Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: PREVARANTICE U SPLITU? Prikupljale novac pa nam pokazale srednji prst i pobjegle

VIDEO: PREVARANTICE U SPLITU? Prikupljale novac pa nam pokazale srednji prst i pobjegle

Tražili smo dokaz kome idu donacije

U Splitu već danima ‘operiraju’ žene koje zaustavljaju ljude tražeći potpise i novac, odnosno donaciju. Na društvenim mrežama širila su se upozorenja, a mi smo odlučili istražiti o čemu je točno riječ i radi li se uopće o prevari.

Dok su zaustavljali ljude,  ljubazno smo upitali o kakvom je prikupljanju donacija riječ. Odgovor na to pitanje nismo dobili, budući da je prikupljačica potpisa gestikulirala kako je gluhonijema. 

Kada smo zamolili da nam pokaže nekakvu potvrdu ili papir, počela je bježati. Na posljetku joj se pridružila i ‘kolegica’ te su u jednom trenutku počele i razgovarati, čime su potvrdile našu sumnju da ni jedna od njih nije osoba s invaliditetom, odnosno gluhonijema. 

Na papiru koji je pokazivala gospođi Faniti stajale su zastave, i to Europske unije i Hrvatske. Naslov je sugerirao kako je riječ o donacijama za udrugu gluhonijemih osoba. Na njemu je bila i tablica u kojoj su stajala imena osoba koje su donirale novac. Raspon donacija kretao se od 10 do 50 eura na papiru kojeg su pokazale gospođi Faniti.

- U trenutku bih nasjela da se niste vi pojavili i reagirali. Čim ste pitali potvrdu, ona je pobjegla, okrenula se i otišla. Ona nije pričala sa mnom, gestikulirala je rukama pa sam shvatila da je gluhonijema. Vidjela sam da na papiru pišu donacije i ljudi koji su već donirali. Ljudi, upozoravam vas da prije nego što išta poduzmete naprasno, pogledate i promislite da ne biste ostali kratkih rukava - kaže gospođa Fanita.

Inače, slični slučajevi događali su se i godinama ranije, posebice u jeku turističke sezone kada su na meti i turisti.

Vaša reakcija na temu