apartmana s kacigom na glavi, sjeda na Yamahu T-Max i prati Fistanićev Polo u kojem se nalazi i njegova djevojka Verica J. Kada se Fistanić zaustavio na skretanju za Brzet, Ringwald mu na motoru prilazi s lijeve strane i kroz poluotvoreni prozor iz nepoznatog oružja kalibra 7,65 milimetara ispaljuje šest hitaca u glavu i vrat. 

Ringwald bježi na motociklu u smjeru Splita te pješice dolazi do stepenica koje vode na parkiralište gradskog groblja Split i Renaulta Kangoo. Yamaha T-Max je naknadno pronađena nedaleko od groblja na Putu Pazdigrada', pročitala je presudu sutkinja Rupić.

Uredila je činjenični opis djela. 

'Razlog je provedeni dokazni postupak. Uočava se da se sud uređenjem ovog činjeničnog opisa rukovodio odlučujućim činjenicama da su optuženici postupali zajednički i dogovorno. To proizlazi iz činjenice da Zolota i Pirić dolaze po Ringwalda na Lovrinac. Voze se do benzinske postaje u Omišu, prolaze kraj auta žrtve i dolaze do Zolotinog apartmana. Zolota promatra kretanje žrtve, a sve se događa u vrlo malom radijusu kretanja između apartmana, benzinske postaje, cafe bara i fast fooda. 

Zajedničko i dogovorno postupanje optuženika proizlazi i iz okolnosti da su sva trojica viđeni zajedno 1. studenog u konobi 'Kod Mije', kao i okolnosti da se međusobno jako dobro poznaju. Posebno Ringwald i Pirić koji su desetak godina kućni prijatelji. Zolota je također potvrdio da poznaje Ringwalda, koji je kod njega često dolazio u cafe bara. Pirića zna duže, poznaju se iz Omiša. Nije nepoznata činjenica da su Pirić i Zolota imali neriješenih međusobnih poslova koji povlače novčane transakcije. To je krug indicija koji upućuje na određene međusobne neriješene račune', kazala je sutkinja Rupić. 

Rekla je par riječi o obrani. 

'Važno je istaknuti da su optuženici na početku postupka tvrdili da nisu počinili djelo i da nemaju ništa s tim, no na nijedan način sud nisu u to uvjerili. Njihova obrana svodila se na to da su službenici za krim tehniku neprofesionalno i aljkavo obavili obradu i da nemaju za to znanja i kvalifikacije i da u Centru za vještačenje, instituciji s međunarodno priznatim certifikatima, rade suradnici, a ne vještaci. 

Gospodo draga, sud je očekivao obranu koja će ponuditi mnogo više. Obrana se svodila isključivo na kritiziranje rada institucija, pa i suda, te procesna nastojanja da se postupak ne okonča. To je jedino što smo od obrane dobili. 

Tvrdnje da je sud odbio dokazne prijedloge obrane također su neutemeljeni. Pozvani su svi vještaci koje je obrana predložila. Svi su se decidirano izjasnili o svojim nalazima. Također i svjedoci za koje se pokazala potreba. Ostali svjedoci, ekshumacija i rekonstrukcija, ničim ne bi doveli u pitanje dokaznu građu', kazala je u obrazloženju sutkinja Rupić. 

Na okolnosti kretanja optuženika ispitani su policajci iz postaje u Omišu. 

'Svjedok je na raspravi jasno kazao da na snimkama prepoznaje kretanje Pirića i Zolote s kojim je išao u razred, a Pirića poznaje od njegove 16 godine. Ringwalda nitko od svjedoka nije mogao prepoznati, ali je daljnjom kriminalističkom obradom, nakon izuzetih video nadzora i uočenog vozila Renault Kangoo, kojeg koristi Ringwald, osoba dobro poznata policiji, pretragom stana u Šibeniku izuzeta njegova odjeća. Utvrđeno je da se na jakni nalaze tragovi krvi žrtve. Jakna se vidi i na snimci s Lovrinca. 

Na Putu Pazdigrada 16. studenog nađena je Yamaha T-Max na kojoj su vještačenjem pronađeni tragovi krvi žrtve, kao i čestice karakteristične za ostatak inicijalnog punjenja streljiva. Čestice su nađene i na vozilu Renault Kangoo kojeg je koristio Ringwald. 

Moramo istaknuti da je na dan ubojstva video nadzorom uočeno kretanje vozila Fiat Doblo kojeg koristi Zolota, Jeep Grand Cherokee kojeg koristi Pirić i Renault Kangoo karakterističnog opisa kojeg inače koristi Ringwald. Potpuno je neobično da baš na taj dan sva tri vozila koristi neka druga osoba, što su optuženici apostrofirali. 

Svjedoci su uočili brzinu kretanja motora koji se udaljava s mjesta događaja. Kazali su da po tako skliskoj cesti može voziti samo profesionalac, što je karakteristika Ringwalda. Navodi o podmetnutoj krvi su sve što je obrana sudu ponudila u odnosu na materijalne tragove i dokaze', navela je sutkinja. 

Kratko je obrazložila i odluku o sankciji. 

'Ringwalda je sud osudio na 19 godina jer je on taj koji je usred bijela dana na cesti izvršio ovo brutalno ubojstvo prema osobi koja je sjedila u autu ništa ne očekujući. On je osoba koja vrši dogovorenu egzekuciju. Pirić i Zolota nisu direktno pucali u žrtvu, ali su imali svijest da zajednički i dogovorno postupe s ciljem lišenja života Karmelina Fistanića. Pirić je imao veću ulogu u zajedničkom dogovoru s obzirom na neriješene račune s Karmelinom Fistanićem', kazala je sutkinja Rupić. 

Fistanić je, kao što smo već pisali, podnio odštetni zahtjev od gotovo pola milijuna kuna prema državi i bivšeg poslovnog partnera Pirića, zbog odnošenja inventara iz plažnog objekta u Pisku koji je nedugo potom zapaljen, a za palež je optužen upravo Pirić. Tu je procijenjena šteta od 300 tisuća kuna. 

'Sud je od samog početka zauzeo stav kao da obrana ne postoji', požalila se Pirićeva odvjetnica Doris Košta. 

'Ovo sve što je danas zaključila sutkinja, zaključila je temeljem snimaka koji su kopija kopije kopije. Točno je da smo predlagali preko 50 dokaza, točno je da nam je sve odbila. Upirali smo na vjerodostojnost dokaza, a to ovoj obrani nije omogućeno. Napravit ćemo žalbu. Postoji čitav niz bitnih povreda postupka. Kolega je imenovan za branitelja, a to njegov branjenik nije htio. Tu postoji već i ustavna odluka da je to protuzakonito, međutim, očito je sutkinji bilo stalo da zaključi ročište. 

Što se nas odvjetnika tiče, ako će se u jednoj pravnoj državi ovako utvrđivati činjenično stanje, a to je da imamo tri majmuna koji ne govore, ne čuju i ne vide, mislim da je u konkretnom slučaju bila primijenjena upravo takva taktika suda. Rekla bih da se radilo o sucu sidrašu. To je sudac koji nije htio uvažiti ništa što bi dovelo u pitanje činjenično stanje iz optužnice. Postavlja se i pitanje je li ovakvom preinakom dispozitiva prekoračila optužni akt', kazala je Košta. 

Pirić se uoči završetka suđenja izrezao žiletom u ćeliji. Košta kaže da je dobro.

Vaša reakcija na temu