Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PRESUDA Zločinačkoj Deana Majstorovića ukupno više od 39 godina zatvora

PRESUDA Zločinačkoj Deana Majstorovića ukupno više od 39 godina zatvora

Predsuda je objavljena na Županijskom sudu u Splitu

Županijski sud u Splitu je izrekao presude optuženima u slučaju  zločinačke organizacije Deana Majstorovića.

Podsjetimo, Majstorovića, Dina Stojanovića, Hrvoja Miljka, Luku Buzdovačića, Jerka Malvasiju, Bosiljka Šakića i Ivana Šunjića je optužnica teretila za zločinačko udruživanje u cilju krijumčarenje veće količine droge iz Južne Amerike, planiranje likvidacije jedne osobe te bacanje molotovljevih koktela na dva objekta u Splitu u cilju zastrašivanja.

Svi su proglašeni krivima. Za počinjenje kaznenih djela koja obuhvaćaju zločinačko udruživanje, krijumčarenje heroina, kokaina i marihuane, planiranje likvidacije i potpaljivanje objekata, Šakić je osuđen na jedinstvenu kaznu od pet, Buzdovačić i Malvasija po šest, a Stojanović na 7 godina i šest mjeseci zatvora. Majstorović, kojeg se  teretilo i za vođenje i organiziranje zločinačkog udruženja, je dobio jedinstvenu kaznu od 11 godina.

Hrvoje Miljak i Ivan Šunjić koje se teretilo za sudjelovanje u potpaljivanju ugostiteljskih objekata, dobili su po dvije godine zatvora.

U kaznu je uračunata kazna istražnog zatvora u kojem većina vrijeme provodi od 21. svibnja 2020. godine. Bosiljko Šakić je pritvoren 18. lipnja 2020. u Njemačkoj do ekstradicije u Hrvatsku. Ivan Šunjić danas izlazi iz istražnog zatvora do izdržavanja kazne, dok se drugima produljuje. Određen je istražni zatvor Jerku Malvasiji koji nije bio prisutan na izricanju presude.

Dužni su i za štetu na palačinkarnici zajedno isplatiti osam tisuća kuna, a ukupni troškovi postupka, vještačenja i branitelja po službenoj dužnosti iznose preko 152 tisuće kuna.

Trajno se oduzima i iznos od 255 tisuća eura pronađen u sefu Dina Stojanovića, kao i kriptirani mobiteli, bilježnice, droga i pištolj s prigušivačem, spremnici i punjenja, koji će nakon okončanja postupka na uništavanje. Stojanoviću je određena i sigurnosna mjera obaveznog liječenja od ovisnosti o drogi.

Na presudu se mogu žaliti u roku od 15 dana.

Kazna je primjerena počinjenim djelima, kazao je sudac Dinko Mešin u obrazloženju presude. Dodao je da su bilježnice u koje je Stojanović zapisivao poslovne i privatne misli i bilješke pripomogle donošenju odluke, kao i razgovori snimljeni u Malvasijinom stanu.

- Pazite što govorite ako se nastavite ovim baviti, a nadam se da nećete više. Svi su osuđivani osim Šakića, tako da su tome i primjerene kazne zatvora. Nitko nema ništa protiv vas, odluke su donesene na temelju spisa, ali moram reći, ako se odlučite baviti ovim, morate biti svjesni da ćete završiti ovdje i morati odgovarati - kazao je Mešin.

Komentirao je i navode iz obrane više osuđenih, koji su govorili da su planirali preseljenje u Njemačku.

- Kad vidim sve ovo, bio bih sretan da ste otišli i da niste bili ovdje ispred mene - zaključio je.

Vaša reakcija na temu